Kurczak wolno gotowany
z pieczarkami i papryką
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
260 gramów
250 gramów
80 gramów
200 gramów
300 mililitrów
20 gramów
opcjonalnie:
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę i dopraw szczyptą soli. Podsmaż w rondlu.
Krok 2
Cebulę, paprykę i czosnek pokrój w podobną kostkę, pieczarki w cząstki i dodaj wszystko do mięsa. Całość smaż 2 - 3 minuty.
Krok 3
Dodaj pomidory, wlej wodę i dodaj Fix Chili Con Carne Knorr. Całość duś ok. 20 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Danie doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub sałatką makaronową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak wolno gotowany
Kurczak w połączeniu z warzywami w pikantnej odsłonie - skusisz się? Już dziś sięgnij po przepis na kurczaka wolno gotowanego z pieczarkami i papryką. Będzie kolorowo, wyraziście, różnorodnie!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników całej gamy kolorów na talerzu. Zachwyceni będą też ci, dla których dobra kuchnia to ta wyraziście przyprawiona.
Na jaką okazję? Na co dzień! Kurczak wolno gotowany z pieczarkami i papryką to świetna propozycja na pożywną i pełnowartościową potrawę. Na samą myśl burczy Ci już w brzuchu?
Dla urozmaicenia: Tak przygotowane danie możesz zaserwować z ziemniakami lub sałatką makaronową.
Czy wiesz, że? Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Jest nieocenionym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna. Mało tego, papryka podczas obróbki termicznej zachowuje znaczne ilości składników odżywczych. Nie wahaj się – już dziś włącz ją do swojej diety.