Kurczak Gumbo z Luizjany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Gumbo z Luizjany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

80 gramów

130 gramów

100 gramów

5 gramów

20 gramów

400 gramów

100 gramów

500 mililitrów

1 łyżka

opcjonalnie:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr.

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż mięso na średnim ogniu, aż będzie rumiane. Przełóż z patelni na talerz.

Krok 3

Cebulę, paprykę, seler i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni co mięso.

Krok 4

Dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 5

Dodaj pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj 5 minut.

Krok 6

Dodaj ponownie mięso i całość duś ok. 10 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

 Natkę pietruszki możesz zastąpić natką kolendry. Kurczak w stylu Gumbo doskonale smakuje z ryżem.

3

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Rozynska

    Aleksandra Rozynska , 28.02.2021

    Tylko nie wiem czym można zastąpić cukinię ponieważ bardzo jej nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Rozynska

    Aleksandra Rozynska , 28.02.2021

    Tak potrawa bardzo wszystkim domownikom smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 12.06.2018

    Świetne, aczkolwiek polecam użycie okry zamiast cukinii tak jak się to robi w oryginale ;) nie jest ciężko dostać, aczkolwiek trzeba poszukać ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Gumbo z Luizjany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Gumbo z LuizjanyKurczak Gumbo z Luizjany

Z czym kojarzy się kuchnia amerykańska? Większość z nas odpowie: burger, frytki, stek. Pora to zmienić! Czas przyjrzeć się kuchni lokalnej! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę pochodzącą z południowego stanu USA – Luizjany. Wzmiankę o niej możemy znaleźć chociażby w jednym z odcinków serialu „Hart of Dixie”. Fanfary! Powitaj kurczaka „Gumbo” z Luizjany!

Dla kogo? Dla wszystkich lubiących nowe smaki i inspiracje z rożnych zakątków świata. Dla wielbiących kuchnię zza Oceanu, dla których kurczak „Gumbo” będzie prawdziwym kulinarnym odkryciem.

Na jaką okazję? Kurczak „Gumbo” z Luizjany przypomina gulasz, dlatego jest to świetna propozycja na, rozgrzewający obiad.

Dla urozmaicenia: Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem. By podkreślić jego smak, całość posyp natką pietruszki. Można zastąpić ją również posiekaną kolendrą. Wybór należy do Ciebie!

Czy wiesz, że? Potrawa łączy w sobie wpływy kulinarne wielu kultur: hiszpańskiej, francuskiej, zachodnioafrykańskiej czy niemieckiej. Po raz pierwszy o „Gumbo” napisano w 1802 roku. Na popularności danie zyskało natomiast w latach 70. XX wieku. Było to ściśle związane z pojawieniem się tej potrawy w menu mieszkańców Stanów Zjednoczonych.