Składniki
500 gramów
80 gramów
130 gramów
100 gramów
5 gramów
20 gramów
400 gramów
100 gramów
500 mililitrów
1 łyżka
opcjonalnie:
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zamarynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr.
Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż mięso na średnim ogniu, aż będzie rumiane. Przełóż z patelni na talerz.
Krok 3
Cebulę, paprykę, seler i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni co mięso.
Krok 4
Dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 5
Dodaj pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj 5 minut.
Krok 6
Dodaj ponownie mięso i całość duś ok. 10 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Natkę pietruszki możesz zastąpić natką kolendry. Kurczak w stylu Gumbo doskonale smakuje z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Gumbo z Luizjany
Z czym kojarzy się kuchnia amerykańska? Większość z nas odpowie: burger, frytki, stek. Pora to zmienić! Czas przyjrzeć się kuchni lokalnej! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę pochodzącą z południowego stanu USA – Luizjany. Wzmiankę o niej możemy znaleźć chociażby w jednym z odcinków serialu „Hart of Dixie”. Fanfary! Powitaj kurczaka „Gumbo” z Luizjany!
Dla kogo? Dla wszystkich lubiących nowe smaki i inspiracje z rożnych zakątków świata. Dla wielbiących kuchnię zza Oceanu, dla których kurczak „Gumbo” będzie prawdziwym kulinarnym odkryciem.
Na jaką okazję? Kurczak „Gumbo” z Luizjany przypomina gulasz, dlatego jest to świetna propozycja na, rozgrzewający obiad.
Dla urozmaicenia: Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem. By podkreślić jego smak, całość posyp natką pietruszki. Można zastąpić ją również posiekaną kolendrą. Wybór należy do Ciebie!
Czy wiesz, że? Potrawa łączy w sobie wpływy kulinarne wielu kultur: hiszpańskiej, francuskiej, zachodnioafrykańskiej czy niemieckiej. Po raz pierwszy o „Gumbo” napisano w 1802 roku. Na popularności danie zyskało natomiast w latach 70. XX wieku. Było to ściśle związane z pojawieniem się tej potrawy w menu mieszkańców Stanów Zjednoczonych.