
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 pęczek
1 łyżeczka
1 pęczek
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj osusz pokrój na mniejsze elementy, mięso natrzyj mieszanką przypraw do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2
Pomidory sparz obierz ze skóry i wraz z cebulę pokrój w grubą kostkę. Zioła posiekaj z grubsza.

Krok 3
W żeliwnym garnku rozgrzej olej z masłem obsmaż na nim kurczaka aż uzyska złoty kolor.

Krok 4
Kurczaka przełóż na talerz obsmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj pomidory, kmin, mieloną kolendrę, majeranek, tymianek, ocet, czosnek ostrą paprykę ( i jeśli posiadasz utzkosuneli), dodaj na powrót kurczaka. Wszystko razem duś około 20 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.

Krok 5
Tuż przed podaniem dodaj posiekane zioła, całość dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z pomidorami - Czachochbili
Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połączenie warzyw ze smażonym, a potem duszonym mięsem to wyróżniająca cecha tej potrawy. Jeśli do tej pory przygotowywaliście kurczaka w tradycyjny sposób, czas na urozmaicenie menu. W czym tkwi sekret tego dania? W wyjątkowej kompozycji przypraw, które zapewniają nie tylko niepowtarzalny aromat, ale przede wszystkim głęboki smak mięsa. Spróbujcie, a czachochbili zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Przepis na kurczaka z pomidorami czachochbili to propozycja dla każdego, kto lubi potrawy z drobiu.
Na jaką okazję?
Kurczak doskonale sprawdzi się jako codzienne danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Czachochbili pierwotnie przygotowywane było z bażanta, od czego pochodzi nazwa tego dania. Dziś głównym składnikiem tej gruzińskiej potrawy jest drób, przede wszystkim kurczak. Ostateczna kompozycja smakowa czachochbili zależy od kucharza przygotowującego danie, który dopasowuje poszczególne składniki potrawy.
Dla urozmaicenia:
Gruzińskie czachochbili doskonale łączy się z pokruszonymi orzechami włoskimi, które możecie dodać do sosu.