Kurczak z pomidorami - Czachochbili

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj osusz pokrój na mniejsze elementy, mięso natrzyj delikatnie solą i słodką papryką.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz obierz ze skóry i wraz z cebulę pokrój w grubą kostkę. Zioła posiekaj z grubsza.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 2

Krok 3

W żeliwnym garnku rozgrzej olej z masłem obsmaż na nim kurczaka aż uzyska złoty kolor.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 3

Krok 4

Kurczaka przełóż na talerz obsmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj pomidory, kmin, mieloną kolendrę, majeranek, tymianek, ocet, czosnek ostrą paprykę ( i jeśli posiadasz utzkosuneli), dodaj na powrót kurczaka. Wszystko razem duś około 20 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem dodaj posiekane zioła, całość dokładnie wymieszaj.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z pomidorami - CzachochbiliKurczak z pomidorami - Czachochbili

Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połączenie warzyw ze smażonym, a potem duszonym mięsem to wyróżniająca cecha tej potrawy. Jeśli do tej pory przygotowywaliście kurczaka w tradycyjny sposób, czas na urozmaicenie menu. W czym tkwi sekret tego dania? W wyjątkowej kompozycji przypraw, które zapewniają nie tylko niepowtarzalny aromat, ale przede wszystkim głęboki smak mięsa. Spróbujcie, a czachochbili zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Przepis na kurczaka z pomidorami czachochbili to propozycja dla każdego, kto lubi potrawy z drobiu.

Na jaką okazję?

Kurczak doskonale sprawdzi się jako codzienne danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Czachochbili pierwotnie przygotowywane było z bażanta, od czego pochodzi nazwa tego dania. Dziś głównym składnikiem tej gruzińskiej potrawy jest drób, przede wszystkim kurczak. Ostateczna kompozycja smakowa czachochbili zależy od kucharza przygotowującego danie, który dopasowuje poszczególne składniki potrawy.

Dla urozmaicenia:

Gruzińskie czachochbili doskonale łączy się z pokruszonymi orzechami włoskimi, które możecie dodać do sosu.