Kurczak z pomidorami - Czachochbili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z pomidorami - Czachochbili

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 pęczek

1 łyżeczka

1 pęczek

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj osusz pokrój na mniejsze elementy, mięso natrzyj mieszanką przypraw do złotego kurczaka Knorr.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz obierz ze skóry i wraz z cebulę pokrój w grubą kostkę. Zioła posiekaj z grubsza.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 2

Krok 3

W żeliwnym garnku rozgrzej olej z masłem obsmaż na nim kurczaka aż uzyska złoty kolor.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 3

Krok 4

Kurczaka przełóż na talerz obsmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj pomidory, kmin, mieloną kolendrę, majeranek, tymianek, ocet, czosnek ostrą paprykę ( i jeśli posiadasz utzkosuneli), dodaj na powrót kurczaka. Wszystko razem duś około 20 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem dodaj posiekane zioła, całość dokładnie wymieszaj.

Kurczak z pomidorami - Czachochbili - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z pomidorami - Czachochbili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kubdari - VIDEO
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

średnie

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z pomidorami - CzachochbiliKurczak z pomidorami - Czachochbili

Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połączenie warzyw ze smażonym, a potem duszonym mięsem to wyróżniająca cecha tej potrawy. Jeśli do tej pory przygotowywaliście kurczaka w tradycyjny sposób, czas na urozmaicenie menu. W czym tkwi sekret tego dania? W wyjątkowej kompozycji przypraw, które zapewniają nie tylko niepowtarzalny aromat, ale przede wszystkim głęboki smak mięsa. Spróbujcie, a czachochbili zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Przepis na kurczaka z pomidorami czachochbili to propozycja dla każdego, kto lubi potrawy z drobiu.

Na jaką okazję?

Kurczak doskonale sprawdzi się jako codzienne danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Czachochbili pierwotnie przygotowywane było z bażanta, od czego pochodzi nazwa tego dania. Dziś głównym składnikiem tej gruzińskiej potrawy jest drób, przede wszystkim kurczak. Ostateczna kompozycja smakowa czachochbili zależy od kucharza przygotowującego danie, który dopasowuje poszczególne składniki potrawy.

Dla urozmaicenia:

Gruzińskie czachochbili doskonale łączy się z pokruszonymi orzechami włoskimi, które możecie dodać do sosu.