
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj osusz pokrój na mniejsze elementy, mięso natrzyj delikatnie solą i słodką papryką.
Krok 2
Pomidory sparz obierz ze skóry i wraz z cebulę pokrój w grubą kostkę. Zioła posiekaj z grubsza.
Krok 3
W żeliwnym garnku rozgrzej olej z masłem obsmaż na nim kurczaka aż uzyska złoty kolor.
Krok 4
Kurczaka przełóż na talerz obsmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj pomidory, kmin, mieloną kolendrę, majeranek, tymianek, ocet, czosnek ostrą paprykę ( i jeśli posiadasz utzkosuneli), dodaj na powrót kurczaka. Wszystko razem duś około 20 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.
Krok 5
Tuż przed podaniem dodaj posiekane zioła, całość dokładnie wymieszaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z pomidorami - Czachochbili
Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połączenie warzyw ze smażonym, a potem duszonym mięsem to wyróżniająca cecha tej potrawy. Jeśli do tej pory przygotowywaliście kurczaka w tradycyjny sposób, czas na urozmaicenie menu. W czym tkwi sekret tego dania? W wyjątkowej kompozycji przypraw, które zapewniają nie tylko niepowtarzalny aromat, ale przede wszystkim głęboki smak mięsa. Spróbujcie, a czachochbili zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Przepis na kurczaka z pomidorami czachochbili to propozycja dla każdego, kto lubi potrawy z drobiu.
Na jaką okazję?
Kurczak doskonale sprawdzi się jako codzienne danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Czachochbili pierwotnie przygotowywane było z bażanta, od czego pochodzi nazwa tego dania. Dziś głównym składnikiem tej gruzińskiej potrawy jest drób, przede wszystkim kurczak. Ostateczna kompozycja smakowa czachochbili zależy od kucharza przygotowującego danie, który dopasowuje poszczególne składniki potrawy.
Dla urozmaicenia:
Gruzińskie czachochbili doskonale łączy się z pokruszonymi orzechami włoskimi, które możecie dodać do sosu.