
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 pęczek
1 łyżeczka
1 pęczek
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj osusz pokrój na mniejsze elementy, mięso natrzyj mieszanką przypraw do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2
Pomidory sparz obierz ze skóry i wraz z cebulę pokrój w grubą kostkę. Zioła posiekaj z grubsza.

Krok 3
W żeliwnym garnku rozgrzej olej z masłem obsmaż na nim kurczaka aż uzyska złoty kolor.

Krok 4
Kurczaka przełóż na talerz obsmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj pomidory, kmin, mieloną kolendrę, majeranek, tymianek, ocet, czosnek ostrą paprykę ( i jeśli posiadasz utzkosuneli), dodaj na powrót kurczaka. Wszystko razem duś około 20 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.

Krok 5
Tuż przed podaniem dodaj posiekane zioła, całość dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z pomidorami - Czachochbili
Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połączenie warzyw ze smażonym, a potem duszonym mięsem to wyróżniająca cecha tej potrawy. Jeśli do tej pory przygotowywaliście kurczaka w tradycyjny sposób, czas na urozmaicenie menu. W czym tkwi sekret tego dania? W wyjątkowej kompozycji przypraw, które zapewniają nie tylko niepowtarzalny aromat, ale przede wszystkim głęboki smak mięsa. Spróbujcie, a czachochbili zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Przepis na kurczaka z pomidorami czachochbili to propozycja dla każdego, kto lubi potrawy z drobiu.
Na jaką okazję?
Kurczak doskonale sprawdzi się jako codzienne danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Czachochbili pierwotnie przygotowywane było z bażanta, od czego pochodzi nazwa tego dania. Dziś głównym składnikiem tej gruzińskiej potrawy jest drób, przede wszystkim kurczak. Ostateczna kompozycja smakowa czachochbili zależy od kucharza przygotowującego danie, który dopasowuje poszczególne składniki potrawy.
Dla urozmaicenia:
Gruzińskie czachochbili doskonale łączy się z pokruszonymi orzechami włoskimi, które możecie dodać do sosu.