
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawą. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Patelnię pozostaw.
Krok 2
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 60 minut.
Krok 3
Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę, następnie dodaj odsączony pieprz.
Krok 4
Sos do pieczeni wymieszaj w 200 ml wody i wlej do podsmażonej cebulki z pieprzem. Sos gotuj kila minut aż odpowiednio zgęstnieje. Upieczone mięso pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Zamiast karkówki możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej