Karkówka w sosie pieprzowym - z zielonego pieprzu | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawą. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Patelnię pozostaw.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 60 minut.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę, następnie dodaj odsączony pieprz.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni wymieszaj w 200 ml wody i wlej do podsmażonej cebulki z pieprzem. Sos gotuj kila minut aż odpowiednio zgęstnieje. Upieczone mięso pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej