Pieczona karkówka z sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawą. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Patelnię pozostaw.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 60 minut.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę, następnie dodaj odsączony pieprz.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni wymieszaj w 200 ml wody i wlej do podsmażonej cebulki z pieprzem. Sos gotuj kila minut aż odpowiednio zgęstnieje. Upieczone mięso pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej