Karkówka w sosie pieprzowym - z zielonego pieprzu | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawą. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Patelnię pozostaw.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 60 minut.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę, następnie dodaj odsączony pieprz.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni wymieszaj w 200 ml wody i wlej do podsmażonej cebulki z pieprzem. Sos gotuj kila minut aż odpowiednio zgęstnieje. Upieczone mięso pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej