Pieczona karkówka z sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawą. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Patelnię pozostaw.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 60 minut.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę, następnie dodaj odsączony pieprz.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni wymieszaj w 200 ml wody i wlej do podsmażonej cebulki z pieprzem. Sos gotuj kila minut aż odpowiednio zgęstnieje. Upieczone mięso pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast karkówki możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej