Pieczona karkówka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

95

2199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Pieczona karkówka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj aromatyczną marynatę mieszając przyprawę do mięs Knorr z olejem i natrzyj nią mięso.

Pieczona karkówka - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną karkówkę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj.

Pieczona karkówka - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone w ten sposób mięso możesz również wystudzić i użyć jako wędlinę na kanapki.

51

Opinie o przepisie

  • Julia Wolanin

    Julia Wolanin

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwetka

    Iwetka

    kto je mięso w piątek! nie można

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwietniewska

    Anna Kwietniewska

    właśnie spaliłam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Maziarz

    Ewa Maziarz

    wyśmienite polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ruchel

    Ewa Ruchel

    fantastyczna wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bielecki

    Bogdan Bielecki

    smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Alicja, na pewno by mu smakowała. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński

    ja nie marynuję wystarczy posypać solą czosnkową i czosnkiem granulowanym obłożyć wędzonym boczkiem włożyć do rękawa i w piekarnik boczek posypać z wierzchu kminkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Puchala

    Edward Puchala

    No super przepis stary jak swiat. Zablysnoles.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kaczmarska

    Bozena Kaczmarska

    Jedzenie mięsa szkodzi zdrowiu ,zakwasza organizm!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Darczyński

    Roman Darczyński

    Stata marynata, owszem zasolenie przyprawy ok Ale klucz.to dobor temp i czasu pieczenia a tu jest ogrooooomne pols roznych manewrow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Tomczak

    Robert Tomczak

    jak usoczyścić - normalnie polać sokiem z gumi-jagod

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Mazela

    Roman Mazela

    Mniam Mniam to możesz zamówisz dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Konrad

    Joanna Konrad

    Najbardziej lubię taką marynatę, która sprawia, że zwierzę, z którego jest to mięso, nie musi być zabite.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Graszk

    Mirosława Graszk

    Marynata owszem,ale ważne jest odpowiednie naczynie do pieczenia mięs.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta

    ...ale w tej marynacie to chociaż ze dwie godziny mięso poleżeć powinno, a najlepie z jedną noc :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Nowaczyk

    Jarosław Nowaczyk

    Woda gazowana i kefirem przez 24h.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Jankowiak

    Włodzimierz Jankowiak

    O to jest jedzonko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Markowska

    Alicja Markowska

    Prof. Miodek dopiero by się zachłysnął tą "USOCZYŚCIONĄ karkówką " i dosłownie, i w przenośni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko

    Powierzchowna marynata nic nie daje,najlepszy efekt to szpikowanie miesa marynatą,czyli strzykawa i w źyłę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Bruss

    Bożena Bruss

    Dzien wczesniej przyprawić ziołami i czosnkiem,napewno będzie pyszne i soczyste,przynajmniej moja rodzinka tak twierdzi jak zrobie,bo ja osobiście miesa nie lubie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rylska

    Bożena Rylska

    upiec ją w piwie lub wytrawnym winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Ulejczyk

    Stanisław Ulejczyk

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak

    Sztuka mięsa !? Nie ! Nie! odmawiam>>>>>>>>>>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wioletta Filipek

    Beata Wioletta Filipek

    Poderznac sobie gardlo i wlasna krwia usoczyscic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala

    ja tez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bartkowiak

    Ryszard Bartkowiak

    to ja lubię a nie pizze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kierus

    Piotr Kierus

    Tylko ja piekę przez 3 h. Wtedy mięso rozpływa się w ustach....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Frydman

    Adrianna Frydman

    sól cytryna rozmaryn

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówkaPieczona karkówka

Pieczona karkówka, by była soczysta i dobrze przeszła smakami przypraw, powinna poleżeć w aromatycznej marynacie jak najdłużej. Serwuj ją z ulubionymi warzywami i dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami, ugotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Upieczone w ten sposób mięso możesz zjeść także na zimno –pokrojone w cienkie plastry posłuży również jako wędlina na kanapki. Marynatę możesz urozmaicić odrobiną musztardy, tymianku, kminku, majeranku, imbiru czy ostrej papryki. By uzyskać soczystą karkówkę, możesz najpierw wstępnie obsmażyć ją na bardzo dobrze rozgrzanej patelni lub od razu wstawić do rozgrzanego do 200 – 220 stopni Celsjusza piekarnika, aby po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Karkówkę możesz piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Jeżeli natomiast pieczesz ją w głębokiej blasze bez przykrycia, po około 30 minutach zacznij ją polewać sosem, który wytopił się spod mięsa.