
Składniki
3 sztuki
4 szklanki
2 łyżki
5 łyżek
4 sztuki
3 sztuki
2 dekagramy
1 szczypta
20 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do nerek trzeba mieć cierpliwość. Zalać wodą nerki i moczyć. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po następnej godzinie znów zmienić wodę. Nerki przeciąć na pół. Przewrócić przecięciem do dołu i usunąć błony i moczowody tak jak by się filetowało rybę. Czyste nerki znów zalać wodą i moczyć. Nerki odcedzić. Pokroić w paseczki i jeszcze raz moczyć w wodzie przez godzinę. Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i odcedzić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, Bulionetkę pieczeniową Knorr.
Krok 2
Pieczarki przekroić na plasterki i usmażyć na rumiano na oleju masłem. Dorzucić do garnka z nerkami wsypać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki- wrzucić suszone grzyby (krojone a nie całe kapelusze). Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku majerankiem i Delikatem (jeśli trzeba to dodać pieprzu i papryki). Jeśli w czasie duszenia woda za bardzo odparuje dolać przegotowanej i dusić dalej.
Krok 3
Doprawione nerki zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać w bulionówkach z pieczywem lub z kaszami na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej