Nerki z grzybowym smakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nerki z grzybowym smakiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 szklanki

2 łyżki

5 łyżek

4 sztuki

3 sztuki

2 dekagramy

1 szczypta

20 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do nerek trzeba mieć cierpliwość. Zalać wodą nerki i moczyć. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po następnej godzinie znów zmienić wodę. Nerki przeciąć na pół. Przewrócić przecięciem do dołu i usunąć błony i moczowody tak jak by się filetowało rybę. Czyste nerki znów zalać wodą i moczyć. Nerki odcedzić. Pokroić w paseczki i jeszcze raz moczyć w wodzie przez godzinę. Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i odcedzić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, Bulionetkę pieczeniową Knorr.

Krok 2

Pieczarki przekroić na plasterki i usmażyć na rumiano na oleju masłem. Dorzucić do garnka z nerkami wsypać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki- wrzucić suszone grzyby (krojone a nie całe kapelusze). Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku majerankiem i Delikatem (jeśli trzeba to dodać pieprzu i papryki). Jeśli w czasie duszenia woda za bardzo odparuje dolać przegotowanej i dusić dalej.

Krok 3

Doprawione nerki zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać w bulionówkach z pieczywem lub z kaszami na sypko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej