Nerki z grzybowym smakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nerki z grzybowym smakiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 szklanki

2 łyżki

5 łyżek

4 sztuki

3 sztuki

2 dekagramy

1 szczypta

20 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do nerek trzeba mieć cierpliwość. Zalać wodą nerki i moczyć. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po następnej godzinie znów zmienić wodę. Nerki przeciąć na pół. Przewrócić przecięciem do dołu i usunąć błony i moczowody tak jak by się filetowało rybę. Czyste nerki znów zalać wodą i moczyć. Nerki odcedzić. Pokroić w paseczki i jeszcze raz moczyć w wodzie przez godzinę. Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i odcedzić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, Bulionetkę pieczeniową Knorr.

Krok 2

Pieczarki przekroić na plasterki i usmażyć na rumiano na oleju masłem. Dorzucić do garnka z nerkami wsypać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki- wrzucić suszone grzyby (krojone a nie całe kapelusze). Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku majerankiem i Delikatem (jeśli trzeba to dodać pieprzu i papryki). Jeśli w czasie duszenia woda za bardzo odparuje dolać przegotowanej i dusić dalej.

Krok 3

Doprawione nerki zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać w bulionówkach z pieczywem lub z kaszami na sypko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej