Nerki z grzybowym smakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Nerki z grzybowym smakiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

5 łyżek

1 łyżka

20 dekagramów

2 dekagramy

3 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

4 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do nerek trzeba mieć cierpliwość. Zalać wodą nerki i moczyć. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po następnej godzinie znów zmienić wodę. Nerki przeciąć na pół. Przewrócić przecięciem do dołu i usunąć błony i moczowody tak jak by się filetowało rybę. Czyste nerki znów zalać wodą i moczyć. Nerki odcedzić. Pokroić w paseczki i jeszcze raz moczyć w wodzie przez godzinę. Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i odcedzić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, Bulionetkę pieczeniową Knorr.

Krok 2

Pieczarki przekroić na plasterki i usmażyć na rumiano na oleju masłem. Dorzucić do garnka z nerkami wsypać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki- wrzucić suszone grzyby (krojone a nie całe kapelusze). Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku majerankiem i Delikatem (jeśli trzeba to dodać pieprzu i papryki). Jeśli w czasie duszenia woda za bardzo odparuje dolać przegotowanej i dusić dalej.

Krok 3

Doprawione nerki zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać w bulionówkach z pieczywem lub z kaszami na sypko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nerki z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej