Składniki
5 sztuk
3 sztuki
5 łyżek
1 łyżka
20 dekagramów
2 dekagramy
3 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do nerek trzeba mieć cierpliwość. Zalać wodą nerki i moczyć. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po następnej godzinie znów zmienić wodę. Nerki przeciąć na pół. Przewrócić przecięciem do dołu i usunąć błony i moczowody tak jak by się filetowało rybę. Czyste nerki znów zalać wodą i moczyć. Nerki odcedzić. Pokroić w paseczki i jeszcze raz moczyć w wodzie przez godzinę. Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i odcedzić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, Bulionetkę pieczeniową Knorr.
Krok 2
Pieczarki przekroić na plasterki i usmażyć na rumiano na oleju masłem. Dorzucić do garnka z nerkami wsypać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki- wrzucić suszone grzyby (krojone a nie całe kapelusze). Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku majerankiem i Delikatem (jeśli trzeba to dodać pieprzu i papryki). Jeśli w czasie duszenia woda za bardzo odparuje dolać przegotowanej i dusić dalej.
Krok 3
Doprawione nerki zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać w bulionówkach z pieczywem lub z kaszami na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej