Zapiekany kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kalafior

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 6

Gotowym sosem polej warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem oprósz potrawę curry.

Krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Do bulionu włóż kalafiora, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Dwie szklanki wywaru przecedź i zachowaj.

Krok 3

Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej kalafiora i sparzony groszek.

Krok 4

2 łyżki mleka odłóż, a resztę wraz z bulionem zagotuj. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku curry, gałką muszkatołową i odrobiną soli, a rondel zdejmij z ognia.

Krok 5

Żółtka wymieszaj z odłożonym mlekiem, wlej do sosu i ponownie wymieszaj, nie gotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej