Zapiekany kalafior

Autor: tommy tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 6

Gotowym sosem polej warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem oprósz potrawę curry.

Krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Do bulionu włóż kalafiora, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Dwie szklanki wywaru przecedź i zachowaj.

Krok 3

Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej kalafiora i sparzony groszek.

Krok 4

2 łyżki mleka odłóż, a resztę wraz z bulionem zagotuj. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku curry, gałką muszkatołową i odrobiną soli, a rondel zdejmij z ognia.

Krok 5

Żółtka wymieszaj z odłożonym mlekiem, wlej do sosu i ponownie wymieszaj, nie gotuj.

0

Opinie o przepisie

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej