
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 6
Gotowym sosem polej warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem oprósz potrawę curry.
Krok 1
Kalafiora oczyść, opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Do bulionu włóż kalafiora, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Dwie szklanki wywaru przecedź i zachowaj.
Krok 3
Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej kalafiora i sparzony groszek.
Krok 4
2 łyżki mleka odłóż, a resztę wraz z bulionem zagotuj. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku curry, gałką muszkatołową i odrobiną soli, a rondel zdejmij z ognia.
Krok 5
Żółtka wymieszaj z odłożonym mlekiem, wlej do sosu i ponownie wymieszaj, nie gotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej