Zapiekany kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kalafior

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 6

Gotowym sosem polej warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem oprósz potrawę curry.

Krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Do bulionu włóż kalafiora, gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Dwie szklanki wywaru przecedź i zachowaj.

Krok 3

Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej kalafiora i sparzony groszek.

Krok 4

2 łyżki mleka odłóż, a resztę wraz z bulionem zagotuj. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku curry, gałką muszkatołową i odrobiną soli, a rondel zdejmij z ognia.

Krok 5

Żółtka wymieszaj z odłożonym mlekiem, wlej do sosu i ponownie wymieszaj, nie gotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
14 osób ogląda przepis:
Makowiec z lukrem
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

trudne

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej