Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

4 łyżki

0.75 litra

2 sztuki

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła opłucz, odetnij łodygę a kwiat podziel na nieduże różyczki. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką cukru. Do wrzątku wrzuć kawałki brokuła - gotuj 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Dokładnie osącz.

Krok 2

Do jednej miski wsyp panierkę z obu opakowań Fixu. Do drugiej jedną mieszankę sosu meksykańskiego i wbij jajko. Dolej mleko, roztrzep.

Krok 3

Jogurt zmieszaj sosem sałatkowym, wkrusz mini kostki, dokładnie rozmieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Osączone dokładnie brokuły panieruj w mieszance z jajkiem, otrzep z nadmiaru i obtocz w panierce. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej. Smaż partiami aż ładnie się zrumienią. Wyjmuj i osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej