Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

4 łyżki

0.75 litra

2 sztuki

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła opłucz, odetnij łodygę a kwiat podziel na nieduże różyczki. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką cukru. Do wrzątku wrzuć kawałki brokuła - gotuj 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Dokładnie osącz.

Krok 2

Do jednej miski wsyp panierkę z obu opakowań Fixu. Do drugiej jedną mieszankę sosu meksykańskiego i wbij jajko. Dolej mleko, roztrzep.

Krok 3

Jogurt zmieszaj sosem sałatkowym, wkrusz mini kostki, dokładnie rozmieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Osączone dokładnie brokuły panieruj w mieszance z jajkiem, otrzep z nadmiaru i obtocz w panierce. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej. Smaż partiami aż ładnie się zrumienią. Wyjmuj i osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowe babeczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej