Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

4 łyżki

0.75 litra

2 sztuki

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła opłucz, odetnij łodygę a kwiat podziel na nieduże różyczki. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką cukru. Do wrzątku wrzuć kawałki brokuła - gotuj 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Dokładnie osącz.

Krok 2

Do jednej miski wsyp panierkę z obu opakowań Fixu. Do drugiej jedną mieszankę sosu meksykańskiego i wbij jajko. Dolej mleko, roztrzep.

Krok 3

Jogurt zmieszaj sosem sałatkowym, wkrusz mini kostki, dokładnie rozmieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Osączone dokładnie brokuły panieruj w mieszance z jajkiem, otrzep z nadmiaru i obtocz w panierce. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej. Smaż partiami aż ładnie się zrumienią. Wyjmuj i osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej