Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

4 łyżki

0.75 litra

2 sztuki

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła opłucz, odetnij łodygę a kwiat podziel na nieduże różyczki. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką cukru. Do wrzątku wrzuć kawałki brokuła - gotuj 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Dokładnie osącz.

Krok 2

Do jednej miski wsyp panierkę z obu opakowań Fixu. Do drugiej jedną mieszankę sosu meksykańskiego i wbij jajko. Dolej mleko, roztrzep.

Krok 3

Jogurt zmieszaj sosem sałatkowym, wkrusz mini kostki, dokładnie rozmieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Osączone dokładnie brokuły panieruj w mieszance z jajkiem, otrzep z nadmiaru i obtocz w panierce. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej. Smaż partiami aż ładnie się zrumienią. Wyjmuj i osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące brokuły z sosem czosnkowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej