A co powiecie na pizzę z własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym? To proste, za chwilę Was o tym przekonam.

Pizza Margarita
Czas 30 minut
Dla 3-4 osób

Składniki:
- 2 sery mozzarella
- łyżeczka oregano
- 2 pomidory
- 30 ml wody
- pęczek bazylii
- pieprz do smaku
- szczypta Delikatu Knorr

Ciasto do pizzy:
- mąka - 1 kilogram
- woda - 500 mililitrów
- cukier - 25 gramów
- sól - 5 gramów
- drożdże - 8 gramów
- olej - 50 mililitrów

Sos:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka oregano
- 30 ml wody
- pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Stolnice lub blat stołu podsyp mąka, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości. Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 cm odstępu od rantu placka. Ułóż dookoła plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp szczyptą przyprawy uniwersalnej Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.

A jak już umiemy przygotować sos pomidorowy i ciasto do pizzy to możemy dać się ponieść wyobraźni i komponować pizze z czym tylko chcemy.