Składniki
2 sztuki
150 gramów
250 gramów
250 gramów
4 szklanki
10 dekagramów
sos beszamelowy:
2 łyżki
1 łyżka
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
Krok 2
Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 3
Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
Krok 4
Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
Krok 5
Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Krok 6
Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Gotowanego kalafiora i brokuły podajesz najczęściej z bułką tartą i masłem? Pora odświeżyć ten przepis. Proponujemy miks warzyw zapiekanych pod kremowym beszamelem. Sos beszamelowym wykorzystywany jest między innymi do przygotowywania lasagne, cannelloni, naleśników czy zapiekanek. Historia głosi, że przepis na sos beszamelowy po raz pierwszy pojawił się na dworze Ludwika XIV, a jego autorem był francuski urzędnik Louis Bechameil de Nointel. Inne źródła podają jednak, że stworzył go burgundzki mistrz kuchni Francois Pierre La Varenne. Niezależnie od tego, która wersja jest prawdziwa, jedno jest pewne – główną zaletą sosu beszamelowego jest jego szybkie przygotowanie przy użyciu zaledwie kilku składników, które znajdują się w każdej kuchni. Może on stanowić bazę wielu innych sosów. W tym przypisie klasyczny gładki beszamel łączy brokuły kalafiora i marchewkę w jedno pyszne danie obiadowe.