PRZEPISY.PL

Cudownie kremowy sos beszamelowy jest prostszy do zrobienia niż myślicie. Beszamel łączy w idealną całość marchewkę, kalafior i brokuły w naszym przepisie na warzywa zapiekane pod beszamelem.

Warzywa zapiekane pod beszamelem - autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
182
osoby dodały do Mniamlisty
182
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser10 dkg
  • masło2 łyżki
  • mąka1 łyżka
  • mleko2 szklanki
  • Krok 1

    Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  • Krok 2

    Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Krok 3

    Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  • Krok 4

    Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  • Krok 5

    Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  • Krok 6

    Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół z kury KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

20
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
137
osób dodało do Mniamlisty
30''
2
Łatwe
341
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Średnie
131
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe