Warzywa zapiekane pod beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

364 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

250 gramów

250 gramów

4 szklanki

10 dekagramów

sos beszamelowy:

2 łyżki

1 łyżka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

Krok 2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

Krok 4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

Krok 5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

Krok 6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Hnatejko

    Joanna Hnatejko , 01.12.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa zapiekane pod beszamelemWarzywa zapiekane pod beszamelem

Gotowanego kalafiora i brokuły podajesz najczęściej z bułką tartą i masłem? Pora odświeżyć ten przepis. Proponujemy miks warzyw zapiekanych pod kremowym beszamelem. Sos beszamelowym wykorzystywany jest między innymi do przygotowywania lasagne, cannelloni, naleśników czy zapiekanek. Historia głosi, że przepis na sos beszamelowy po raz pierwszy pojawił się na dworze Ludwika XIV, a jego autorem był francuski urzędnik Louis Bechameil de Nointel. Inne źródła podają jednak, że stworzył go burgundzki mistrz kuchni Francois Pierre La Varenne. Niezależnie od tego, która wersja jest prawdziwa, jedno jest pewne – główną zaletą sosu beszamelowego jest jego szybkie przygotowanie przy użyciu zaledwie kilku składników, które znajdują się w każdej kuchni. Może on stanowić bazę wielu innych sosów. W tym przypisie klasyczny gładki beszamel łączy brokuły kalafiora i marchewkę w jedno pyszne danie obiadowe.