Warzywa pod beszamelem - zapiekane w sosie | Przepisy.pl pixel

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

250 gramów

250 gramów

4 szklanki

10 dekagramów

sos beszamelowy:

2 łyżki

1 łyżka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

Krok 2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

Krok 4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

Krok 5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

Krok 6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Hnatejko

    Joanna Hnatejko , 01.12.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kugel
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa zapiekane pod beszamelemWarzywa zapiekane pod beszamelem

Gotowanego kalafiora i brokuły podajesz najczęściej z bułką tartą i masłem? Pora odświeżyć ten przepis. Proponujemy warzywa pod beszamelem! Przepis na ten sos doskonale znacie, ponieważ wykorzystywany jest między innymi do przygotowywania lasagne, cannelloni, naleśników czy zapiekanek. Główną zaletą sosu beszamelowego do warzyw jest bez wątpienia jego szybkie przygotowanie przy użyciu zaledwie kilku składników, które znajdują się w każdej kuchni. Może on stanowić bazę wielu innych sosów. W tym przepisie klasyczny gładki beszamel łączy brokuły kalafiora i marchewkę w jedno pyszne danie obiadowe.

Dla kogo?

Warzywa zapiekane pod beszamelem to propozycja dania dla każdego, kto ceni tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Przepis spodoba się także miłośnikom oryginalnych dodatków do potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Warzywa w sosie beszamelowym są tak uniwersalnym daniem, że możecie je wykorzystać zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji – świąt, rodzinnych spotkań czy domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Historia głosi, że przepis na sos beszamelowy po raz pierwszy pojawił się na dworze Ludwika XIV, a jego autorem był francuski urzędnik Louis Bechameil de Nointel. Inne źródła podają jednak, że stworzył go burgundzki mistrz kuchni Francois Pierre La Varenne.

Dla urozmaicenia:

Warzywa z sosem beszamelowym doskonale komponują się nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięs. Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym można posypać odrobiną płatków migdałów.