Dolmades przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dolmades

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

50 sztuk

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.

Dolmades - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Dolmades - Krok 2

Krok 3

Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.

Dolmades - Krok 3

Krok 4

Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.

Dolmades - Krok 4

Krok 5

Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.

Dolmades - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Natalia Pokrywka

    Natalia Pokrywka , 12.05.2016

    Na liście zakupów nie ma liści winogron :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej