Dolmades przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dolmades

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

50 sztuk

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.

Dolmades - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Dolmades - Krok 2

Krok 3

Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.

Dolmades - Krok 3

Krok 4

Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.

Dolmades - Krok 4

Krok 5

Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.

Dolmades - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Natalia Pokrywka

    Natalia Pokrywka , 12.05.2016

    Na liście zakupów nie ma liści winogron :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej