
Składniki
1 szklanka
50 sztuk
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.

Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3
Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.

Krok 4
Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.

Krok 5
Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dolmades
Kuchnię grecką kojarzymy przede wszystkim z pysznymi sałatkami, przygotowywanymi ze świeżych warzyw, oraz pieczonymi mięsami. Jeśli jeszcze nie odkryliście bogactwa smaków kryjącego się w tych daniach, zachęcamy do wypróbowania przepisu na dolmades. Ich obowiązkowym składnikiem są liście winogron, ryż, przecier pomidorowy, cebula, natka pietruszki, czosnek, koperek, pieprz oraz mięta i cytryna. Greckie gołąbki dolmades przypominają nieco polską wersję, jednak znacząco różnią się smakiem. Przekonajcie się sami! Pamiętajcie jedynie, że przygotowanie dolmades zajmuje co najmniej 90 minut, dlatego zaplanujcie aktywności kulinarne z odpowiednim wyprzedzeniem.
Dla kogo?
Dolmades to przepis dla miłośników kuchni greckiej, a także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie smaki. Jako że możemy ominąć w przepisie mięso, gołąbki dolmades trafią też w gust osób na co dzień wykorzystujących w kuchni wyłącznie składniki roślinne.
Na jaką okazję?
Na obiad, na kolację, na przyjęcie, na uroczysty rodzinny lunch. Nasz przepis na dolmades wykorzystacie zawsze!
Czy wiesz, że?
Tradycyjne gołąbki dolmades powstają z liści winogron oraz mięsno – ryżowego farszu. Dziś natomiast znane są ich różnorodne wersje, w tym te, które opierają się wyłącznie na składnikach roślinnych. W Grecji możecie spróbować także odmiany lachano dolmades, w której wykorzystuje się liście kapusty.
Dla urozmaicenia:
Dolmades świetnie smakują w towarzystwie różnych sosów, w tym greckiego tzatziki.






























