
Składniki
1 szklanka
50 sztuk
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.

Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3
Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.

Krok 4
Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.

Krok 5
Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dolmades
Kuchnię grecką kojarzymy przede wszystkim z pysznymi sałatkami, przygotowywanymi ze świeżych warzyw, oraz pieczonymi mięsami. Jeśli jeszcze nie odkryliście bogactwa smaków kryjącego się w tych daniach, zachęcamy do wypróbowania przepisu na dolmades. Ich obowiązkowym składnikiem są liście winogron, ryż, przecier pomidorowy, cebula, natka pietruszki, czosnek, koperek, pieprz oraz mięta i cytryna. Greckie gołąbki dolmades przypominają nieco polską wersję, jednak znacząco różnią się smakiem. Przekonajcie się sami! Pamiętajcie jedynie, że przygotowanie dolmades zajmuje co najmniej 90 minut, dlatego zaplanujcie aktywności kulinarne z odpowiednim wyprzedzeniem.
Dla kogo?
Dolmades to przepis dla miłośników kuchni greckiej, a także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie smaki. Jako że możemy ominąć w przepisie mięso, gołąbki dolmades trafią też w gust osób na co dzień wykorzystujących w kuchni wyłącznie składniki roślinne.
Na jaką okazję?
Na obiad, na kolację, na przyjęcie, na uroczysty rodzinny lunch. Nasz przepis na dolmades wykorzystacie zawsze!
Czy wiesz, że?
Tradycyjne gołąbki dolmades powstają z liści winogron oraz mięsno – ryżowego farszu. Dziś natomiast znane są ich różnorodne wersje, w tym te, które opierają się wyłącznie na składnikach roślinnych. W Grecji możecie spróbować także odmiany lachano dolmades, w której wykorzystuje się liście kapusty.
Dla urozmaicenia:
Dolmades świetnie smakują w towarzystwie różnych sosów, w tym greckiego tzatziki.