Dolmades

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

50 sztuk

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.

Dolmades - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Dolmades - Krok 2

Krok 3

Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.

Dolmades - Krok 3

Krok 4

Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.

Dolmades - Krok 4

Krok 5

Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.

Dolmades - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Natalia Pokrywka

    Natalia Pokrywka , 12.05.2016

    Na liście zakupów nie ma liści winogron :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolmades - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Włoska Caponata
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej