
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Fix wymieszaj ze śmietaną.Brukselkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą.

Krok 3
Zalej białym sosem i na górę zetrzyj ser. Zapiecz w piekarniku przez 15 minut. Gotową zapiekankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka zapiekana w sosie
Zapiekana brukselka w sosie serowym to propozycja, dzięki której każdy przekona się do tego warzywa. Bywa ono bowiem traktowane po macoszemu, a niektórzy narzekają na jego specyficzny zapach… Wszystko jednak zależy od sposobu przyrządzenia! Zapoznaj się z naszą instrukcją, jak postępować z zapiekaną brukselką krok po kroku. Przekonasz się, że warto umieszczać ją w jadłospisie znacznie częściej!
Dla kogo? Z przepisem na brukselkę w sosie serowym powinni zaprzyjaźnić się wielbiciele warzyw podawanych na gorąco. Dzięki dodatkowi sera danie jest aromatyczne i prezentuje się naprawdę zachęcająco.
Na jaką okazję? Brukselką zapiekaną z serem możesz urozmaicić odświętny posiłek. Wykorzystasz ją jako dodatek do dania głównego, np. pieczonych mięs, ale samodzielnie też daje radę. Serwuj w porze kolacji. Zajadaj się brukselką zapiekaną zwłaszcza zimą, kiedy trudno o świeżą zieleninę na talerzach.
Czy wiesz, że? Ważnym etapem przyrządzenia brukselki w sosie jest gotowanie warzywa. Lepiej nie odchodź zbyt daleko od kuchenki. Z racji tego, że dalsza część obróbki odbywa się w piekarniku, brukselka zapiekana z serem nie może być rozgotowana. Danie straci wtedy cały swój urok!
Dla urozmaicenia: Sposobów na wzbogacenie tej receptury nie brakuje. Do brukselki zapiekanej dodać możesz ser pleśniowy lazur albo gorgonzolę. Zyska wtedy jeszcze bardziej zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym obok brukselki w sosie umieścić możesz także pokrojony w kostkę wędzony boczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do serowego sosu dodać odrobinę czosnku.


































