
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Fix wymieszaj ze śmietaną.Brukselkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą.

Krok 3
Zalej białym sosem i na górę zetrzyj ser. Zapiecz w piekarniku przez 15 minut. Gotową zapiekankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka zapiekana w sosie
Zapiekana brukselka w sosie serowym to propozycja, dzięki której każdy przekona się do tego warzywa. Bywa ono bowiem traktowane po macoszemu, a niektórzy narzekają na jego specyficzny zapach… Wszystko jednak zależy od sposobu przyrządzenia! Zapoznaj się z naszą instrukcją, jak postępować z zapiekaną brukselką krok po kroku. Przekonasz się, że warto umieszczać ją w jadłospisie znacznie częściej!
Dla kogo? Z przepisem na brukselkę w sosie serowym powinni zaprzyjaźnić się wielbiciele warzyw podawanych na gorąco. Dzięki dodatkowi sera danie jest aromatyczne i prezentuje się naprawdę zachęcająco.
Na jaką okazję? Brukselką zapiekaną z serem możesz urozmaicić odświętny posiłek. Wykorzystasz ją jako dodatek do dania głównego, np. pieczonych mięs, ale samodzielnie też daje radę. Serwuj w porze kolacji. Zajadaj się brukselką zapiekaną zwłaszcza zimą, kiedy trudno o świeżą zieleninę na talerzach.
Czy wiesz, że? Ważnym etapem przyrządzenia brukselki w sosie jest gotowanie warzywa. Lepiej nie odchodź zbyt daleko od kuchenki. Z racji tego, że dalsza część obróbki odbywa się w piekarniku, brukselka zapiekana z serem nie może być rozgotowana. Danie straci wtedy cały swój urok!
Dla urozmaicenia: Sposobów na wzbogacenie tej receptury nie brakuje. Do brukselki zapiekanej dodać możesz ser pleśniowy lazur albo gorgonzolę. Zyska wtedy jeszcze bardziej zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym obok brukselki w sosie umieścić możesz także pokrojony w kostkę wędzony boczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do serowego sosu dodać odrobinę czosnku.


































