Brukselka zapiekana z serem – przepis w sosie | Przepisy.pl pixel

Brukselka zapiekana w sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
626 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

789 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Natkę pietruszki posiekaj.

Brukselka zapiekana w sosie - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj ze śmietaną.Brukselkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą.

Brukselka zapiekana w sosie - Krok 2

Krok 3

Zalej białym sosem i na górę zetrzyj ser. Zapiecz w piekarniku przez 15 minut. Gotową zapiekankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Brukselka zapiekana w sosie - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka zapiekana w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka zapiekana w sosieBrukselka zapiekana w sosie

Zapiekana brukselka w sosie serowym to propozycja, dzięki której każdy przekona się do tego warzywa. Bywa ono bowiem traktowane po macoszemu, a niektórzy narzekają na jego specyficzny zapach… Wszystko jednak zależy od sposobu przyrządzenia! Zapoznaj się z naszą instrukcją, jak postępować z zapiekaną brukselką krok po kroku. Przekonasz się, że warto umieszczać ją w jadłospisie znacznie częściej!

Dla kogo? Z przepisem na brukselkę w sosie serowym powinni zaprzyjaźnić się wielbiciele warzyw podawanych na gorąco. Dzięki dodatkowi sera danie jest aromatyczne i prezentuje się naprawdę zachęcająco.

Na jaką okazję? Brukselką zapiekaną z serem możesz urozmaicić odświętny posiłek. Wykorzystasz ją jako dodatek do dania głównego, np. pieczonych mięs, ale samodzielnie też daje radę. Serwuj w porze kolacji. Zajadaj się brukselką zapiekaną zwłaszcza zimą, kiedy trudno o świeżą zieleninę na talerzach.

Czy wiesz, że? Ważnym etapem przyrządzenia brukselki w sosie jest gotowanie warzywa. Lepiej nie odchodź zbyt daleko od kuchenki. Z racji tego, że dalsza część obróbki odbywa się w piekarniku, brukselka zapiekana z serem nie może być rozgotowana. Danie straci wtedy cały swój urok!

Dla urozmaicenia: Sposobów na wzbogacenie tej receptury nie brakuje. Do brukselki zapiekanej dodać możesz ser pleśniowy lazur albo gorgonzolę. Zyska wtedy jeszcze bardziej zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym obok brukselki w sosie umieścić możesz także pokrojony w kostkę wędzony boczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do serowego sosu dodać odrobinę czosnku.