Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 opakowania
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pozbądź się pestek. Kalafiora podziel na różyczki.
Krok 2
Dynię oraz cebulę pokrój w kostkę. Czosnek i chilli w cienkie plasterki.
Krok 3
W garnku podsmaż na oleju cebulę, chilli i czosnek.
Krok 4
Dodaj Curry oraz Kurkumę Knorr i smaż aż całość nabierze aromatu.
Krok 5
Wlej mleko kokosowe, wodę i dodaj kostkę Knorr.
Krok 6
Dodaj kalafiora oraz dynię i całość gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i sos lekko zgęstnieje.

Dobra rada:
Curry podawaj z ryżem. Dodaj również pęczek posiekanej kolendry i sok z jednej limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sri lankan curry - VIDEO
Odkrywanie nowych smaków, przepisów, aromatów może zachęcać do modyfikowania tradycyjnych przepisów i codziennej kuchni. Receptury pochodzące z różnych zakątków świata to prawdziwa dawka kuchennych inspiracji. Dziś zabierzemy Cię w kulinarną podróż do Indii! Gotowy? Pierwszą atrakcją będzie sri lankan curry, czyli danie w prawdziwie indyjskim stylu. Do dzieła!
Dla kogo?
Dla miłośników indyjskiej, orientalnej kuchni. Jeśli do tej pory nie próbowałeś potraw pochodzących z tego kontynentu, najwyższa pora się z nimi zaznajomić – przepis na sri lankan curry może iść na pierwszy ogień.
Na jaką okazję?
Sri lankan curry to propozycja na wyrazisty, pełen aromatów obiad.
Czy wiesz, że?
Curry to nie tylko nazwa określająca sposób przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej, ale także przyprawa, w której skład wchodzi cała gama składników – sól, pieprz, kolendra, kurkuma, pieprz czarny, gorczyca, kmin rzymski, chili. Ta mieszanka przypraw nada każdemu daniu charakteru!
Dla urozmaicenia:
Sri lankan curry podawaj z ryżem. Dodaj również pęczek posiekanej kolendry i sok z jednej limonki.


































