Sri lankan curry video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sri lankan curry - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
324 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

563 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 opakowania

1 łyżeczka

400 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pozbądź się pestek. Kalafiora podziel na różyczki.

Krok 2

Dynię oraz cebulę pokrój w kostkę. Czosnek i chilli w cienkie plasterki.

Krok 3

W garnku podsmaż na oleju cebulę, chilli i czosnek.

Krok 4

Dodaj Curry oraz Kurkumę Knorr i smaż aż całość nabierze aromatu.

Krok 5

Wlej mleko kokosowe, wodę i dodaj kostkę Knorr.

Krok 6

Dodaj kalafiora oraz dynię i całość gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i sos lekko zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry podawaj z ryżem. Dodaj również pęczek posiekanej kolendry i sok z jednej limonki. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sri lankan curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sri lankan curry - VIDEOSri lankan curry - VIDEO

Odkrywanie nowych smaków, przepisów, aromatów może zachęcać do modyfikowania tradycyjnych przepisów i codziennej kuchni. Receptury pochodzące z różnych zakątków świata to prawdziwa dawka kuchennych inspiracji. Dziś zabierzemy Cię w kulinarną podróż do Indii! Gotowy? Pierwszą atrakcją będzie sri lankan curry, czyli danie w prawdziwie indyjskim stylu. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla miłośników indyjskiej, orientalnej kuchni. Jeśli do tej pory nie próbowałeś potraw pochodzących z tego kontynentu, najwyższa pora się z nimi zaznajomić – przepis na sri lankan curry może iść na pierwszy ogień.

Na jaką okazję?

Sri lankan curry to propozycja na wyrazisty, pełen aromatów obiad.

Czy wiesz, że?

Curry to nie tylko nazwa określająca sposób przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej, ale także przyprawa, w której skład wchodzi cała gama składników – sól, pieprz, kolendra, kurkuma, pieprz czarny, gorczyca, kmin rzymski, chili. Ta mieszanka przypraw nada każdemu daniu charakteru!

Dla urozmaicenia:

Sri lankan curry podawaj z ryżem. Dodaj również pęczek posiekanej kolendry i sok z jednej limonki.