Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
0.5 pęczka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj pastę curry, proszek curry i kumin. Następnie wsyp pokrojone warzywa.
Krok 3
Fix rozmieszaj z 300 ml wody oraz mlekiem kokosowym i wlej do warzyw, zagotuj.
Krok 4
Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj szpinak, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Warzywne curry dopraw do smaku i podawaj udekorowane listkami kolendry.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne curry
To mocno warzywne danie przypadnie do gustu miłośnikom niebanalnych kompozycji. Przepis na tą potrawę nie jest czasochłonny, a efekty są naprawdę smaczne. Warzywne curry możesz podać na niemal każdą okazję: sprawdzi się jako obiad lub przekąska podawana między posiłkami. Zaletą tego dania jest możliwość dobierania ulubionych dodatków, a tym samym urozmaicania smaku. Nie czekaj: skompletuj składniki i do dzieła! Na początek pokrój wszystkie warzywa: ziemniaki, paprykę (zmieszaj wszystkie jej rodzaje, a danie będzie się prezentowało jeszcze efektowniej) oraz świeży szpinak. Jeśli chcesz, by potrawa nabrała wyrazistego smaku, dodaj odrobinę papryczki chili. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę (odpowiednia będzie żółta lub czerwona), dodaj intensywną w smaku pastę curry, proszek curry oraz kumin. Po krótkim czasie wsyp pokrojone warzywa. Fix rozmieszaj z mleczkiem kokosowym i wlej na patelnię. Gotuj przez kilkanaście minut – do czasu, gdy ziemniaki będą już miękkie. W końcowej fazie gotowania dodaj jeszcze posiekany szpinak oraz kolendrę. Danie serwuj udekorowane listkami świeżej bazylii, razem z ryżem. Smacznego.