Warzywne curry z ziemniakami i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Warzywne curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj pastę curry, proszek curry i kumin. Następnie wsyp pokrojone warzywa.

Krok 3

Fix rozmieszaj z 300 ml wody oraz mlekiem kokosowym i wlej do warzyw, zagotuj.

Krok 4

Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj szpinak, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Warzywne curry dopraw do smaku i podawaj udekorowane listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne curryWarzywne curry

To mocno warzywne danie przypadnie do gustu miłośnikom niebanalnych kompozycji. Przepis na tą potrawę nie jest czasochłonny, a efekty są naprawdę smaczne. Warzywne curry możesz podać na niemal każdą okazję: sprawdzi się jako obiad lub przekąska podawana między posiłkami. Zaletą tego dania jest możliwość dobierania ulubionych dodatków, a tym samym urozmaicania smaku. Nie czekaj: skompletuj składniki i do dzieła! Na początek pokrój wszystkie warzywa: ziemniaki, paprykę (zmieszaj wszystkie jej rodzaje, a danie będzie się prezentowało jeszcze efektowniej) oraz świeży szpinak. Jeśli chcesz, by potrawa nabrała wyrazistego smaku, dodaj odrobinę papryczki chili. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę (odpowiednia będzie żółta lub czerwona), dodaj intensywną w smaku pastę curry, proszek curry oraz kumin. Po krótkim czasie wsyp pokrojone warzywa. Fix rozmieszaj z mleczkiem kokosowym i wlej na patelnię. Gotuj przez kilkanaście minut – do czasu, gdy ziemniaki będą już miękkie. W końcowej fazie gotowania dodaj jeszcze posiekany szpinak oraz kolendrę. Danie serwuj udekorowane listkami świeżej bazylii, razem z ryżem. Smacznego.