Curry z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

84 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej odrobinę oliwy na głębokiej patelni. Dodaj pastę curry i posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilę.

Curry z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Kiedy poczujesz intensywny aromat dodaj owoce morza i smaż na dużym ogniu energicznie mieszając.

Curry z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Po kilku minutach wlej mleko kokosowe i miód.

Curry z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Dodaj teraz Sos do pieczeni jasny Knorr i całość gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Serwuj udekorowane zieloną pietruszką samodzielnie lub, na przykład, z brązowym ryżem.

Curry z owocami morza - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z owocami morzaCurry z owocami morza

Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla popularnego curry z warzywami, wypróbuj przepis, w którym użyjesz owoców morza. Curry to wywodzący się z kuchni indyjskiej sposób przygotowania potraw, które składają się z różnorodnych składników (mięsa, warzyw, ryb) umieszczonych w sosie. W Europie nazwy tej używa się także do określania mieszanki przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca daniom charakterystyczny żółty kolor. Podsmażona na oliwie pasta curry z czosnkiem jest niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej owoce morza i smaż na dużym ogniu. Podstawą sosu jest mleko kokosowe, które sprawi, że danie będzie bardziej delikatne, a całość zyska gładką, jednolitą konsystencję. Energicznie mieszaj składniki curry, by dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj do nich warzywną esencję i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Curry podawaj tak, jak lubisz najbardziej – świetnie smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i z dodatkiem brązowego ryżu, kaszy lub indyjskiego chlebka naan. Do dzieła!