
Składniki
250 gramów
1 sztuka
3 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej odrobinę oliwy na głębokiej patelni. Dodaj pastę curry i posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilę.

Krok 2
Kiedy poczujesz intensywny aromat dodaj owoce morza i smaż na dużym ogniu energicznie mieszając.

Krok 3
Po kilku minutach wlej mleko kokosowe i miód.

Krok 4
Dodaj teraz Sos do pieczeni jasny Knorr i całość gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Serwuj udekorowane zieloną pietruszką samodzielnie lub, na przykład, z brązowym ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z owocami morza
Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla popularnego curry z warzywami, wypróbuj przepis, w którym użyjesz owoców morza. Curry to wywodzący się z kuchni indyjskiej sposób przygotowania potraw, które składają się z różnorodnych składników (mięsa, warzyw, ryb) umieszczonych w sosie. W Europie nazwy tej używa się także do określania mieszanki przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca daniom charakterystyczny żółty kolor. Podsmażona na oliwie pasta curry z czosnkiem jest niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej owoce morza i smaż na dużym ogniu. Podstawą sosu jest mleko kokosowe, które sprawi, że danie będzie bardziej delikatne, a całość zyska gładką, jednolitą konsystencję. Energicznie mieszaj składniki curry, by dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj do nich warzywną esencję i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Curry podawaj tak, jak lubisz najbardziej – świetnie smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i z dodatkiem brązowego ryżu, kaszy lub indyjskiego chlebka naan. Do dzieła!