Curry z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

84 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej odrobinę oliwy na głębokiej patelni. Dodaj pastę curry i posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilę.

Curry z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Kiedy poczujesz intensywny aromat dodaj owoce morza i smaż na dużym ogniu energicznie mieszając.

Curry z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Po kilku minutach wlej mleko kokosowe i miód.

Curry z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Dodaj teraz Sos do pieczeni jasny Knorr i całość gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Serwuj udekorowane zieloną pietruszką samodzielnie lub, na przykład, z brązowym ryżem.

Curry z owocami morza - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z owocami morzaCurry z owocami morza

Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla popularnego curry z warzywami, wypróbuj przepis, w którym użyjesz owoców morza. Curry to wywodzący się z kuchni indyjskiej sposób przygotowania potraw, które składają się z różnorodnych składników (mięsa, warzyw, ryb) umieszczonych w sosie. W Europie nazwy tej używa się także do określania mieszanki przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca daniom charakterystyczny żółty kolor. Podsmażona na oliwie pasta curry z czosnkiem jest niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej owoce morza i smaż na dużym ogniu. Podstawą sosu jest mleko kokosowe, które sprawi, że danie będzie bardziej delikatne, a całość zyska gładką, jednolitą konsystencję. Energicznie mieszaj składniki curry, by dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj do nich warzywną esencję i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Curry podawaj tak, jak lubisz najbardziej – świetnie smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i z dodatkiem brązowego ryżu, kaszy lub indyjskiego chlebka naan. Do dzieła!