Curry z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Curry z dorszem

z krewetkami i ananasem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

6

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

15 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozgnieć na gładką pastę obrany imbir oraz czosnek, goździki i pieprz. Ewentualnie zmiksuj wszystko, podlewając nieco wodą.

Curry z dorszem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, dodaj chili, curry, kurkumę i cynamon. Przez chwilę smaż, mieszając. Dodaj wcześniej zmiksowane przyprawy oraz anyż i kardamon. Smaż przez ok. 1 minutę, podlewając odrobiną wody.

Curry z dorszem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory i mleczko kokosowe oraz obranego, pokrojonego w kawałki ananasa. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Curry z dorszem - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki i pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu 5-8 min.

Curry z dorszem - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą, sokiem z limetek i cukrem. Podawaj z ryżem, przybrawszy każdą porcję liśćmi kolendry i mięty.

Curry z dorszem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej