Curry z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z dorszem

z krewetkami i ananasem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

6

39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

15 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozgnieć na gładką pastę obrany imbir oraz czosnek, goździki i pieprz. Ewentualnie zmiksuj wszystko, podlewając nieco wodą.

Curry z dorszem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, dodaj chili, curry, kurkumę i cynamon. Przez chwilę smaż, mieszając. Dodaj wcześniej zmiksowane przyprawy oraz anyż i kardamon. Smaż przez ok. 1 minutę, podlewając odrobiną wody.

Curry z dorszem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory i mleczko kokosowe oraz obranego, pokrojonego w kawałki ananasa. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Curry z dorszem - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki i pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu 5-8 min.

Curry z dorszem - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą, sokiem z limetek i cukrem. Podawaj z ryżem, przybrawszy każdą porcję liśćmi kolendry i mięty.

Curry z dorszem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej