Curry z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z dorszem

z krewetkami i ananasem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

7

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

15 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozgnieć na gładką pastę obrany imbir oraz czosnek, goździki i pieprz. Ewentualnie zmiksuj wszystko, podlewając nieco wodą.

Curry z dorszem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, dodaj chili, curry, kurkumę i cynamon. Przez chwilę smaż, mieszając. Dodaj wcześniej zmiksowane przyprawy oraz anyż i kardamon. Smaż przez ok. 1 minutę, podlewając odrobiną wody.

Curry z dorszem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory i mleczko kokosowe oraz obranego, pokrojonego w kawałki ananasa. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Curry z dorszem - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki i pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu 5-8 min.

Curry z dorszem - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą, sokiem z limetek i cukrem. Podawaj z ryżem, przybrawszy każdą porcję liśćmi kolendry i mięty.

Curry z dorszem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z łososia
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej