
Składniki
800 gramów
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
15 ziaren
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu rozgnieć na gładką pastę obrany imbir oraz czosnek, goździki i pieprz. Ewentualnie zmiksuj wszystko, podlewając nieco wodą.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, dodaj chili, curry, kurkumę i cynamon. Przez chwilę smaż, mieszając. Dodaj wcześniej zmiksowane przyprawy oraz anyż i kardamon. Smaż przez ok. 1 minutę, podlewając odrobiną wody.

Krok 3
Dodaj pomidory i mleczko kokosowe oraz obranego, pokrojonego w kawałki ananasa. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Krok 4
Dodaj krewetki i pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu 5-8 min.

Krok 5
Dopraw do smaku solą, sokiem z limetek i cukrem. Podawaj z ryżem, przybrawszy każdą porcję liśćmi kolendry i mięty.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej