
Składniki
800 gramów
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
15 ziaren
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu rozgnieć na gładką pastę obrany imbir oraz czosnek, goździki i pieprz. Ewentualnie zmiksuj wszystko, podlewając nieco wodą.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, dodaj chili, curry, kurkumę i cynamon. Przez chwilę smaż, mieszając. Dodaj wcześniej zmiksowane przyprawy oraz anyż i kardamon. Smaż przez ok. 1 minutę, podlewając odrobiną wody.

Krok 3
Dodaj pomidory i mleczko kokosowe oraz obranego, pokrojonego w kawałki ananasa. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Krok 4
Dodaj krewetki i pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu 5-8 min.

Krok 5
Dopraw do smaku solą, sokiem z limetek i cukrem. Podawaj z ryżem, przybrawszy każdą porcję liśćmi kolendry i mięty.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej