
Składniki
800 gramów
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
15 ziaren
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu rozgnieć na gładką pastę obrany imbir oraz czosnek, goździki i pieprz. Ewentualnie zmiksuj wszystko, podlewając nieco wodą.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, dodaj chili, curry, kurkumę i cynamon. Przez chwilę smaż, mieszając. Dodaj wcześniej zmiksowane przyprawy oraz anyż i kardamon. Smaż przez ok. 1 minutę, podlewając odrobiną wody.

Krok 3
Dodaj pomidory i mleczko kokosowe oraz obranego, pokrojonego w kawałki ananasa. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Krok 4
Dodaj krewetki i pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu 5-8 min.

Krok 5
Dopraw do smaku solą, sokiem z limetek i cukrem. Podawaj z ryżem, przybrawszy każdą porcję liśćmi kolendry i mięty.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej