Curry z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z tuńczykiem

w mleczku kokosowym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.

Curry z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.

Curry z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.

Curry z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.

Curry z tuńczykiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej