Curry z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z tuńczykiem

w mleczku kokosowym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.

Curry z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.

Curry z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.

Curry z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.

Curry z tuńczykiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej