
Składniki
800 gramów
1 łyżka
0.25 łyżeczki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
500 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.

Krok 3
Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.

Krok 4
Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.

Krok 5
Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.

Krok 6
Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej