Curry z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Curry z tuńczykiem

w mleczku kokosowym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

12

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.

Curry z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.

Curry z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.

Curry z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.

Curry z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.

Curry z tuńczykiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej