Szybkie curry z kurczaka z sałatką ze świeżego ogórka
łatwe
391 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, ząbek czosnku posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Kurczaka pokrój w cienkie paski i usmaż w garnku na oliwie. Dodaj cebulę, czosnek oraz pastę curry.
Krok 2
Do garnka wlej mleko kokosowe, dopraw kostką Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
Krok 3
Ogórka pokrój w cienkie półplastry pod skosem, dopraw solą, cukrem oraz octem. Wymieszaj i przełóż do salaterki.
Krok 4
Gotowe curry dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem oraz sałatką.

Dobra rada:
Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać nieco więcej pasty curry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej