Szybkie curry z kurczaka z sałatką ze świeżego ogórka
łatwe
391 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, ząbek czosnku posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Kurczaka pokrój w cienkie paski i usmaż w garnku na oliwie. Dodaj cebulę, czosnek oraz pastę curry.
Krok 2
Do garnka wlej mleko kokosowe, dopraw kostką Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
Krok 3
Ogórka pokrój w cienkie półplastry pod skosem, dopraw solą, cukrem oraz octem. Wymieszaj i przełóż do salaterki.
Krok 4
Gotowe curry dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem oraz sałatką.

Dobra rada:
Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać nieco więcej pasty curry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej