Szybkie curry z kurczaka z sałatką ze świeżego ogórka
łatwe
359 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, ząbek czosnku posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Kurczaka pokrój w cienkie paski i usmaż w garnku na oliwie. Dodaj cebulę, czosnek oraz pastę curry.
Krok 2
Do garnka wlej mleko kokosowe, dopraw kostką Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
Krok 3
Ogórka pokrój w cienkie półplastry pod skosem, dopraw solą, cukrem oraz octem. Wymieszaj i przełóż do salaterki.
Krok 4
Gotowe curry dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem oraz sałatką.
Dobra rada:
Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać nieco więcej pasty curry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej