
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
400 gramów
4 łyżki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
400 gramów
2 łyżki
2 łyżeczki
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
4 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kluczowa jest organizacja pracy, potrzebujemy czterech palników, trzech garnków w tym jednego szerokiego, płytszego o grubszym dnie oraz patelni. Zaczynamy od przygotowania kluczowych składników.
Krok 2
Garnek 1.: oczyszczoną fasolkę wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i parzymy przez 5 min. Lekko miękką odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odstawiamy na bok.
Krok 3
Garnek 2.: w dużej ilości lekko osolonego wrzątku gotujemy ryż basmanti. Należy uważać, by go nie przegotować, wystarczy ok. 10 min. Odsączamy i odstawiamy na bok.
Krok 4
Patelnia: oliwę z oliwek mieszamy z łyżką mieszanki garamy masala. W takiej marynacie obtaczamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Po 10 minutach marynowania smażymy kurczaka na patelni. Zrumienionego odstawiamy na bok.
Krok 5
Garnek 3. o szerokim dnie i kulminacja gotowania: wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu, co kilka chwil dodając kolejne składniki. Skrojoną w piórka cebulę podsmażamy w garnku przy udziale dwóch łyżek masła i łyżki oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy sparzone, obrane z skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz starte za pomocą obieraczki do warzyw młode marchewki. Dodajemy pozbawioną pestek, pokrojoną w cieniutkie plasterki papryczkę oraz jej suszoną siostrę. Po chwili umieszczamy przecier, garam masalę, starty imbir i czosnek. Gotujemy kilka minut, co jakiś mieszając.
Krok 6
Gdy wszystkie składniki, zmiękną, połączą się, nabiorą aromatu, a sos odpowiedniej gęstości, dodajemy kurczaka oraz fasolki. Gotujemy przez chwilę, delikatnie mieszając i uważając, by nie uszkodzić fasolek. Finalnie dodajemy mleczko kokosowe oraz jogurt, mieszamy i kosztujemy. Nutka orientu w połączeniu z fasolką szparagową z polskiego ogródka winna zwalić nas z nóg. W razie konieczności dorzucamy szczyptę sproszkowanego curry. Podajemy z przygotowanym wcześniej ryżem basmanti. Uwielbiamy curry o intensywnym aromacie, lecz mając na uwadze gości, których ewentualnie częstujemy, stawiamy na stole niewielką miseczkę z gęstym jogurtem, dzięki któremu złagodzimy smak potrawy. P.S. Z powodzeniem danie możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć filet z kurczaka - fasolka z powodzeniem zapewni właściwą fakturę :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej