Zielone curry z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zielone curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski i razem z pokrojoną w piórka cebulą przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Cukinię oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj na patelnię z mięsem i smaż razem.

Krok 3

Następnie dodaj pastę curry i wymieszaj, wciąż smażąc.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Pod koniec wsyp pokrojoną kolendrę. Gotowe danie podawaj z makaronem lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone curry z kurczakiemZielone curry z kurczakiem

Curry to nie tylko nazwa przyprawy, ale także pochodzącego z kuchni indyjskiej dania z różnych warzyw, a czasem także mięsa, podawanego najczęściej z ryżem. Tym, co wyróżnia curry jest wyrazisty smak i zapach uzyskany dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw. Dzięki temu przepisowi poznasz sposób na przygotowanie wyśmienitego zielonego curry z kurczakiem. Do tej potrawy będziesz potrzebować filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie paski. Podsmaż go na rozgrzanej oliwie z oliwek razem z posiekaną w piórka cebulą. Curry można przygotować niemal ze wszystkich warzyw, ale w tej wersji wykorzystasz cukinię i czerwoną paprykę. Pokrój je na kawałki i dodaj do mięsa na patelni. Kluczowym składnikiem tej potrawy, dzięki któremu nabiera ona intensywnego smaku, jest zielona pasta curry. Na koniec wlej na patelnię słodką śmietankę i wymieszaj, aby całość pokryła się kremowym sosem. Do przyprawienia i dekoracji użyj posiekanej świeżej kolendry. Curry serwuj na ciepło z ugotowanym ryżem, np. jaśminowym. Sprawdź, jak smakuje zielone curry z kurczakiem.