Zielone curry z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski i razem z pokrojoną w piórka cebulą przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Cukinię oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj na patelnię z mięsem i smaż razem.

Krok 3

Następnie dodaj pastę curry i wymieszaj, wciąż smażąc.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Pod koniec wsyp pokrojoną kolendrę. Gotowe danie podawaj z makaronem lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone curry z kurczakiemZielone curry z kurczakiem

Curry to nie tylko nazwa przyprawy, ale także pochodzącego z kuchni indyjskiej dania z różnych warzyw, a czasem także mięsa, podawanego najczęściej z ryżem. Tym, co wyróżnia curry jest wyrazisty smak i zapach uzyskany dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw. Dzięki temu przepisowi poznasz sposób na przygotowanie wyśmienitego zielonego curry z kurczakiem. Do tej potrawy będziesz potrzebować filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie paski. Podsmaż go na rozgrzanej oliwie z oliwek razem z posiekaną w piórka cebulą. Curry można przygotować niemal ze wszystkich warzyw, ale w tej wersji wykorzystasz cukinię i czerwoną paprykę. Pokrój je na kawałki i dodaj do mięsa na patelni. Kluczowym składnikiem tej potrawy, dzięki któremu nabiera ona intensywnego smaku, jest zielona pasta curry. Na koniec wlej na patelnię słodką śmietankę i wymieszaj, aby całość pokryła się kremowym sosem. Do przyprawienia i dekoracji użyj posiekanej świeżej kolendry. Curry serwuj na ciepło z ugotowanym ryżem, np. jaśminowym. Sprawdź, jak smakuje zielone curry z kurczakiem.