Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
200 gramów
175 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
400 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj papryczkę chili. Podsmaż wszystko w szerokim rondlu na margarynie.
Krok 2
Dodaj roślinne mięso mielone oraz curry. Smaż jeszcze kilka minut. Dodaj soczewicę.
Krok 3
Teraz dodaj przecier pomidorowy, bulion i napój kokosowy. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 4
W między czasie umyj i osusz listki szpinaku. Przed podaniem dodaj do gorącej soczewicy szpinak, wymieszaj i od razu podawaj.

Dobra rada:
Curry z soczewicy możesz podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
Oto potrawa, która potrafi zachwycić jeszcze zanim wyląduje na talerzach. Jej cudowny aromat, będący wynikiem połączenia napoju kokosowego i charakternych przypraw, wypełni całą kuchnię i jadalnię. Aż trudno będzie doczekać się degustacji! Na szczęście zrobienie wegańskiego curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem zajmuje mniej niż godzinę, więc nawet niecierpliwi kucharze mogą wziąć ten przepis na warsztat.
Dla kogo?
Wegańskie curry ze szpinakiem będzie w sam raz dla smakoszy, którzy uwielbiają orientalne smaki. Dodatek świeżego imbiru, chili, napoju kokosowego i mieszanki curry szybko przeniesie cię w odległe rejony kulinarnego świata.
Na jaką okazję?
Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem robi furorę zawsze. Nie musisz jednak organizować przyjęcia, by go skosztować. Masz ochotę na smaczny posiłek w pojedynkę? Podane składniki pozwolą na przygotowanie czterech porcji, więc gotowanie na kilka dni masz z głowy.
Czy wiesz, że?
Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Dla urozmaicenia:
Ryż basmati i jaśminowy świetnie pasują do curry z czerwonej soczewicy, ale potrawę podawać można także z indyjskim chlebkiem naan przygotowanym w wersji wegańskiej.