Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

175 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

400 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj papryczkę chili. Podsmaż wszystko w szerokim rondlu na margarynie.

Krok 2

Dodaj roślinne mięso mielone oraz curry. Smaż jeszcze kilka minut. Dodaj soczewicę.

Krok 3

Teraz dodaj przecier pomidorowy, bulion i napój kokosowy. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

W między czasie umyj i osusz listki szpinaku. Przed podaniem dodaj do gorącej soczewicy szpinak, wymieszaj i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry z soczewicy możesz podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiemWegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Oto potrawa, która potrafi zachwycić jeszcze zanim wyląduje na talerzach. Jej cudowny aromat, będący wynikiem połączenia napoju kokosowego i charakternych przypraw, wypełni całą kuchnię i jadalnię. Aż trudno będzie doczekać się degustacji! Na szczęście zrobienie wegańskiego curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem zajmuje mniej niż godzinę, więc nawet niecierpliwi kucharze mogą wziąć ten przepis na warsztat.

Dla kogo?

Wegańskie curry ze szpinakiem będzie w sam raz dla smakoszy, którzy uwielbiają orientalne smaki. Dodatek świeżego imbiru, chili, napoju kokosowego i mieszanki curry szybko przeniesie cię w odległe rejony kulinarnego świata.

Na jaką okazję?

Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem robi furorę zawsze. Nie musisz jednak organizować przyjęcia, by go skosztować. Masz ochotę na smaczny posiłek w pojedynkę? Podane składniki pozwolą na przygotowanie czterech porcji, więc gotowanie na kilka dni masz z głowy.

Czy wiesz, że?

Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Dla urozmaicenia:

Ryż basmati i jaśminowy świetnie pasują do curry z czerwonej soczewicy, ale potrawę podawać można także z indyjskim chlebkiem naan przygotowanym w wersji wegańskiej.