Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

175 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

400 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj papryczkę chili. Podsmaż wszystko w szerokim rondlu na margarynie.

Krok 2

Dodaj roślinne mięso mielone oraz curry. Smaż jeszcze kilka minut. Dodaj soczewicę.

Krok 3

Teraz dodaj przecier pomidorowy, bulion i napój kokosowy. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

W między czasie umyj i osusz listki szpinaku. Przed podaniem dodaj do gorącej soczewicy szpinak, wymieszaj i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry z soczewicy możesz podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiemWegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Oto potrawa, która potrafi zachwycić jeszcze zanim wyląduje na talerzach. Jej cudowny aromat, będący wynikiem połączenia napoju kokosowego i charakternych przypraw, wypełni całą kuchnię i jadalnię. Aż trudno będzie doczekać się degustacji! Na szczęście zrobienie wegańskiego curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem zajmuje mniej niż godzinę, więc nawet niecierpliwi kucharze mogą wziąć ten przepis na warsztat.

Dla kogo?

Wegańskie curry ze szpinakiem będzie w sam raz dla smakoszy, którzy uwielbiają orientalne smaki. Dodatek świeżego imbiru, chili, napoju kokosowego i mieszanki curry szybko przeniesie cię w odległe rejony kulinarnego świata.

Na jaką okazję?

Wegańskie curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem robi furorę zawsze. Nie musisz jednak organizować przyjęcia, by go skosztować. Masz ochotę na smaczny posiłek w pojedynkę? Podane składniki pozwolą na przygotowanie czterech porcji, więc gotowanie na kilka dni masz z głowy.

Czy wiesz, że?

Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Dla urozmaicenia:

Ryż basmati i jaśminowy świetnie pasują do curry z czerwonej soczewicy, ale potrawę podawać można także z indyjskim chlebkiem naan przygotowanym w wersji wegańskiej.