Spaghetti ala bolonese wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti ala bolonese wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

400 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu aldente. Wodę od gotowania makaronu zostawiam około 400 ml.

Krok 2

Kotleciki sojowe przekładam do garnka, zalewam litrem wody gorącej, dodaję jedną kostkę Knorr bulion warzywny. Odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Odcedzam i mocno odciskam z wody. Następnie kroję w kostkę.

Krok 3

Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju. Marchewkę obieram i kroję w pół talarki cienkie. Do cebuli dodaję paprykę pokrojoną, marchewkę, kotleciki sojowe kostkę, tofu rozduszone widelcem i dalej przesmażam. Dodaję koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy i część wody od makaronu, dwie kostki Knorr bulion warzywny. Całość smażę na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiam papryką wędzoną, pieprzem, ziołami. Sos podaję z makaronem. Opcjonalnie oliwki, pomidorki. W zależności od gęstości sosu dolewam jeszcze wodę od makaronu jeżeli jest potrzeba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej