Spaghetti ala bolonese wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti ala bolonese wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

400 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu aldente. Wodę od gotowania makaronu zostawiam około 400 ml.

Krok 2

Kotleciki sojowe przekładam do garnka, zalewam litrem wody gorącej, dodaję jedną kostkę Knorr bulion warzywny. Odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Odcedzam i mocno odciskam z wody. Następnie kroję w kostkę.

Krok 3

Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju. Marchewkę obieram i kroję w pół talarki cienkie. Do cebuli dodaję paprykę pokrojoną, marchewkę, kotleciki sojowe kostkę, tofu rozduszone widelcem i dalej przesmażam. Dodaję koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy i część wody od makaronu, dwie kostki Knorr bulion warzywny. Całość smażę na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiam papryką wędzoną, pieprzem, ziołami. Sos podaję z makaronem. Opcjonalnie oliwki, pomidorki. W zależności od gęstości sosu dolewam jeszcze wodę od makaronu jeżeli jest potrzeba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tofu w curry
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej