Spaghetti ala bolonese wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti ala bolonese wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

400 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu aldente. Wodę od gotowania makaronu zostawiam około 400 ml.

Krok 2

Kotleciki sojowe przekładam do garnka, zalewam litrem wody gorącej, dodaję jedną kostkę Knorr bulion warzywny. Odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Odcedzam i mocno odciskam z wody. Następnie kroję w kostkę.

Krok 3

Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju. Marchewkę obieram i kroję w pół talarki cienkie. Do cebuli dodaję paprykę pokrojoną, marchewkę, kotleciki sojowe kostkę, tofu rozduszone widelcem i dalej przesmażam. Dodaję koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy i część wody od makaronu, dwie kostki Knorr bulion warzywny. Całość smażę na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiam papryką wędzoną, pieprzem, ziołami. Sos podaję z makaronem. Opcjonalnie oliwki, pomidorki. W zależności od gęstości sosu dolewam jeszcze wodę od makaronu jeżeli jest potrzeba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ala bolonese wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej