Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut , aby były idealnie czyste.

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz zetrzyj na tarce, igiełki rozmarynu drobno pokrój, cytrynę sparz wrzątkiem przekrój na cztery części usuń pestki a owoc pokrój w cienkie plasterki. Brzoskwinie delikatnie wykrój od strony szypułki z drugiej strony natnij na krzyż. Brzoskwinie umieść w we wrzątku na 5-10 sekund, a następnie obierz ze skóry rozetnij na pół usuń pestkę miąższ pokrój w kosteczkę.

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Owoce razem z ksylitolem, imbirem, skórka z cytryny umieść w szerokim garnku smaż na wolnym ogniu często mieszając około 60 minut – jeśli owoce są bardzo soczyste smaż nawet 90 minut. Na sam koniec dodaj do owoców posiekany rozmaryn smaż jeszcze 10 minut

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do dżemów możesz dodać zamiast ksylitoli cukier z pektyna skróci to czas gotowania nawet o 80%.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynemDżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem

Masz ochotę na coś słodkiego? A co powiesz na dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem? Baw się smakami i twórz różnorodne kompozycje! Złociste owoce idealnie wpisują się w klimat jesieni.

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów i nie tylko! Słodycz brzoskwiniowego dżemu z imbirem i rozmarynem zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Tego typu przysmak sprawdzi się w formie śniadania czy szybkiej przekąski, np. z pieczywem, a także jako deser.

Czy wiesz, że?

Z pestek brzoskwiń przygotowuje się olej o zapachu migdałów, który wykorzystuje się do masażów relaksujących.

Dla urozmaicenia:

Do dżemu z brzoskwiń, imbiru i rozmarynu możesz dodać cukier z pektyną, który skróci czas gotowania o prawie 80%.