Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut , aby były idealnie czyste.

Krok 2
Imbir obierz zetrzyj na tarce, igiełki rozmarynu drobno pokrój, cytrynę sparz wrzątkiem przekrój na cztery części usuń pestki a owoc pokrój w cienkie plasterki. Brzoskwinie delikatnie wykrój od strony szypułki z drugiej strony natnij na krzyż. Brzoskwinie umieść w we wrzątku na 5-10 sekund, a następnie obierz ze skóry rozetnij na pół usuń pestkę miąższ pokrój w kosteczkę.

Krok 3
Owoce razem z ksylitolem, imbirem, skórka z cytryny umieść w szerokim garnku smaż na wolnym ogniu często mieszając około 60 minut – jeśli owoce są bardzo soczyste smaż nawet 90 minut. Na sam koniec dodaj do owoców posiekany rozmaryn smaż jeszcze 10 minut

Krok 4
Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.


Dobra rada:
Do dżemów możesz dodać zamiast ksylitoli cukier z pektyna skróci to czas gotowania nawet o 80%.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem
Masz ochotę na coś słodkiego? A co powiesz na dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem? Baw się smakami i twórz różnorodne kompozycje! Złociste owoce idealnie wpisują się w klimat jesieni.
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów i nie tylko! Słodycz brzoskwiniowego dżemu z imbirem i rozmarynem zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Tego typu przysmak sprawdzi się w formie śniadania czy szybkiej przekąski, np. z pieczywem, a także jako deser.
Czy wiesz, że?
Z pestek brzoskwiń przygotowuje się olej o zapachu migdałów, który wykorzystuje się do masażów relaksujących.
Dla urozmaicenia:
Do dżemu z brzoskwiń, imbiru i rozmarynu możesz dodać cukier z pektyną, który skróci czas gotowania o prawie 80%.