Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut , aby były idealnie czyste.

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz zetrzyj na tarce, igiełki rozmarynu drobno pokrój, cytrynę sparz wrzątkiem przekrój na cztery części usuń pestki a owoc pokrój w cienkie plasterki. Brzoskwinie delikatnie wykrój od strony szypułki z drugiej strony natnij na krzyż. Brzoskwinie umieść w we wrzątku na 5-10 sekund, a następnie obierz ze skóry rozetnij na pół usuń pestkę miąższ pokrój w kosteczkę.

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Owoce razem z ksylitolem, imbirem, skórka z cytryny umieść w szerokim garnku smaż na wolnym ogniu często mieszając około 60 minut – jeśli owoce są bardzo soczyste smaż nawet 90 minut. Na sam koniec dodaj do owoców posiekany rozmaryn smaż jeszcze 10 minut

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do dżemów możesz dodać zamiast ksylitoli cukier z pektyna skróci to czas gotowania nawet o 80%.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidorowe smoothie
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynemDżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem

Masz ochotę na coś słodkiego? A co powiesz na dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem? Baw się smakami i twórz różnorodne kompozycje! Złociste owoce idealnie wpisują się w klimat jesieni.

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów i nie tylko! Słodycz brzoskwiniowego dżemu z imbirem i rozmarynem zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Tego typu przysmak sprawdzi się w formie śniadania czy szybkiej przekąski, np. z pieczywem, a także jako deser.

Czy wiesz, że?

Z pestek brzoskwiń przygotowuje się olej o zapachu migdałów, który wykorzystuje się do masażów relaksujących.

Dla urozmaicenia:

Do dżemu z brzoskwiń, imbiru i rozmarynu możesz dodać cukier z pektyną, który skróci czas gotowania o prawie 80%.