Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

17

219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 słoik

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Pokrój tofu i cebulę w kostkę oraz cukinię w półplastry.

Krok 2

W garnku do gotowania na parze ugotuj brokuł oraz fasolkę szparagową.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni. Następnie podsmaż na niej cebulkę. Dodaj cukinię oraz tofu. Dopraw przyprawą kuchni tajskiej, czosnkiem, sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Smaż, aż całość się przyrumieni na brązowo. Jak już całość się podsmaży to dodaj mleczko kokosowe oraz sos Tikka Masala. Gotuj przez 3 minuty.

Krok 4

Podawaj z ryżem, brokułem i fasolką. Posyp sezmem do dekoracji.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 22.10.2023

    Ile gramów cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z tofu i zielonymi warzywami w sosie Tikka Masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej