Ciasta marchewkowe
Marchewki królują w wypiekach już od dawna. Są słodkie, delikatne i nadają ciastom złocistego koloru. Ich smak warto podkreślić aromatycznymi przyprawami: cynamonem, gałką muszkatołową lub kardamonem. Marchewkę do ciast możesz dodać surową – obraną i startą na tarce lub ugotowaną na parze i zblendowaną. W cieście dobrze komponuje się z suszonymi owocami i orzechami. Do popularnego ciasta marchewkowego dodaj garść orzechów włoskich i rodzynek. Natomiast polewę przygotuj z cukru pudru i soku pomarańczowego. Wypróbuj bezglutenowe ciasto z marchewką z dodatkiem mąki ryżowej. Jest równie dobre, jak to przygotowane z mąki pszennej. Upiecz także ciasto marchewkowo-morelowe z mąki pełnoziarnistej i otrębów pszennych.
Wypieki z buraków
Zastanawiasz się, czy warto przygotować ciasto z buraków? Oczywiście, że tak. Buraki są słodkie i aromatyczne. Spowodują, że konsystencja ciasta stanie się aksamitna, a jego kolor będzie w odcieniach różu lub czerwieni. Przygotuj buraczkowy sernik z kakaowym spodem. Dla podkreślenia smaku, dodaj sok z połówki cytryny do masy serowo-buraczanej. Warzywa, przed dodaniem do ciasta, ugotuj do miękkości i zmiksuj na jednolitą masę. Sprawdź nasz przepis na wilgotne ciasto buraczkowe z lukrową polewą. Z dodatkiem buraków możesz także przygotować piernik. Warto dodać do niego przyprawy korzenne i płynny miód. Buraki pasują również do wypieków z czekoladą, takich jak torty i brownie.
Słodkości z dynią
Piękny złocisty kolor to niewątpliwie zaleta wypieków z dynią. Jej delikatny smak warto podkreślić wyrazistymi przyprawami: imbirem, cynamonem, kardamonem lub kurkumą. Dynia jest soczysta i delikatna, dlatego stanowi idealny dodatek do ciast, babeczek i tart. Puree z dyni doskonale nadaje się do masy serowej. Spróbuj krajanki serowo-dyniowej lub przygotuj sernik z dynią i kurkumą. Przyrządzając masę serową, dodaj sok z cytryny i kisiel cytrynowy, który idealnie komponuje się ze smakiem dyni. Wypieki z warzywami, takie jak bułeczki, muffinki i ciastka, udekoruj pestkami dyni i gruboziarnistym cukrem. Wypróbuj nasz sposób na słodkie bułeczki z dynią. Smak dyni możesz także podkreślić sokiem z pomarańczy – upiecz przysmak dyniowo-pomarańczowy. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące, udekoruj je kostkami gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Cukinia w ciastach
Łagodna i kremowa cukinia stanowi idealny dodatek do słodkich ciast. Przede wszystkim sprawi, że domowe wypieki nie będą suche. Jest łatwa do przygotowania – wystarczy ją obrać i zetrzeć na tarce. Pamiętaj, żeby odcisnąć nadmiar soku przed dodaniem jej do suchych składników ciasta. Cukinia dobrze komponuje się z pestkami dyni, migdałami, rodzynkami i orzechami. Zobacz, jak łatwo można przygotować ciasto z cukinią i migdałami. Wypróbuj także połączenia cukinii z mąką gryczaną. Natomiast rodzynki są idealnym uzupełnieniem ciasta gryczanego z cukinią. Jeżeli lubisz wilgotne brownie, to przygotuj je na bazie cukinii. Nie zapominaj także o udekorowaniu swoich wypieków – sezonowymi owocami lub bakaliami.
Wypieki z ziemniaków
Ziemniaki stanowią idealny dodatek oraz bazę słodkich ciast. Podobnie jak inne warzywa – sprawią, że ciasto stanie się wilgotne i delikatne, a ich smak nie będzie wyczuwalny po upieczeniu. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości. Kiedy ostygną, przeciśnij je przez praskę lub zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe ziemniaki możesz połączyć z innych składnikami zgodnie ze wskazówkami w przepisie. Zobacz, jak łatwo przygotować ciasto drożdżowe z ziemniakami. Wypróbuj także wypieków ze słodkich ziemniaków. Ich konsystencja będzie aksamitna, w dodatku nadadzą całości naturalnej słodyczy. Słodkie ziemniaki możesz traktować wymiennie z marchewką oraz cukinią.
Łagodne w smaku warzywa sprawią, że ciasta będą puszyste i delikatne. Wybór jest dowolny – możesz przygotować domowe bułeczki z ziemniaków, tartę z masą dyniową lub sernik z buraków. A Ty, które ciasto upieczesz?