Ciasta marchewkowe
Marchewki królują w wypiekach już od dawna. Są słodkie, delikatne i nadają ciastom złocistego koloru. Ich smak warto podkreślić aromatycznymi przyprawami: cynamonem, gałką muszkatołową lub kardamonem. Marchewkę do ciast możesz dodać surową – obraną i startą na tarce lub ugotowaną na parze i zblendowaną. W cieście dobrze komponuje się z suszonymi owocami i orzechami. Do popularnego ciasta marchewkowego dodaj garść orzechów włoskich i rodzynek.
Słodkości z dynią
Piękny złocisty kolor to niewątpliwie zaleta wypieków z dynią. Jej delikatny smak warto podkreślić wyrazistymi przyprawami: imbirem, cynamonem, kardamonem lub kurkumą. Dynia jest soczysta i delikatna, dlatego stanowi idealny dodatek do ciast, babeczek i tart. Puree z dyni doskonale nadaje się do masy serowej. Spróbuj też ciasto z dyni lub przygotuj wegański sernik z dynią z orzechów nerkowca.
Wypieki z ziemniaków
Ziemniaki stanowią idealny dodatek oraz bazę słodkich ciast. Podobnie jak inne warzywa – sprawią, że ciasto stanie się wilgotne i delikatne, a ich smak nie będzie wyczuwalny po upieczeniu. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości. Kiedy ostygną, przeciśnij je przez praskę lub zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe ziemniaki możesz połączyć z innych składnikami. Wypróbuj także wypieków ze słodkich ziemniaków. Ich konsystencja będzie aksamitna, w dodatku nadadzą całości naturalnej słodyczy. Słodkie ziemniaki możesz traktować wymiennie z marchewką oraz cukinią.
Łagodne w smaku warzywa sprawią, że ciasta będą puszyste i delikatne. Wybór jest dowolny – możesz przygotować domowe bułeczki z ziemniaków, tartę z masą dyniową lub sernik z buraków. A Ty, które ciasto upieczesz?