Przepisy na Obiad bez laktozy
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Obiad bez laktozy
Co podać na obiad bez laktozy? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które dopiero zaczynają funkcjonować na diecie bezmlecznej, a także Ci, którzy nie stosują jej na co dzień, a przygotowują posiłek dla znajomych. Unikać należy oczywiście mleka oraz produktów mlecznych. Odrzuć więc wszelkie składniki zawierające śmietanę, twaróg czy żółty ser. Upewnij się także, czy produkty, które wybierasz nie zawierają mleka lub mleka w proszku. Zwłaszcza gotowe półprodukty mogą zawierać laktozę, dokładnie sprawdzaj więc ich skład. Na obiad bez laktozy doskonale sprawdzą się dania z roślin strączkowych. Na przykład pulpety z soczewicy – przygotujesz je tak samo jak mięsne. Ugotowaną soczewicę połącz z cebulą, marchewką, bułką i jajkiem, a następnie uformuj niewielkie kulki i upiecz. Podawaj w sosie pomidorowym. Jeśli lubisz ostre, wyraziste smaki, zrób pulpety sojowe. Ugotowane warzywa zmiel w maszynce do mięsa, a następnie wyrób z nich jednolitą masę z jajkiem, papryczką chili, kminem rzymskim oraz kolendrą. Przygotuj sos pomidorowy, a zamiast śmietany, do jego zabielenia użyj mleczka kokosowego. Jest bardzo gęste i delikatnie słodkie, nada także potrawie nieco orientalnego smaku. Do przyrządzenia klopsików doskonale nadaje się kasza jaglana. Dobrze jest ją lekko rozgotować, dzięki czemu będzie się lepiej kleiła i łatwiej będzie formować z niej kulki. Dodaj do niej ulubione dodatki, np. przyprawę pomidorową, pietruszkę albo kolendrę, a także uprażone wcześniej pestki dyni i siemię lniane. Spróbuj też wersji z pieczoną dynią, która nada im słodkości i kremowej konsystencji. Jeśli masz ochotę na pierogi, możesz przyrządzić je także na obiad bez laktozy. Zrezygnuj jednak z popularnych ruskich, a do farszu wykorzystaj dynię piżmową. Żeby urozmaicić swoje danie, do każdej sztuki dodaj surowe żółtko. Ostrożnie sklejaj brzegi ciasta, by nie wypłynęło. Jeśli lubisz ser, zastęp go na przykład tofu i przyrządź z jego dodatkiem zapiekankę z warzywami. Będzie pasowała nie tylko na obiad bez laktozy, ale także na kolację lub przekąskę. Sprawdź nasze propozycje i zainspiruj się nimi!