Thai bowl z roślinnym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Thai bowl z roślinnym kurczakiem

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 garść

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 garść

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj w zimnej wodzie i osusz. Kapustę posiekaj na drobne paski. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paski. Dymkę i pikantną papryczkę pokrój na plastry.

Krok 2

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 3

Przygotuj sos: do wąskiego garnuszka/miski przełóż masło orzechowe, sos sojowy, cukier trzcinowy, wlej mleko kokosowe, ocet ryżowy, dodaj pieprz syczuański oraz przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Zblenduj na gładko.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, wyjmij kawałki roślinnego kurczaka z opakowania i podsmaż przez minutę. Do kurczaka dodaj 3 łyżki sosu sojowego, wymieszaj i smaż 2 minuty.

Krok 5

Do szerokich miseczek przełóż po kolei kapustę, marchew, paprykę, makaron, kiełki i kawałki roślinnego kurczaka. Polej całość sosem, a następnie dodaj dymkę, pikantną papryczkę, orzechy i kolendrę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Thai bowl z roślinnym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej