
Składniki
200 gramów
350 gramów
2 sztuki
100 gramów
500 gramów
4 sztuki
3 łyżeczki
2 cm
1 łyżeczka
2 łyżki
1 puszka
1 opakowanie
3 łyżeczki
3 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 garść
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skórki (jeśli masz odmianę hokkaido to piecz ze skórką), bataty, marchewkę i ziemniaki również. Pokrój na mniejsze ok 2-3 cm kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj zgniecione (ale nie obrane) ząbki czosnku. Warzywa polej olejem, wymieszaj dłońmi a następnie oprósz 1 łyżeczką przyprawy pikantnej, dodaj 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę mielonej kurkumy. Zamieszaj, przykryj folią spożywczą (zrób w niej kilka małych dziurek, aby para wodna mogła swobodnie ulecieć) i wstaw na ok 35 -40 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 ºC.

Krok 2
Paprykę umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Na tackę na blachę do pieczenia połóż arkusz folii aluminiowej a na nią papryki. Jeśli masz miejsce w piekarniku, piecz razem z pozostałymi warzywami – papryki ułóż na najwyższą półę, skórka musi wyraźnie się przypalić. Po ok 10-15 minutach, jak zobaczysz, że skórka jest pomarszczona i przypalona, wyjmij ją i ostrożnie przełóż do foliowego worka. Zawiń worek szczelnie i odczekaj ok 10 minut aż przestygnie. Dzięki temu papryka zaparzy się i bez problemu usuniesz z niej skórkę. Obraną paprykę pokrój na mniejsze kawałki lub paski. Odstaw na później.

Krok 3
Wyjmij z piekarnika pozostałe warzywa, nakłuj widelcem – jak są miękkie jest ok, twarde – piecz pod przykryciem przez kolejne kilka minut. Do garnka przełóż upieczoną dynię, obrany i starty na tarce korzeń kurkumy, obrany i starty korzeń imbiru, bataty, połowę marchewek, połowę ziemniaków i czosnek – usuń tylko wcześniej łuski. Dodaj mleko kokosowe, kukurydzę i przyprawy.

Krok 4
W osobnej misce wymieszaj 50 ml letniej wody z opakowaniem zupy cebulowej a następnie zalej całość 350 ml gorącej wody, zamieszaj do połączenia składników i wlej całość do garnka, do pozostałych warzyw. Zmiksuj na gładką papkę. Odstawione wcześniej ziemniaki i marchewkę pokrój na mniejszą kostkę, dodaj do zmiksowanej zupy razem z pokrojoną papryką, zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Curry postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez max 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Przełóż porcje curry do misek, opcjonalnie dodaj świeżą kolendrę, dymkę (może być szczypiorek) i sezam oraz mango – jeśli lubisz bardziej słodkie. Podawaj póki ciepłe.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej