Pomarańczowe wegańskie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomarańczowe wegańskie curry

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

350 gramów

2 sztuki

100 gramów

500 gramów

4 sztuki

3 łyżeczki

2 cm

1 łyżeczka

2 łyżki

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżeczki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 garść

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki (jeśli masz odmianę hokkaido to piecz ze skórką), bataty, marchewkę i ziemniaki również. Pokrój na mniejsze ok 2-3 cm kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj zgniecione (ale nie obrane) ząbki czosnku. Warzywa polej olejem, wymieszaj dłońmi a następnie oprósz 1 łyżeczką przyprawy pikantnej, dodaj 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę mielonej kurkumy. Zamieszaj, przykryj folią spożywczą (zrób w niej kilka małych dziurek, aby para wodna mogła swobodnie ulecieć) i wstaw na ok 35 -40 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 ºC.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 1

Krok 2

Paprykę umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Na tackę na blachę do pieczenia połóż arkusz folii aluminiowej a na nią papryki. Jeśli masz miejsce w piekarniku, piecz razem z pozostałymi warzywami – papryki ułóż na najwyższą półę, skórka musi wyraźnie się przypalić. Po ok 10-15 minutach, jak zobaczysz, że skórka jest pomarszczona i przypalona, wyjmij ją i ostrożnie przełóż do foliowego worka. Zawiń worek szczelnie i odczekaj ok 10 minut aż przestygnie. Dzięki temu papryka zaparzy się i bez problemu usuniesz z niej skórkę. Obraną paprykę pokrój na mniejsze kawałki lub paski. Odstaw na później.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 2

Krok 3

Wyjmij z piekarnika pozostałe warzywa, nakłuj widelcem – jak są miękkie jest ok, twarde – piecz pod przykryciem przez kolejne kilka minut. Do garnka przełóż upieczoną dynię, obrany i starty na tarce korzeń kurkumy, obrany i starty korzeń imbiru, bataty, połowę marchewek, połowę ziemniaków i czosnek – usuń tylko wcześniej łuski. Dodaj mleko kokosowe, kukurydzę i przyprawy.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 3

Krok 4

W osobnej misce wymieszaj 50 ml letniej wody z opakowaniem zupy cebulowej a następnie zalej całość 350 ml gorącej wody, zamieszaj do połączenia składników i wlej całość do garnka, do pozostałych warzyw. Zmiksuj na gładką papkę. Odstawione wcześniej ziemniaki i marchewkę pokrój na mniejszą kostkę, dodaj do zmiksowanej zupy razem z pokrojoną papryką, zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Curry postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez max 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Przełóż porcje curry do misek, opcjonalnie dodaj świeżą kolendrę, dymkę (może być szczypiorek) i sezam oraz mango – jeśli lubisz bardziej słodkie. Podawaj póki ciepłe.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej