Pomarańczowe wegańskie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomarańczowe wegańskie curry

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

350 gramów

2 sztuki

100 gramów

500 gramów

4 sztuki

3 łyżeczki

2 cm

1 łyżeczka

2 łyżki

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżeczki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 garść

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki (jeśli masz odmianę hokkaido to piecz ze skórką), bataty, marchewkę i ziemniaki również. Pokrój na mniejsze ok 2-3 cm kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj zgniecione (ale nie obrane) ząbki czosnku. Warzywa polej olejem, wymieszaj dłońmi a następnie oprósz 1 łyżeczką przyprawy pikantnej, dodaj 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę mielonej kurkumy. Zamieszaj, przykryj folią spożywczą (zrób w niej kilka małych dziurek, aby para wodna mogła swobodnie ulecieć) i wstaw na ok 35 -40 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 ºC.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 1

Krok 2

Paprykę umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Na tackę na blachę do pieczenia połóż arkusz folii aluminiowej a na nią papryki. Jeśli masz miejsce w piekarniku, piecz razem z pozostałymi warzywami – papryki ułóż na najwyższą półę, skórka musi wyraźnie się przypalić. Po ok 10-15 minutach, jak zobaczysz, że skórka jest pomarszczona i przypalona, wyjmij ją i ostrożnie przełóż do foliowego worka. Zawiń worek szczelnie i odczekaj ok 10 minut aż przestygnie. Dzięki temu papryka zaparzy się i bez problemu usuniesz z niej skórkę. Obraną paprykę pokrój na mniejsze kawałki lub paski. Odstaw na później.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 2

Krok 3

Wyjmij z piekarnika pozostałe warzywa, nakłuj widelcem – jak są miękkie jest ok, twarde – piecz pod przykryciem przez kolejne kilka minut. Do garnka przełóż upieczoną dynię, obrany i starty na tarce korzeń kurkumy, obrany i starty korzeń imbiru, bataty, połowę marchewek, połowę ziemniaków i czosnek – usuń tylko wcześniej łuski. Dodaj mleko kokosowe, kukurydzę i przyprawy.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 3

Krok 4

W osobnej misce wymieszaj 50 ml letniej wody z opakowaniem zupy cebulowej a następnie zalej całość 350 ml gorącej wody, zamieszaj do połączenia składników i wlej całość do garnka, do pozostałych warzyw. Zmiksuj na gładką papkę. Odstawione wcześniej ziemniaki i marchewkę pokrój na mniejszą kostkę, dodaj do zmiksowanej zupy razem z pokrojoną papryką, zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Curry postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez max 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Przełóż porcje curry do misek, opcjonalnie dodaj świeżą kolendrę, dymkę (może być szczypiorek) i sezam oraz mango – jeśli lubisz bardziej słodkie. Podawaj póki ciepłe.

Pomarańczowe wegańskie curry - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańczowe wegańskie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej