
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
250 gramów
70 gramów
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zetrzyj ser na tarce. Natłuść oliwą naczynie do zapiekania. Przesmaż mięso na oliwie do momentu kiedy przestanie być różowe. Dodaj mrożone warzywa i wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, 500 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Wymieszaj dobrze, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.
Krok 2
Rozprowadź 1/3 sosu na dnie naczynia. Ułóż na sosie płaty makaronu tak aby dobrze zakryły sos. Powtórz czynność dwukrotnie aby powstały 3 warstwy sosu i 3 warstwy makaronu. Makaron na wierzchu posyp tartym serem.
Krok 3
Całość przykryj starannie folią aluminiową i piecze przez 20 minut. Następnie usuń folię i piecz dalej ok. 20 minut aż ser roztopi się i zmieni kolor na złocisty. Zanim pokroisz lazanię, pozwól jej chwilę odpocząć ok. 10 minut.

Dobra rada:
Przecier pomidorowy możesz zastąpić puszką krojonych pomidorów (400g). Zmniejsz ilość wody do 250 ml. Dodaj do sosu kilka łyżek czerwonego lub zielonego pesto.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania z mięsem i warzywami
Lazania to świetny sposób na obiad w większym gronie. Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i smaczna. Przekonaj się o tym i przyrządź ją przy najbliżej okazji. Bardzo ważne jest, aby zapiekankę włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, co sprawi, że makaron odpowiednio zmięknie. Na początek przygotuj sos do lazanii. Na oliwie podsmaż mielone mięso wołowe, dodaj do niego mrożone warzywa i całość wymieszaj. Spójną konsystencję zapewni mu przecier pomidorowy oraz mieszanka starannie wyselekcjonowanych przypraw. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozprowadź 1/3 sosu i przykryj go specjalnymi płatami makaronu. Czynność tę powtórz dwa razy, dzięki czemu powstaną trzy warstwy makaronu oraz sosu. Wierzch lasagne posyp obficie startym na dużych oczkach tarki serem. Świetnie sprawdzi się mozzarella lub dowolny ser żółty, na przykład gouda lub edamski. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przyrządź dzięki niemu smaczną lasagne z mięsem i warzywami. Do dzieła!































