Lazania z warzywami i mięsem mielonym - lasagne | Przepisy.pl pixel

Lazania z mięsem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
459 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1016 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

250 gramów

70 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zetrzyj ser na tarce. Natłuść oliwą naczynie do zapiekania. Przesmaż mięso na oliwie do momentu kiedy przestanie być różowe. Dodaj mrożone warzywa i wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, 500 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Wymieszaj dobrze, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.

Krok 2

Rozprowadź 1/3 sosu na dnie naczynia. Ułóż na sosie płaty makaronu tak aby dobrze zakryły sos. Powtórz czynność dwukrotnie aby powstały 3 warstwy sosu i 3 warstwy makaronu. Makaron na wierzchu posyp tartym serem.

Krok 3

Całość przykryj starannie folią aluminiową i piecze przez 20 minut. Następnie usuń folię i piecz dalej ok. 20 minut aż ser roztopi się i zmieni kolor na złocisty. Zanim pokroisz lazanię, pozwól jej chwilę odpocząć ok. 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przecier pomidorowy możesz zastąpić puszką krojonych pomidorów (400g). Zmniejsz ilość wody do 250 ml. Dodaj do sosu kilka łyżek czerwonego lub zielonego pesto.

5

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 02.07.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Prus

    Piotr Prus , 17.04.2016

    Najlepsze lazanije robi Marzena M.A

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Sobczynska

    Elzbieta Sobczynska , 13.04.2016

    Jest dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 09.04.2016

    Pycha .... z dodatkiem chemicznego KONRAA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nikoletta  kobienianikoletta@gmail.com

    Nikoletta kobienianikoletta@gmail.com , 08.04.2016

    szybka i pyszna zapiekanka☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania z mięsem  i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania z mięsem  i warzywamiLazania z mięsem i warzywami

Lazania to świetny sposób na obiad w większym gronie. Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i smaczna. Przekonaj się o tym i przyrządź ją przy najbliżej okazji. Bardzo ważne jest, aby zapiekankę włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, co sprawi, że makaron odpowiednio zmięknie. Na początek przygotuj sos do lazanii. Na oliwie podsmaż mielone mięso wołowe, dodaj do niego mrożone warzywa i całość wymieszaj. Spójną konsystencję zapewni mu przecier pomidorowy oraz mieszanka starannie wyselekcjonowanych przypraw. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozprowadź 1/3 sosu i przykryj go specjalnymi płatami makaronu. Czynność tę powtórz dwa razy, dzięki czemu powstaną trzy warstwy makaronu oraz sosu. Wierzch lasagne posyp obficie startym na dużych oczkach tarki serem. Świetnie sprawdzi się mozzarella lub dowolny ser żółty, na przykład gouda lub edamski. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przyrządź dzięki niemu smaczną lasagne z mięsem i warzywami. Do dzieła!