Lasagne grzybowe ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne grzybowe ze szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

6 plastrów

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak i odciśnij go dobrze z nadmiaru wody. Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Grzyby smaż patelni aż zrobią się rumiane. Wlej 200 ml wody, dodaj śmietankę oraz kostkę Knorr. Gotuj aż lekko zgęstnieje.

Krok 3

Teraz dodaj szpinak, zagotuj wszystko i odstaw.

Krok 4

Naczynie do zapiekania posmaruj na dnie sosem, połóż makaron i warstwę szpinaku z grzybami. Czynność powtarzaj do wypełnienia formy i zużycia składników. Ostatnią wartswę powinien stanowić sos.

Krok 5

Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch lasagne. Zapiej pod folią aluminiową w 200 stopniach przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast cheddara możesz użyć sera feta.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne grzybowe ze szpinakiemLasagne grzybowe ze szpinakiem

Lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to już klasyka. Co powiecie na to, by zaserwować słynne danie w mniej oczywistym wydaniu? Tym razem w przepisie na grzybową lasagne ze szpinakiem warzywa będą górą! Oprócz płatów makaronu w naczyniu żaroodpornym znajdzie się apetyczne nadzienie, składające się z sera, szpinaku i ulubionych grzybów. 

Dla kogo?

Lasagne zawsze uznawaliście za czasochłonną potrawę? Taka perspektywa może skutecznie zrazić wielu kucharzy do przyrządzania jej samodzielnie. Z dużą przyjemnością prezentujemy wersję lasagne grzybowej, której zrobienie z łatwością uwzględnicie w terminarzu nawet w dzień powszedni.

Na jaką okazję?

Na przygotowanie obiadu macie mniej niż godzinę? Świetnie się składa! Bez problemu zdążycie zrobić grzybowo-szpinakową lasagne i jeszcze zyskacie kilkanaście minut na relaks.

Czy wiesz, że?

O przepisie na lasagne ze szpinakiem pamiętajcie zwłaszcza 25 października, który znany jest również jako Światowy Dzień Makaronu.

Dla urozmaicenia:

Nadzienie do lasagne grzybowej będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodacie do niego ricottę.