Lasagne grzybowe ze szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
450 gramów
250 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
6 plastrów
50 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i odciśnij go dobrze z nadmiaru wody. Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Grzyby smaż patelni aż zrobią się rumiane. Wlej 200 ml wody, dodaj śmietankę oraz kostkę Knorr. Gotuj aż lekko zgęstnieje.
Krok 3
Teraz dodaj szpinak, zagotuj wszystko i odstaw.
Krok 4
Naczynie do zapiekania posmaruj na dnie sosem, połóż makaron i warstwę szpinaku z grzybami. Czynność powtarzaj do wypełnienia formy i zużycia składników. Ostatnią wartswę powinien stanowić sos.
Krok 5
Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch lasagne. Zapiej pod folią aluminiową w 200 stopniach przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folie.

Dobra rada:
Zamiast cheddara możesz użyć sera feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne grzybowe ze szpinakiem
Lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to już klasyka. Co powiecie na to, by zaserwować słynne danie w mniej oczywistym wydaniu? Tym razem w przepisie na grzybową lasagne ze szpinakiem warzywa będą górą! Oprócz płatów makaronu w naczyniu żaroodpornym znajdzie się apetyczne nadzienie, składające się z sera, szpinaku i ulubionych grzybów.
Dla kogo?
Lasagne zawsze uznawaliście za czasochłonną potrawę? Taka perspektywa może skutecznie zrazić wielu kucharzy do przyrządzania jej samodzielnie. Z dużą przyjemnością prezentujemy wersję lasagne grzybowej, której zrobienie z łatwością uwzględnicie w terminarzu nawet w dzień powszedni.
Na jaką okazję?
Na przygotowanie obiadu macie mniej niż godzinę? Świetnie się składa! Bez problemu zdążycie zrobić grzybowo-szpinakową lasagne i jeszcze zyskacie kilkanaście minut na relaks.
Czy wiesz, że?
O przepisie na lasagne ze szpinakiem pamiętajcie zwłaszcza 25 października, który znany jest również jako Światowy Dzień Makaronu.
Dla urozmaicenia:
Nadzienie do lasagne grzybowej będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodacie do niego ricottę.