Lasagne grzybowe ze szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
38 osób zapisało

Składniki
450 gramów
250 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
6 plastrów
50 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i odciśnij go dobrze z nadmiaru wody. Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Grzyby smaż patelni aż zrobią się rumiane. Wlej 200 ml wody, dodaj śmietankę oraz kostkę Knorr. Gotuj aż lekko zgęstnieje.
Krok 3
Teraz dodaj szpinak, zagotuj wszystko i odstaw.
Krok 4
Naczynie do zapiekania posmaruj na dnie sosem, połóż makaron i warstwę szpinaku z grzybami. Czynność powtarzaj do wypełnienia formy i zużycia składników. Ostatnią wartswę powinien stanowić sos.
Krok 5
Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch lasagne. Zapiej pod folią aluminiową w 200 stopniach przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folie.

Dobra rada:
Zamiast cheddara możesz użyć sera feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne grzybowe ze szpinakiem
Lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to już klasyka. Co powiecie na to, by zaserwować słynne danie w mniej oczywistym wydaniu? Tym razem w przepisie na grzybową lasagne ze szpinakiem warzywa będą górą! Oprócz płatów makaronu w naczyniu żaroodpornym znajdzie się apetyczne nadzienie, składające się z sera, szpinaku i ulubionych grzybów.
Dla kogo?
Lasagne zawsze uznawaliście za czasochłonną potrawę? Taka perspektywa może skutecznie zrazić wielu kucharzy do przyrządzania jej samodzielnie. Z dużą przyjemnością prezentujemy wersję lasagne grzybowej, której zrobienie z łatwością uwzględnicie w terminarzu nawet w dzień powszedni.
Na jaką okazję?
Na przygotowanie obiadu macie mniej niż godzinę? Świetnie się składa! Bez problemu zdążycie zrobić grzybowo-szpinakową lasagne i jeszcze zyskacie kilkanaście minut na relaks.
Czy wiesz, że?
O przepisie na lasagne ze szpinakiem pamiętajcie zwłaszcza 25 października, który znany jest również jako Światowy Dzień Makaronu.
Dla urozmaicenia:
Nadzienie do lasagne grzybowej będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodacie do niego ricottę.


































