Lasagne grzybowe ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne grzybowe ze szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

6 plastrów

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak i odciśnij go dobrze z nadmiaru wody. Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Grzyby smaż patelni aż zrobią się rumiane. Wlej 200 ml wody, dodaj śmietankę oraz kostkę Knorr. Gotuj aż lekko zgęstnieje.

Krok 3

Teraz dodaj szpinak, zagotuj wszystko i odstaw.

Krok 4

Naczynie do zapiekania posmaruj na dnie sosem, połóż makaron i warstwę szpinaku z grzybami. Czynność powtarzaj do wypełnienia formy i zużycia składników. Ostatnią wartswę powinien stanowić sos.

Krok 5

Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch lasagne. Zapiej pod folią aluminiową w 200 stopniach przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast cheddara możesz użyć sera feta.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne grzybowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne grzybowe ze szpinakiemLasagne grzybowe ze szpinakiem

Lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to już klasyka. Co powiecie na to, by zaserwować słynne danie w mniej oczywistym wydaniu? Tym razem w przepisie na grzybową lasagne ze szpinakiem warzywa będą górą! Oprócz płatów makaronu w naczyniu żaroodpornym znajdzie się apetyczne nadzienie, składające się z sera, szpinaku i ulubionych grzybów. 

Dla kogo?

Lasagne zawsze uznawaliście za czasochłonną potrawę? Taka perspektywa może skutecznie zrazić wielu kucharzy do przyrządzania jej samodzielnie. Z dużą przyjemnością prezentujemy wersję lasagne grzybowej, której zrobienie z łatwością uwzględnicie w terminarzu nawet w dzień powszedni.

Na jaką okazję?

Na przygotowanie obiadu macie mniej niż godzinę? Świetnie się składa! Bez problemu zdążycie zrobić grzybowo-szpinakową lasagne i jeszcze zyskacie kilkanaście minut na relaks.

Czy wiesz, że?

O przepisie na lasagne ze szpinakiem pamiętajcie zwłaszcza 25 października, który znany jest również jako Światowy Dzień Makaronu.

Dla urozmaicenia:

Nadzienie do lasagne grzybowej będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodacie do niego ricottę.