Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

20 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby dokładnie oczyść. Jeśli to konieczne przepłucz szybko wodą. Większe przekrój na pół lub na ćwiartki.

Krok 2

Cebulkę i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Natkę posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej dużą patelnie z oliwą. Smaż grzyby partami aby zachować wysoką temperaturę smażenia. Powinny być rumiane i złociste.

Krok 4

Jak usmażyć wszystkie parte grzybów to podsmaż cebulę z czosnkiem. Jak będą rumiane daj z powrotem wszystkie grzyby i dopraw przyprawą Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut. Dopraw natką pietruszki i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Grzyby możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszkąSmażone grzyby z czosnkiem i pietruszką

Czas na grzybobranie! Rozgrzejcie patelnie i przygotujcie się na prawdziwy grzybowy urodzaj. Zupa pieczarkowa to nie wszystko. Grzyby na gorąco według naszego przepisu na prażone grzyby z czosnkiem i pietruszką możecie zajadać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do bardziej złożonych potraw.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy chcą się przekonać, że finezyjne dania mogą składać się z zaledwie kilku prostych składników. Dobrze znane czosnek, pietruszka i cebula doskonale wyeksponują walory kurek, rydzów i pieczarek.

Na jaką okazję?

Prażone grzyby z dodatkami śmiało można uznać za przepis z kategorii błyskawicznych. Nie musicie więc czekać na wolny weekend albo dzień urlopu, by wypróbować tę smakowitą recepturę na grzyby z pietruszką i czosnkiem.

Czy wiesz, że?

Na całym świecie istnieje ponad 2 tysiące jadalnych grzybów. Jest w czym wybierać!

Dla urozmaicenia:

Danie z grzybami prażonymi można podawać w towarzystwie bagietki, zamienionej w chrupiącą grzankę z masłem czosnkowym.