Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
20 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby dokładnie oczyść. Jeśli to konieczne przepłucz szybko wodą. Większe przekrój na pół lub na ćwiartki.
Krok 2
Cebulkę i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Natkę posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej dużą patelnie z oliwą. Smaż grzyby partami aby zachować wysoką temperaturę smażenia. Powinny być rumiane i złociste.
Krok 4
Jak usmażyć wszystkie parte grzybów to podsmaż cebulę z czosnkiem. Jak będą rumiane daj z powrotem wszystkie grzyby i dopraw przyprawą Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut. Dopraw natką pietruszki i od razu podawaj.

Dobra rada:
Grzyby możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką
Czas na grzybobranie! Rozgrzejcie patelnie i przygotujcie się na prawdziwy grzybowy urodzaj. Zupa pieczarkowa to nie wszystko. Grzyby na gorąco według naszego przepisu na prażone grzyby z czosnkiem i pietruszką możecie zajadać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do bardziej złożonych potraw.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy chcą się przekonać, że finezyjne dania mogą składać się z zaledwie kilku prostych składników. Dobrze znane czosnek, pietruszka i cebula doskonale wyeksponują walory kurek, rydzów i pieczarek.
Na jaką okazję?
Prażone grzyby z dodatkami śmiało można uznać za przepis z kategorii błyskawicznych. Nie musicie więc czekać na wolny weekend albo dzień urlopu, by wypróbować tę smakowitą recepturę na grzyby z pietruszką i czosnkiem.
Czy wiesz, że?
Na całym świecie istnieje ponad 2 tysiące jadalnych grzybów. Jest w czym wybierać!
Dla urozmaicenia:
Danie z grzybami prażonymi można podawać w towarzystwie bagietki, zamienionej w chrupiącą grzankę z masłem czosnkowym.