Grzyby smażone - borowiki na maśle z czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

20 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby dokładnie oczyść. Jeśli to konieczne przepłucz szybko wodą. Większe przekrój na pół lub na ćwiartki.

Krok 2

Cebulkę i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Natkę posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej dużą patelnie z oliwą. Smaż grzyby partami aby zachować wysoką temperaturę smażenia. Powinny być rumiane i złociste.

Krok 4

Jak usmażyć wszystkie parte grzybów to podsmaż cebulę z czosnkiem. Jak będą rumiane daj z powrotem wszystkie grzyby i dopraw przyprawą Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut. Dopraw natką pietruszki i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Grzyby możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone grzyby z czosnkiem i pietruszkąSmażone grzyby z czosnkiem i pietruszką

Czas na grzybobranie! Rozgrzejcie patelnie i przygotujcie się na prawdziwy grzybowy urodzaj. Zupa pieczarkowa to nie wszystko. Grzyby na gorąco według naszego przepisu na prażone grzyby z czosnkiem i pietruszką możecie zajadać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do bardziej złożonych potraw.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy chcą się przekonać, że finezyjne dania mogą składać się z zaledwie kilku prostych składników. Dobrze znane czosnek, pietruszka i cebula doskonale wyeksponują walory kurek, rydzów i pieczarek.

Na jaką okazję?

Prażone grzyby z dodatkami śmiało można uznać za przepis z kategorii błyskawicznych. Nie musicie więc czekać na wolny weekend albo dzień urlopu, by wypróbować tę smakowitą recepturę na grzyby z pietruszką i czosnkiem.

Czy wiesz, że?

Na całym świecie istnieje ponad 2 tysiące jadalnych grzybów. Jest w czym wybierać!

Dla urozmaicenia:

Danie z grzybami prażonymi można podawać w towarzystwie bagietki, zamienionej w chrupiącą grzankę z masłem czosnkowym.