Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
800 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Ponacinaj w odległości 0,5 cm na głębokość ¾ nie docinając do końca. Ziemniaki powinien być tylko nacięty z wierzchu, a nie pokrojony w plastry.
Krok 2
Ułóż ziemniaki na blaszce z piekarnika, posyp przyprawą Knorr i skrob oliwą tak aby dostała się również w nacięcia. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut.
Krok 3
Odłam z szparag zdrewniałe końcówki. Szparagi umyj, obierz i skrop oliwą. Dodaj je do ziemniaków na ostatnie 20 minut pieczenia.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj 200ml wody z zawartością opakowania Fix Knorr. Gdy sos lekko ostygnie wymieszaj go z majonezem i śmietanę. Wyciśnij sok z cytryny i dopraw nim sos. Upieczone ziemniaki Hasselback podawaj z szparagami, sosem i posyp sezamem.
Dobra rada:
Możesz również podawać z innymi zielonymi warzywami. Świetnie smakuje również z klasycznym sosem holenderskim.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami
Szwedzki przepis na ziemniaki Hasselback jest genialny w swej prostocie. Za sprawą specyficznego sposobu nacinania bulw, warzywa prezentują się nadzwyczaj atrakcyjnie. Ma to wymiar także praktyczny, ponieważ dzięki tej metodzie wszystkie przyprawy są w stanie wniknąć do wnętrza ziemniaka. Tym razem zrobi się jeszcze bardziej wykwintnie, ponieważ w przepisie na ziemniaki Hasselback użyjemy batatów, a podamy je w doborowym towarzystwie zielonych szparagów.
Dla kogo?
Dla kucharzy z artystycznym zacięciem. Ziemniaki ze szparagami przybiorą kształt harmonijki lub wachlarza, co skutecznie podziała na wyobraźnię wszystkich osób w jadalni.
Na jaką okazję?
Mimo że przyzwyczailiśmy się do tego, by ziemniaki traktować jako dodatek do dania głównego, ta wersja śmiało może grać pierwsze skrzypce podczas obiadu.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia potrawy z ziemniakami Hasselback i szparagami najlepiej jest wybierać warzywa średniej wielkości.
Dla urozmaicenia:
Słodki smak batatów możecie przełamać, posypując je pokruszonym serem feta.