Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
800 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Wykonaj na nich gęsto położone delikatne nacięcia, o głębokości 0,5-1 cm. Ziemniak powinien być tylko nacięty z wierzchu, a nie pokrojony w plastry.
Krok 2
Ułóż ponacinane ziemniaki na blaszce do piekarnika, pamiętając, żeby zostawić trochę miejsca na szparagi. Warzywa skrop oliwą (najlepiej oliwą z oliwek) i posyp dość obficie Przyprawą do ziemniaków Knorr, tak aby dostała się również w nacięcia. Ziemniaki piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 35 minut, aż będą miękkie.
Krok 3
Szparagi dokładnie umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie obierz warzywa ze skórki i skrop oliwą. Tak przygotowane szparagi dodaj do ziemniaków na ostatnie 20 minut pieczenia.
Krok 4
Kiedy szparagi, ziemniaki będą się piec, przygotuj sos. Do rondelka wlej 200ml zimnej wody i połącz z zawartością opakowania Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr. Zagotuj całość, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos lekko ostygnie wymieszaj go z majonezem i śmietaną. Dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny. Upieczone ziemniaki Hasselback podawaj ze szparagami, polane sosem i posypane sezamem.

Dobra rada:
Ziemniaki ze szparagami możesz również podawać z innymi zielonymi warzywami. Świetnie smakują również z klasycznym sosem holenderskim. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami
Szwedzki przepis na ziemniaki ze szparagami jest genialny w swej prostocie. Za sprawą specyficznego sposobu nacinania bulw, warzywa prezentują się nadzwyczaj atrakcyjnie. Ma to wymiar także praktyczny, ponieważ dzięki tej metodzie wszystkie przyprawy są w stanie wniknąć do wnętrza ziemniaka. Wypróbuj ten przepis i wprowadź je do swojego menu nie tyko od święta, ale również na co dzień.
Dla kogo?
Szparagi zielone z ziemniakami to danie stworzone z myślą o kucharzach z artystycznym zacięciem oraz wszystkich miłośnikach prostych smaków. Posmakują wielu osobom, a zwłaszcza tym, które nie chcą do każdego posiłku dodawać mięsa.
Na jaką okazję?
Mimo że przyzwyczailiśmy się do tego, by ziemniaki traktować jako dodatek do dania głównego, ta wersja śmiało może grać pierwsze skrzypce podczas obiadu. Składniki takie jak szparagi, ziemniaki i sos śmiało można też zaserwować w formie przekąski na imprezie.
Czy wiesz, że?
Szparagi na obiad z ziemniakami najlepiej jest przyrządzać ze słodkiej odmiany ziemniaków Hasselback. Doskonale sprawdzą się w połączeniu ze smakiem zielonych szparagów.
Dla urozmaicenia:
Słodki smak batatów możecie przełamać, posypując je pokruszonym serem feta.