Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

800 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Ponacinaj w odległości 0,5 cm na głębokość ¾ nie docinając do końca. Ziemniaki powinien być tylko nacięty z wierzchu, a nie pokrojony w plastry.

Krok 2

Ułóż ziemniaki na blaszce z piekarnika, posyp przyprawą Knorr i skrob oliwą tak aby dostała się również w nacięcia. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut.

Krok 3

Odłam z szparag zdrewniałe końcówki. Szparagi umyj, obierz i skrop oliwą. Dodaj je do ziemniaków na ostatnie 20 minut pieczenia.

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj 200ml wody z zawartością opakowania Fix Knorr. Gdy sos lekko ostygnie wymieszaj go z majonezem i śmietanę. Wyciśnij sok z cytryny i dopraw nim sos. Upieczone ziemniaki Hasselback podawaj z szparagami, sosem i posyp sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również podawać z innymi zielonymi warzywami. Świetnie smakuje również z klasycznym sosem holenderskim.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagamiSłodkie ziemniaki Hasselback z zielonymi szparagami

Szwedzki przepis na ziemniaki Hasselback jest genialny w swej prostocie. Za sprawą specyficznego sposobu nacinania bulw, warzywa prezentują się nadzwyczaj atrakcyjnie. Ma to wymiar także praktyczny, ponieważ dzięki tej metodzie wszystkie przyprawy są w stanie wniknąć do wnętrza ziemniaka. Tym razem zrobi się jeszcze bardziej wykwintnie, ponieważ w przepisie na ziemniaki Hasselback użyjemy batatów, a podamy je w doborowym towarzystwie zielonych szparagów.

Dla kogo?

Dla kucharzy z artystycznym zacięciem. Ziemniaki ze szparagami przybiorą kształt harmonijki lub wachlarza, co skutecznie podziała na wyobraźnię wszystkich osób w jadalni.

Na jaką okazję?

Mimo że przyzwyczailiśmy się do tego, by ziemniaki traktować jako dodatek do dania głównego, ta wersja śmiało może grać pierwsze skrzypce podczas obiadu.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia potrawy z ziemniakami Hasselback i szparagami najlepiej jest wybierać warzywa średniej wielkości.

Dla urozmaicenia:

Słodki smak batatów możecie przełamać, posypując je pokruszonym serem feta.