Makaron z szparagami i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szparagami i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

400 mililitrów

2 łyżki

0.5 pęczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pieczarki na pół. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój szparagi w cienkie i długie paski.

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki.

Krok 4

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z mlekiem, wodą i wlej na patelnię. Zagotuj całość.

Krok 5

Dodaj odcedzony makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Krok 6

Na końcu dodaj szparagi i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • ANNA

    ANNA , 19.10.2022

    Ile makaronu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z szparagami i grzybami Makaron z szparagami i grzybami

Makaron w wersji warzywnej dobrze smakuje przygotowany z dodatkiem grzybów oraz szparagów. Warzywo to można spotkać w odmianie białej lub zielonej, różnią się one nie tylko kolorem, ale także smakiem i wielkością. Te ostatnie są bardziej wyraziste i łatwiejsze w przygotowaniu – nie trzeba ich obierać, wystarczy usunąć zdrewniałe końcówki. Białe szparagi są łagodniejsze w smaku, ale wymagają obrania. Obie odmiany dobrze pasują do dań z makaronem. Jeśli chcesz, aby posiłek charakteryzował się mocniejszym grzybowym smakiem, zamiast pieczarek wybierz jedną z odmian grzybów leśnych. Sprawdzą się borowiki, rydze lub mieszanka zawierająca kilka rodzajów. Dodatkowo do podsmażonych grzybów dodaj sos borowikowy na bazie wody i mleka, który wzmocni aromat całości. Składniki sosu połącz z makaronem, a na samym końcu dodaj pokrojone w cienkie paski szparagi oraz posiekaną natkę pietruszki. Po kilku minutach danie jest gotowe do podania – wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak wspaniale smakuje makaron ze szparagami i grzybami.