Szparagi z grzybami (pieczarkami) - makaron | Przepisy.pl pixel

Makaron z szparagami i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

400 mililitrów

2 łyżki

0.5 pęczka

30 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pieczarki na pół. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój szparagi w cienkie i długie paski.

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki.

Krok 4

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z mlekiem, wodą i wlej na patelnię. Zagotuj całość.

Krok 5

Dodaj odcedzony makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Krok 6

Na końcu dodaj szparagi i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 06.06.2025

    Ile szparagów?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • ANNA

    ANNA , 19.10.2022

    Ile makaronu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szparagami i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nudle z patelni po chińsku
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z szparagami i grzybami Makaron z szparagami i grzybami

Makaron w wersji warzywnej dobrze smakuje przygotowany z dodatkiem grzybów oraz szparagów. Warzywo to można spotkać w odmianie białej lub zielonej, różnią się one nie tylko kolorem, ale także smakiem i wielkością. Te ostatnie są bardziej wyraziste i łatwiejsze w przygotowaniu – nie trzeba ich obierać, wystarczy usunąć zdrewniałe końcówki. Białe szparagi są łagodniejsze w smaku, ale wymagają obrania. Obie odmiany dobrze pasują do dań z makaronem. Jeśli chcesz, aby posiłek charakteryzował się mocniejszym grzybowym smakiem, zamiast pieczarek wybierz jedną z odmian grzybów leśnych. Sprawdzą się borowiki, rydze lub mieszanka zawierająca kilka rodzajów. Dodatkowo do podsmażonych grzybów dodaj sos borowikowy na bazie wody i mleka, który wzmocni aromat całości. Składniki sosu połącz z makaronem, a na samym końcu dodaj pokrojone w cienkie paski szparagi oraz posiekaną natkę pietruszki. Po kilku minutach danie jest gotowe do podania – wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak wspaniale smakuje makaron ze szparagami i grzybami.