Pad Thai

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

505 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, pora, szczypior i szalotkę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów i grubości 2 milimetrów. Mięso oczyść i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na 15 minut.

Pad Thai - Krok 1

Krok 2

Paprykę, czosnek i kolendrę posiekaj.

Pad Thai - Krok 2

Krok 3

W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru.

Pad Thai - Krok 3

Krok 4

Dodaj pora, marchewkę i szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior, dodaj mięso, makaron i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.

Pad Thai - Krok 4

Krok 5

Makaron zalej Fixem Knorr rozmieszanym w zimnej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu. Makaron podawaj posypany obficie natką kolendry.

Pad Thai - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Kasia Miłosek

    Kasia Miłosek, 26.11.2019

    Wyszło pysznie, jedynie dodałam trochę sosu sojowego ponieważ dałam większe ilości skladnikow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Polecki

    Łukasz Polecki, 09.02.2018

    Smaczne ale trzeba dodać więcej mięska i dwa sosy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak, 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak, 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis dla tych co lubią kuchnie Azji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel, 22.05.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad ThaiPad Thai

Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior oraz odmiana cebuli – szalotka. Nie bez powodu nazywana jest ona także czosnkiem askalońskim. Delikatniejsza w smaku od popularnej cebuli, zapewni daniu charakterystyczny czosnkowy posmak i aromat. Użyj makaronu ryżowego, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa i warzyw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać chwilę. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!