
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, pora, szczypior i szalotkę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów i grubości 2 milimetrów. Mięso oczyść i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Paprykę, czosnek i kolendrę posiekaj.
Krok 3
W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru.
Krok 4
Dodaj pora, marchewkę i szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior, dodaj mięso, makaron i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 5
Makaron zalej Fixem Knorr rozmieszanym w zimnej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu. Makaron podawaj posypany obficie natką kolendry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pad Thai
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior oraz odmiana cebuli – szalotka. Nie bez powodu nazywana jest ona także czosnkiem askalońskim. Delikatniejsza w smaku od popularnej cebuli, zapewni daniu charakterystyczny czosnkowy posmak i aromat. Użyj makaronu ryżowego, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa i warzyw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać chwilę. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!