Pad Thai przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pad Thai

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

520 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, pora, szczypior i szalotkę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów i grubości 2 milimetrów. Mięso oczyść i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na 15 minut.

Pad Thai - Krok 1

Krok 2

Paprykę, czosnek i kolendrę posiekaj.

Pad Thai - Krok 2

Krok 3

W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru.

Pad Thai - Krok 3

Krok 4

Dodaj pora, marchewkę i szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior, dodaj mięso, makaron i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.

Pad Thai - Krok 4

Krok 5

Makaron zalej Fixem Knorr rozmieszanym w zimnej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu. Makaron podawaj posypany obficie natką kolendry.

Pad Thai - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Kasia Miłosek

    Kasia Miłosek , 26.11.2019

    Wyszło pysznie, jedynie dodałam trochę sosu sojowego ponieważ dałam większe ilości skladnikow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Polecki

    Łukasz Polecki , 09.02.2018

    Smaczne ale trzeba dodać więcej mięska i dwa sosy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis dla tych co lubią kuchnie Azji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 22.05.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad ThaiPad Thai

Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior oraz odmiana cebuli – szalotka. Nie bez powodu nazywana jest ona także czosnkiem askalońskim. Delikatniejsza w smaku od popularnej cebuli, zapewni daniu charakterystyczny czosnkowy posmak i aromat. Użyj makaronu ryżowego, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa i warzyw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać chwilę. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!