Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, pora, szczypior i szalotkę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów i grubości 2 milimetrów. Mięso oczyść i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Paprykę, czosnek i kolendrę posiekaj.
Krok 3
W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru.
Krok 4
Dodaj pora, marchewkę i szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior, dodaj mięso, makaron i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 5
Makaron zalej Fixem Knorr rozmieszanym w zimnej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu. Makaron podawaj posypany obficie natką kolendry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pad Thai
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior oraz odmiana cebuli – szalotka. Nie bez powodu nazywana jest ona także czosnkiem askalońskim. Delikatniejsza w smaku od popularnej cebuli, zapewni daniu charakterystyczny czosnkowy posmak i aromat. Użyj makaronu ryżowego, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa i warzyw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać chwilę. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!