Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, szalotkę i pora, obierz, a następnie pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów. Szczypior oraz kolendrę umyj, osusz i posiekaj.
Krok 2
Czosnek obierz z łupiny drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Ostrą papryczkę oczyść z gniazd nasiennych, a następnie bardzo drobno posiekaj. Mięso oczyść z tłuszczu oraz ewentualnych błon, a następnie pokrój w jak najcieńsze paseczki. Do garnka wrzuć makaron ryżowy, zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut, żeby napęczniał.
Krok 3
Przygotuj dużą patelnię lub wok. Wlej trochę oleju i gdy ten się rozgrzeje, podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały tłuszcz, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż składniki zaczną nabierać delikatnie złotego koloru.
Krok 4
Dodaj pora, marchewkę oraz szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, często mieszając. Makaron przelej na sitko i odcedź. Następnie wbij dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni. Od razu dorzuć kiełki sojowe, szczypior, mięso oraz makaron. Wszystkie składniki cały czas podsmażaj, cięgle mieszając.
Krok 5
W garnuszku rozmieszaj Fix Knorr z zimną wodą stosując się do proporcji zamieszczonych na opakowaniu, a następnie wlej do dania, cały czas mieszając, dopóki składniki się nie połączą. Gotowy pat thai posyp obficie siekaną kolendrą i podawaj natychmiast, póki jest gorący.
Dobra rada:
Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry pad thai z wieprzowiną lub innym rodzajem mięsa może udekorować siekaną natką pietruszki i skośnie skrojoną zieloną cebulką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pad Thai
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior, kiełki oraz odmiana cebuli – szalotka. Jeśli tylko przyjdzie ci ochota na szybkie danie z egzotyczną nutą smakową, sięgnij po pad thai. Przepis na ten pyszny makaron jest prosty i wyjątkowo smaczny.
Dla kogo?
Pad thai z wieprzowiną, wołowiną lub mięsem drobiowym to danie, które pokochają zarówno wielbiciele kuchni azjatyckiej jak i fani potraw opierających się na świeżych, jeszcze chrupiących warzywach zmieszanych z delikatnym makaronem.
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad, szybki lunch romantyczna kolacja – to okazje, przy których świetnie się sprawdzi aromatyczny pad thai. Wieprzowina lub wołowina nadadzą potrawie głębszego smaku, za którym przepadają zarówno domownicy jak i goście.
Czy wiesz, że?
Przepis na pad thai opiera się na makaronie ryżowym, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa, warzyw oraz wszelkich przypraw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i gotowe!
Dla urozmaicenia:
Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Aby danie było bardziej pikantne, możesz dodać jeszcze więcej papryczki chili. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!