Pad thai z wieprzowiną - przepis z makaronem | Przepisy.pl pixel

Pad Thai

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

770 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, szalotkę i pora, obierz, a następnie pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów. Szczypior oraz kolendrę umyj, osusz i posiekaj.

Pad Thai - Krok 1

Krok 2

Czosnek obierz z łupiny drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Ostrą papryczkę oczyść z gniazd nasiennych, a następnie bardzo drobno posiekaj. Mięso oczyść z tłuszczu oraz ewentualnych błon, a następnie pokrój w jak najcieńsze paseczki. Do garnka wrzuć makaron ryżowy, zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut, żeby napęczniał.

Pad Thai - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dużą patelnię lub wok. Wlej trochę oleju i gdy ten się rozgrzeje, podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały tłuszcz, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż składniki zaczną nabierać delikatnie złotego koloru.

Pad Thai - Krok 3

Krok 4

Dodaj pora, marchewkę oraz szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, często mieszając. Makaron przelej na sitko i odcedź. Następnie wbij dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni. Od razu dorzuć kiełki sojowe, szczypior, mięso oraz makaron. Wszystkie składniki cały czas podsmażaj, cięgle mieszając.

Pad Thai - Krok 4

Krok 5

W garnuszku rozmieszaj Fix Knorr z zimną wodą stosując się do proporcji zamieszczonych na opakowaniu, a następnie wlej do dania, cały czas mieszając, dopóki składniki się nie połączą. Gotowy pat thai posyp obficie siekaną kolendrą i podawaj natychmiast, póki jest gorący.

Pad Thai - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry pad thai z wieprzowiną lub innym rodzajem mięsa może udekorować siekaną natką pietruszki i skośnie skrojoną zieloną cebulką.

5

Opinie o przepisie

  • Kasia Miłosek

    Kasia Miłosek , 26.11.2019

    Wyszło pysznie, jedynie dodałam trochę sosu sojowego ponieważ dałam większe ilości skladnikow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Polecki

    Łukasz Polecki , 09.02.2018

    Smaczne ale trzeba dodać więcej mięska i dwa sosy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis dla tych co lubią kuchnie Azji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 22.05.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad ThaiPad Thai

Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior, kiełki oraz odmiana cebuli – szalotka. Jeśli tylko przyjdzie ci ochota na szybkie danie z egzotyczną nutą smakową, sięgnij po pad thai. Przepis na ten pyszny makaron jest prosty i wyjątkowo smaczny.

Dla kogo?

Pad thai z wieprzowiną, wołowiną lub mięsem drobiowym to danie, które pokochają zarówno wielbiciele kuchni azjatyckiej jak i fani potraw opierających się na świeżych, jeszcze chrupiących warzywach zmieszanych z delikatnym makaronem.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad, szybki lunch romantyczna kolacja – to okazje, przy których świetnie się sprawdzi aromatyczny pad thai. Wieprzowina lub wołowina nadadzą potrawie głębszego smaku, za którym przepadają zarówno domownicy jak i goście.

Czy wiesz, że?

Przepis na pad thai opiera się na makaronie ryżowym, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa, warzyw oraz wszelkich przypraw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i gotowe!

Dla urozmaicenia:

Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Aby danie było bardziej pikantne, możesz dodać jeszcze więcej papryczki chili. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!