Makaron Włoskiej Mammy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron Włoskiej Mammy

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 pęczek

1 opakowanie

500 gramów

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Kotlety Mielone Knorr namoczyłam w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawiłam na kilka minut do napęcznienia.

Krok 2

Namoczony Fix Kotlety Mielone Knorr zmieszałam z mięsem i formowałam z nich małe kuleczki, nie większe niż orzech włoski. Gdyby mięso kleiło się do rąk, pomoże zwilżenie dłoni w zimnej wodzie.

Krok 3

Gotowe kuleczki mięsa wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam na złoto ustawicznie potrząsając patelnią.

Krok 4

Makaron wrzuciłam na dużą ilość porządnie osolonej wody i ugotowałam z godnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedziłam i przelałam zimną wodą.

Krok 5

Mięsne kuleczki zalałam Sosem Śmietanowo - Pomidorowym Knorr, przykryłam patelnię i gotowałam chwilę, żeby sos zdołał się podgrzać.

Krok 6

Makaron rozłożyłam na talerzach, na wierzchu ułożyłam mięsne kuleczki i polałam sosem, a na koniec posypałam grubo posiekaną natka pietruszki.

Wiedźma Wisienka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron Włoskiej Mammy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej