Sałatka makaronowa z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie sery pokrój w kostkę, a cebulkę w piórka.

Sałatka makaronowa z serem - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka makaronowa z serem - Krok 2

Krok 3

Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj z grzankami, np. ziołowymi.

Sałatka makaronowa z serem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z seremSałatka makaronowa z serem

Makaron i ser tworzą bardzo zgrany duet. Sałatkę makaronową z serami możesz podać zarówno na obiad, podczas przyjęcia, jak i wykorzystać ją jako lunch do pracy. Jako jej bazę możesz użyć makaronu typu penne, kokardki lub muszelki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej użyć twardych gatunków sera, które z łatwością będą się kroić i ścierać na tarce o grubych oczkach. Dobrze sprawdzi się tu na przykład cheddar, ser gouda, edamski, ementaler czy morski. Wyrazistości sałatce doda twardy ser pleśniowy typu blue, który świetnie wyostrzy jej smak. Warto dodać również odrobinę sera wędzonego np. oscypka. Jeżeli jesteś typowym mięsożercą, dodaj do dania trochę piersi z kurczaka, boczku lub szynki. Całość posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i udekoruj natką pietruszki. Sałatkę serwować możesz solo lub z grzankami, na przykład ziołowymi lub czosnkowymi.