
Składniki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
300 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie sery pokrój w kostkę, a cebulkę w piórka.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's.

Krok 3
Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj z grzankami, np. ziołowymi.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z serem
Makaron i ser tworzą bardzo zgrany duet. Sałatkę makaronową z serami możesz podać zarówno na obiad, podczas przyjęcia, jak i wykorzystać ją jako lunch do pracy. Jako jej bazę możesz użyć makaronu typu penne, kokardki lub muszelki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej użyć twardych gatunków sera, które z łatwością będą się kroić i ścierać na tarce o grubych oczkach. Dobrze sprawdzi się tu na przykład cheddar, ser gouda, edamski, ementaler czy morski. Wyrazistości sałatce doda twardy ser pleśniowy typu blue, który świetnie wyostrzy jej smak. Warto dodać również odrobinę sera wędzonego np. oscypka. Jeżeli jesteś typowym mięsożercą, dodaj do dania trochę piersi z kurczaka, boczku lub szynki. Całość posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i udekoruj natką pietruszki. Sałatkę serwować możesz solo lub z grzankami, na przykład ziołowymi lub czosnkowymi.