Sałatka makaroniada przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaroniada

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

90 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

5 litrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody. Dodaj łyżkę soli i łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przecedź na durszlaku, przelej zimną wodą i skrop pozostałą oliwą.

Krok 2

Do miski wlej 2 litry zimnej wody. Dodaj ocet winny i wymieszaj. Podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody. Po około minucie osącz brokuły na sitku.

Krok 3

Zagotuj litr wody, zanurz w niej brokuły, a po 3 minutach odcedź je na durszlaku i przelej zimną wodą z kranu.

Krok 4

Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia i ostrożnie pokrój w dość cienkie paski. Plastry szynki ułóż jeden na drugim i również pokrój w paski.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj trzepaczką składniki sosu winegret. Dopraw go odrobiną soli i pieprzu.

Krok 6

W misce połącz ze sobą paprykę, szynkę, brokuły, makaron oraz orzeszki. Polej je przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej