Sałatka makaroniada przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaroniada

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
92 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

5 litrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody. Dodaj łyżkę soli i łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przecedź na durszlaku, przelej zimną wodą i skrop pozostałą oliwą.

Krok 2

Do miski wlej 2 litry zimnej wody. Dodaj ocet winny i wymieszaj. Podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody. Po około minucie osącz brokuły na sitku.

Krok 3

Zagotuj litr wody, zanurz w niej brokuły, a po 3 minutach odcedź je na durszlaku i przelej zimną wodą z kranu.

Krok 4

Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia i ostrożnie pokrój w dość cienkie paski. Plastry szynki ułóż jeden na drugim i również pokrój w paski.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj trzepaczką składniki sosu winegret. Dopraw go odrobiną soli i pieprzu.

Krok 6

W misce połącz ze sobą paprykę, szynkę, brokuły, makaron oraz orzeszki. Polej je przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaroniada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej