Składniki
400 gramów
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
5 litrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody. Dodaj łyżkę soli i łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przecedź na durszlaku, przelej zimną wodą i skrop pozostałą oliwą.
Krok 2
Do miski wlej 2 litry zimnej wody. Dodaj ocet winny i wymieszaj. Podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody. Po około minucie osącz brokuły na sitku.
Krok 3
Zagotuj litr wody, zanurz w niej brokuły, a po 3 minutach odcedź je na durszlaku i przelej zimną wodą z kranu.
Krok 4
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia i ostrożnie pokrój w dość cienkie paski. Plastry szynki ułóż jeden na drugim i również pokrój w paski.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj trzepaczką składniki sosu winegret. Dopraw go odrobiną soli i pieprzu.
Krok 6
W misce połącz ze sobą paprykę, szynkę, brokuły, makaron oraz orzeszki. Polej je przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej