
Składniki
400 gramów
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
5 litrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody. Dodaj łyżkę soli i łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przecedź na durszlaku, przelej zimną wodą i skrop pozostałą oliwą.
Krok 2
Do miski wlej 2 litry zimnej wody. Dodaj ocet winny i wymieszaj. Podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody. Po około minucie osącz brokuły na sitku.
Krok 3
Zagotuj litr wody, zanurz w niej brokuły, a po 3 minutach odcedź je na durszlaku i przelej zimną wodą z kranu.
Krok 4
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia i ostrożnie pokrój w dość cienkie paski. Plastry szynki ułóż jeden na drugim i również pokrój w paski.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj trzepaczką składniki sosu winegret. Dopraw go odrobiną soli i pieprzu.
Krok 6
W misce połącz ze sobą paprykę, szynkę, brokuły, makaron oraz orzeszki. Polej je przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej