Przepisy na Sałatki z brokułami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z brokułami

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z brokułamiSałatki z brokułami

Brokuły są jednym z tych warzyw, z których można wyczarować naprawdę pyszne i popularne potrawy: od tart, zup-kremów, zapiekanek po oryginalne sałatki. Te ostatnie sprawdzą się zarówno jako propozycja na obiad, kolację lub też szybką przekąskę w ciągu dnia. To też znakomite rozwiązanie, gdy planujesz przyjęcie, ale nie masz czasu na spędzenie długich godzin w kuchni. Sałatki z brokułami mają bowiem tę zaletę, że przygotujesz je naprawdę szybko. Przede wszystkim dlatego, iż same brokuły wymagają jedynie kilku minut gotowania. Ważne, by brokuł zachował zielony kolor i nie rozpadał się po zmieszaniu z pozostałymi składnikami. W tym celu należy wrzucić warzywo do wody dopiero wtedy, kiedy będzie się gotowała lub też ugotować brokuły na parze. Popularnym dodatkiem do sałatek brokułowych są makarony. Możesz wykorzystać właściwie każdy rodzaj makaronu, jaki akurat masz pod ręką: od tego w kształcie kokardek czy muszelek, po penne i tagliatelle. Pamiętaj, by makaronu nie gotować za długo. Gdy jest on składnikiem sałatek, wystarczy, by był przyrządzony al dente. Do takiej bazy dodaj produkty, na które akurat masz ochotę. Brokuły będą dobrze komponować się z ugotowanymi na twardo jajami, ogórkami, kukurydzą, pomidorami, papryką, serami (np. fetą i mozzarellą) czy szynką. Jak niemal większość warzyw pasują również do mięs i ryb, na przykład do grillowanego kurczaka, sardynek czy tuńczyka z puszki. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do miski i wymieszać. Sałatce smaku doda trochę oliwy, jogurt czy odrobina majonezu. Jeśli lubisz czosnek, zgnieć kilka ząbków i wrzuć je do jogurtu, by otrzymać wyrazisty dresing. W wersji bez makaronu podstawę dania poza brokułami stanowić mogą sałaty, kiełki, czy nawet w wydaniu bardziej wykwintnym – cykoria. Potrawę podawaj w zależności od potrzeb i jej rodzaju od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Możesz udekorować ją pomidorkami koktajlowymi, startym serem, natką pietruszki lub świeżą bazylią. Smacznego.