Przepisy na Sałatki z brokułami
24 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (24) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Sałatki z brokułami
Brokuły są jednym z tych warzyw, z których można wyczarować naprawdę pyszne i popularne potrawy: od tart, zup-kremów, zapiekanek po oryginalne sałatki. Te ostatnie sprawdzą się zarówno jako propozycja na obiad, kolację lub też szybką przekąskę w ciągu dnia. To też znakomite rozwiązanie, gdy planujesz przyjęcie, ale nie masz czasu na spędzenie długich godzin w kuchni. Sałatki z brokułami mają bowiem tę zaletę, że przygotujesz je naprawdę szybko. Przede wszystkim dlatego, iż same brokuły wymagają jedynie kilku minut gotowania. Ważne, by brokuł zachował zielony kolor i nie rozpadał się po zmieszaniu z pozostałymi składnikami. W tym celu należy wrzucić warzywo do wody dopiero wtedy, kiedy będzie się gotowała lub też ugotować brokuły na parze. Popularnym dodatkiem do sałatek brokułowych są makarony. Możesz wykorzystać właściwie każdy rodzaj makaronu, jaki akurat masz pod ręką: od tego w kształcie kokardek czy muszelek, po penne i tagliatelle. Pamiętaj, by makaronu nie gotować za długo. Gdy jest on składnikiem sałatek, wystarczy, by był przyrządzony al dente. Do takiej bazy dodaj produkty, na które akurat masz ochotę. Brokuły będą dobrze komponować się z ugotowanymi na twardo jajami, ogórkami, kukurydzą, pomidorami, papryką, serami (np. fetą i mozzarellą) czy szynką. Jak niemal większość warzyw pasują również do mięs i ryb, na przykład do grillowanego kurczaka, sardynek czy tuńczyka z puszki. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do miski i wymieszać. Sałatce smaku doda trochę oliwy, jogurt czy odrobina majonezu. Jeśli lubisz czosnek, zgnieć kilka ząbków i wrzuć je do jogurtu, by otrzymać wyrazisty dresing. W wersji bez makaronu podstawę dania poza brokułami stanowić mogą sałaty, kiełki, czy nawet w wydaniu bardziej wykwintnym – cykoria. Potrawę podawaj w zależności od potrzeb i jej rodzaju od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Możesz udekorować ją pomidorkami koktajlowymi, startym serem, natką pietruszki lub świeżą bazylią. Smacznego.