Sałatka z orzeszkami piniowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z orzeszkami piniowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

75 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek przesmaż na rozgrzanej patelni, smaż 3-4 minuty do momentu, gdy zacznie się złocić. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i smaż na wolnym ogniu ok. 4-6 minut, do momentu gdy cebula zacznie mięknąć. Wystudź.

Krok 2

W dużej misce połącz zblanszowane różyczki brokuła, pancettę z cebulą, pietruszką, orzeszki oraz chilli wszystko razem wymieszaj.

Krok 3

W osobnej miseczce połącz majonez Hellmann's, paprykę oraz ocet i wymieszaj. Brokuły przełóż do salaterki, polej przygotowanym sosem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taka sałatka wspaniale komponuje się ze stekiem wołowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z orzeszkami piniowymiSałatka z orzeszkami piniowymi

Zobacz, jak w niebanalny sposób przyrządzić sałatkę z brokułu. To warzywo często podaje się z dodatkiem sera feta, jajek czy innych jarzyn. Spróbuj jednak bardzo prostego połączenia z brokułem w roli głównej i zrób sałatkę z orzeszkami piniowymi. Brokuł stanowi tu podstawowy składnik, a jego smak jest jedynie podkreślony dodatkiem pancetty, czyli włoskiego suszonego boczku oraz cebuli i orzeszków. Pancettę o dość charakterystycznym smaku zastąpisz z powodzeniem wędzonym boczkiem. Podsmaż mięso pokrojone na drobne kawałki, tak by stały się chrupiące i uwolniły aromat. Podsmaż także cebulę, aby zmiękła. Brokułu nie gotuj, a jedynie zblanszuj, żeby pozostał chrupiący. Włóż go na chwilę do wrzątku, następnie do zimnej wody. W ten sposób zachowasz także kolor warzywa. Różyczki brokułu, pancettę i cebulę wymieszaj razem z orzeszkami pinii oraz płatkami chili, które łagodnemu daniu dodadzą nieco ostrości. Jeśli wolisz jednak łagodne potrawy, chili pomiń. Do sałatki zrób sos z majonezu i czerwonego octu winnego. Smacznego!