
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
75 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek przesmaż na rozgrzanej patelni, smaż 3-4 minuty do momentu, gdy zacznie się złocić. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i smaż na wolnym ogniu ok. 4-6 minut, do momentu gdy cebula zacznie mięknąć. Wystudź.
Krok 2
W dużej misce połącz zblanszowane różyczki brokuła, pancettę z cebulą, pietruszką, orzeszki oraz chilli wszystko razem wymieszaj.
Krok 3
W osobnej miseczce połącz majonez Hellmann's, paprykę oraz ocet i wymieszaj. Brokuły przełóż do salaterki, polej przygotowanym sosem i podawaj.

Dobra rada:
Taka sałatka wspaniale komponuje się ze stekiem wołowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z orzeszkami piniowymi
Zobacz, jak w niebanalny sposób przyrządzić sałatkę z brokułu. To warzywo często podaje się z dodatkiem sera feta, jajek czy innych jarzyn. Spróbuj jednak bardzo prostego połączenia z brokułem w roli głównej i zrób sałatkę z orzeszkami piniowymi. Brokuł stanowi tu podstawowy składnik, a jego smak jest jedynie podkreślony dodatkiem pancetty, czyli włoskiego suszonego boczku oraz cebuli i orzeszków. Pancettę o dość charakterystycznym smaku zastąpisz z powodzeniem wędzonym boczkiem. Podsmaż mięso pokrojone na drobne kawałki, tak by stały się chrupiące i uwolniły aromat. Podsmaż także cebulę, aby zmiękła. Brokułu nie gotuj, a jedynie zblanszuj, żeby pozostał chrupiący. Włóż go na chwilę do wrzątku, następnie do zimnej wody. W ten sposób zachowasz także kolor warzywa. Różyczki brokułu, pancettę i cebulę wymieszaj razem z orzeszkami pinii oraz płatkami chili, które łagodnemu daniu dodadzą nieco ostrości. Jeśli wolisz jednak łagodne potrawy, chili pomiń. Do sałatki zrób sos z majonezu i czerwonego octu winnego. Smacznego!