Jak ugotować makaron al dente i co to właściwie znaczy?

Trudno byłoby wyobrazić sobie codzienne przygotowywanie posiłków bez makaronu. Zapas ulubionych nitek, kokardek lub wstążek zawsze warto mieć – w końcu jest to produkt, który można przechowywać bardzo długo. Posłuży zarówno do przyrządzenia szybkich dań na co dzień, jak i przysmaków odpowiednich na specjalne okazje. Jak przygotować idealną potrawę? Najważniejsze jest właściwe ugotowanie makaronu al dente. Jak się za to zabrać? Wyjaśniamy!

Al dente – co to znaczy?

Termin pochodzi z języka włoskiego. Raczej nikt nie powinien być zaskoczony faktem, że to szefowie kuchni ze słonecznej Italii doszli do perfekcji w podawaniu różnorodnych dań makaronowych. Czerpcie z ich doświadczenia do woli! Al dente dosłownie oznacza na ząb. Określenie to jest stosowane również jako synonim słowa niedogotowany. Jak to wygląda w praktyce? Idealnie przyrządzony makaron nie powinien być zbyt miękki. Gotowanie należy zakończyć, gdy jest jeszcze lekko twardy. Trzeba o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy zamierzacie serwować go w towarzystwie gęstego sosu albo zupy.

Al dente – makaron zegarkiem w ręku

Pojawia się zatem pytanie o czas gotowania. Jak ugotować makaron al dente? Najlepiej jest kierować się zaleceniami producenta, które zawsze wyszczególnione są na opakowaniu makaronu. Nie ma jednej, uniwersalnej zasady. W zależności od typu, wielkości, grubości czy rodzaju wykorzystanej przy produkcji mąki gotowanie może potrwać od 4 do 12 minut. Polecamy skosztować makaronu niedługo przed planowanym końcem gotowania. To niezawodny sposób na sprawdzenie, czy jest już al dente.

Proporcje przede wszystkim!

Jak ugotować makaron al dente, by cieszył smakiem i konsystencją? Niezwykle ważne jest zachowanie właściwych proporcji składników. Zakłada się, że na każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody. Solicie makaron? Na taką ilość wody w zupełności wystarczy pół łyżeczki soli. Dodajcie ją niedługo przed wrzuceniem makaronu do wrzącej wody.

Durszlak w dłoń i… czas do stołu!

Wyjaśniliśmy, jak ugotować makaron al dente i wygląda na to, że hasło al dente w kontekście makaronu nie ma już dla was żadnych tajemnic. Pamiętajcie, by po ugotowaniu od razu odcedzić makaron. Przetrzymywanie go w gorącej wodzie jest najprostszą drogą do rozgotowania. Wtedy cały urok sałatki makaronowej z suszonymi pomidorami i mozzarellą wyparuje. W przypadku rurek w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem trzeba mieć na uwadze, że gorące dodatki też zrobią swoje, więc makaron zdecydowanie powinien być jeszcze chrupiący. Makaron z dynią to z kolei sprawdzony przepis na połączenie smakowitych wstążek z sezonowymi darami natury. Dzięki szybkiemu tagliatelle z kurczakiem i pomidorkami cherry staniecie się mistrzami ekspresowych posiłków.

Macie ochotę na kilka kulinarnych niespodzianek? O gotowaniu al dente pamiętajcie podczas przyrządzania spaghetti w bazyliowym sosie. Podgotowany makaron śmiało można wrzucić do piekarnika. Kolorowa zapiekanka z cukinii z makaronem zostanie przebojem letniego menu. Niebanalnie prezentujące się faszerowane muszle makaronowe to pyszna ozdoba stołu w sam raz na przyjęcia. Potrzebujecie czegoś wykwintnego? Makaron wykorzystajcie jako dodatek do eskalopek zapiekanych z mozzarellą. Prostota i elegancja w jednym!