Warzywne Gnocchi
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
200 gramów
50 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W dużym rondlu smaż cukinie oraz bakłażana przez ok 3 minuty.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody. Wlej sos do warzyw i zagotuj.
Krok 4
Gnocchi ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź je i dodaj do sosu z warzywami.
Krok 5
Wlej śmietankę, dodaj całe pomidorki i gotuj całość ok 5 minut.
Krok 6
Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Podawaj z tartym parmezanem na wierzchu. Danie możesz udekorować listkami bazylii.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne Gnocchi
Miękkie i kształtne kluseczki – jak ich nie kochać? Jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej, tak uwielbianej nad Wisłą. Gnocchi są łudząco podobne do swojskich kopytek. Chcemy jednak zachować ich śródziemnomorski charakter, dlatego zamiast z sosem grzybowym, serwujemy je ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Przepis na wegetariańskie gnocchi jest idealny na lato!
Dla kogo?
Wykwintnie, ale prosto. Takie gotowanie przemawia do nas najbardziej. Wybornych składników na gnocchi wegetariańskie, które pozwolą przyrządzić stylowe danie, nie trzeba szukać daleko.
Na jaką okazję?
Mrożenie warzyw to doskonały sposób na zachowanie ich walorów na dłużej, ale i tak najlepiej jadać je wtedy, kiedy są dojrzałe i świeże. Wegetariańskie gnocchi znajdą się na szczycie kulinarnej listy przebojów zwłaszcza w letnich miesiącach.
Czy wiesz, że?
Nazwa kluseczek pochodzi od włoskiego słowa gnocco, tłumaczonego jako gruda.
Dla urozmaicenia:
Jeśli macie więcej czasu, gnocchi do wegetariańskiego dania wykonajcie samodzielnie. Niewielka porcja szpinaku dodana do ciasta sprawi, że zyskają apetyczną, zieloną barwę.