Gnocchi wegetariańskie z warzywami - bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Warzywne Gnocchi

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W dużym rondlu smaż cukinie oraz bakłażana przez ok 3 minuty.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody. Wlej sos do warzyw i zagotuj.

Krok 4

Gnocchi ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź je i dodaj do sosu z warzywami.

Krok 5

Wlej śmietankę, dodaj całe pomidorki i gotuj całość ok 5 minut.

Krok 6

Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z tartym parmezanem na wierzchu. Danie możesz udekorować listkami bazylii.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne Gnocchi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cukinia smażona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne GnocchiWarzywne Gnocchi

Miękkie i kształtne kluseczki – jak ich nie kochać? Jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej, tak uwielbianej nad Wisłą. Gnocchi są łudząco podobne do swojskich kopytek. Chcemy jednak zachować ich śródziemnomorski charakter, dlatego zamiast z sosem grzybowym, serwujemy je ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Przepis na wegetariańskie gnocchi jest idealny na lato! 

Dla kogo?

Wykwintnie, ale prosto. Takie gotowanie przemawia do nas najbardziej. Wybornych składników na gnocchi wegetariańskie, które pozwolą przyrządzić stylowe danie, nie trzeba szukać daleko.

Na jaką okazję?

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na zachowanie ich walorów na dłużej, ale i tak najlepiej jadać je wtedy, kiedy są dojrzałe i świeże. Wegetariańskie gnocchi znajdą się na szczycie kulinarnej listy przebojów zwłaszcza w letnich miesiącach.

Czy wiesz, że?

Nazwa kluseczek pochodzi od włoskiego słowa gnocco, tłumaczonego jako gruda.

Dla urozmaicenia:

Jeśli macie więcej czasu, gnocchi do wegetariańskiego dania wykonajcie samodzielnie. Niewielka porcja szpinaku dodana do ciasta sprawi, że zyskają apetyczną, zieloną barwę.