Warzywne Gnocchi
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
200 gramów
50 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W dużym rondlu smaż cukinie oraz bakłażana przez ok. 3 minuty.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody. Wlej sos do warzyw i zagotuj.
Krok 4
Gnocchi ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź je i dodaj do sosu z warzywami.
Krok 5
Wlej śmietankę, dodaj całe pomidorki i gotuj całość ok. 5 minut.
Krok 6
Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj gnocchi z cukinią.

Dobra rada:
Gnocchi z cukinią podawaj z tartym parmezanem na wierzchu. Danie możesz udekorować listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne Gnocchi
Miękkie i kształtne kluseczki – jak ich nie kochać? Jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej, tak uwielbianej nad Wisłą. Gnocchi są łudząco podobne do swojskich kopytek. Chcemy jednak zachować ich śródziemnomorski charakter, dlatego zamiast z sosem grzybowym, serwujemy je ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Przepis na wegetariańskie gnocchi zapiekane z warzywami jest idealny na lato!
Dla kogo?
Wykwintnie, ale prosto. Takie gotowanie przemawia do nas najbardziej. Wybornych składników na wegetariańskie gnocchi z cukinią, które pozwolą przyrządzić stylowe danie, nie trzeba szukać daleko.
Na jaką okazję?
Mrożenie warzyw to doskonały sposób na zachowanie ich walorów na dłużej, ale i tak najlepiej jadać je wtedy, kiedy są dojrzałe i świeże. Wegetariańskie gnocchi zapiekane z warzywami znajdą się na szczycie kulinarnej listy przebojów zwłaszcza w letnich miesiącach.
Czy wiesz, że?
Nazwa kluseczek pochodzi od włoskiego słowa gnocco, tłumaczonego jako gruda. Wymowa „gnocchi” często sprawia problem nie tylko miłośnikom tego dania, ale też kucharzom. Poprawna wymowa to „nioki”, a więc nic trudnego!
Dla urozmaicenia:
Jeśli macie więcej czasu, gnocchi do wegetariańskiego dania z cukinią wykonajcie samodzielnie. Niewielka porcja szpinaku dodana do ciasta sprawi, że zyskają apetyczną, zieloną barwę.
Jeśli spodobał Wam się ten przepis, koniecznie spróbujcie także innych włoskich dań, takich jak gnocchi z patelni czy serowe gnocchi z sosem bolognese – z pewnością zachwycą Was swoim smakiem!