Puree ziemniaczane w trzech smakach
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
400 gramów
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj warzywa. Kostkę Knorr podziel na trzy części.
Krok 2
Słodkie ziemniaki owiń folią spożywczą. Wstaw do pieczenia na 90 minut. Zwykłe ziemniaki obierz i ugotuj w wrzącej, lekko osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3
Cebulę i pietruszkę obierz. Pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem na patelni. Zalej mlekiem aby przykryć pietruszkę i gotuj powoli ok. 20 minut aż będzie miękka.
Krok 4
Upieczone słodkie ziemniaki rozwiń z folii, obierz i przeciśnij przez praskę do puree. Dopraw łyżką oliwy i kostką Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Krok 5
Zwykłe ziemniaki po ugotowaniu odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę. Dopraw łyżką oliwy, kostką Knorr i wymieszaj z mlekiem. Mleka wlej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 6
Miękką pietruszkę odcedź, przełóż do kielicha blendera, dodaj ostatnią kostkę Knorr i zmiksuj. Puree podawaj w oddzielnych miseczkach.

Dobra rada:
Takie puree możesz przygotować w każdych warzyw korzeniowych. Podawaj do pieczonych mięs i ryb.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree ziemniaczane w trzech smakach
Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony przepis na purée. Do tej pory do jego przyrządzenia używaliście wyłącznie ziemniaków? Tym razem proponujemy potrójnie smaczne purée – obok popularnych bulw na stołach pojawią się również bataty oraz pasternak.
Dla kogo?
Purée z ziemniaków, batatów oraz pasternaku to nasz pomysł na oryginalny dodatek do dań głównych przypadnie do gustu osobom, które nie są fanami powtarzania wciąż tych samych przepisów na purée ziemniaczane. Czas na powiew świeżości w zaciszu domowej kuchni.
Na jaką okazję?
Macie w planach rodzinny zlot i zastanawiacie się, co przygotować, by zadowolić gości o zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych? Jedno danie może nie wystarczyć – z trzema wersjami warzywnego purée możecie być pewni sukcesu.
Czy wiesz, że?
Pasternak nie należy aktualnie do najpopularniejszych warzyw, lecz warto wiedzieć, że był znany już w starożytnym Rzymie. Podawano go jako przystawkę podczas uroczystych uczt.
Dla urozmaicenia:
Smak purée ziemniaczanego świetnie podkreśla parmezan. Wersję purée z batatów pomoże wzbogacić sok z cytryny lub limonki, z kolei do pureé z pasternaku pasuje dodatek selera.