Puree ziemniaczane w trzech smakach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree ziemniaczane w trzech smakach

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj warzywa. Kostkę Knorr podziel na trzy części.

Krok 2

Słodkie ziemniaki owiń folią spożywczą. Wstaw do pieczenia na 90 minut. Zwykłe ziemniaki obierz i ugotuj w wrzącej, lekko osolonej wodzie do miękkości.

Krok 3

Cebulę i pietruszkę obierz. Pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem na patelni. Zalej mlekiem aby przykryć pietruszkę i gotuj powoli ok. 20 minut aż będzie miękka.

Krok 4

Upieczone słodkie ziemniaki rozwiń z folii, obierz i przeciśnij przez praskę do puree. Dopraw łyżką oliwy i kostką Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 5

Zwykłe ziemniaki po ugotowaniu odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę. Dopraw łyżką oliwy, kostką Knorr i wymieszaj z mlekiem. Mleka wlej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Krok 6

Miękką pietruszkę odcedź, przełóż do kielicha blendera, dodaj ostatnią kostkę Knorr i zmiksuj. Puree podawaj w oddzielnych miseczkach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie puree możesz przygotować w każdych warzyw korzeniowych. Podawaj do pieczonych mięs i ryb.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree ziemniaczane w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Słoneczna zupa marchewkowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree ziemniaczane w trzech smakachPuree ziemniaczane w trzech smakach

Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony przepis na purée. Do tej pory do jego przyrządzenia używaliście wyłącznie ziemniaków? Tym razem proponujemy potrójnie smaczne purée – obok popularnych bulw na stołach pojawią się również bataty oraz pasternak. 

Dla kogo?

Purée z ziemniaków, batatów oraz pasternaku to nasz pomysł na oryginalny dodatek do dań głównych przypadnie do gustu osobom, które nie są fanami powtarzania wciąż tych samych przepisów na purée ziemniaczane. Czas na powiew świeżości w zaciszu domowej kuchni.

Na jaką okazję?

Macie w planach rodzinny zlot i zastanawiacie się, co przygotować, by zadowolić gości o zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych? Jedno danie może nie wystarczyć – z trzema wersjami warzywnego purée możecie być pewni sukcesu.

Czy wiesz, że?

Pasternak nie należy aktualnie do najpopularniejszych warzyw, lecz warto wiedzieć, że był znany już w starożytnym Rzymie. Podawano go jako przystawkę podczas uroczystych uczt.

Dla urozmaicenia:

Smak purée ziemniaczanego świetnie podkreśla parmezan. Wersję purée z batatów pomoże wzbogacić sok z cytryny lub limonki, z kolei do pureé z pasternaku pasuje dodatek selera.