Puree ziemniaczane w trzech smakach
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
29 osób zapisało

Składniki
400 gramów
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj warzywa. Kostkę Knorr podziel na trzy części.
Krok 2
Słodkie ziemniaki owiń folią spożywczą. Wstaw do pieczenia na 90 minut. Zwykłe ziemniaki obierz i ugotuj w wrzącej, lekko osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3
Cebulę i pietruszkę obierz. Pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem na patelni. Zalej mlekiem aby przykryć pietruszkę i gotuj powoli ok. 20 minut aż będzie miękka.
Krok 4
Upieczone słodkie ziemniaki rozwiń z folii, obierz i przeciśnij przez praskę do puree. Dopraw łyżką oliwy i kostką Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Krok 5
Zwykłe ziemniaki po ugotowaniu odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę. Dopraw łyżką oliwy, kostką Knorr i wymieszaj z mlekiem. Mleka wlej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 6
Miękką pietruszkę odcedź, przełóż do kielicha blendera, dodaj ostatnią kostkę Knorr i zmiksuj. Puree podawaj w oddzielnych miseczkach.

Dobra rada:
Takie puree możesz przygotować w każdych warzyw korzeniowych. Podawaj do pieczonych mięs i ryb.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree ziemniaczane w trzech smakach
Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony przepis na purée. Do tej pory do jego przyrządzenia używaliście wyłącznie ziemniaków? Tym razem proponujemy potrójnie smaczne purée – obok popularnych bulw na stołach pojawią się również bataty oraz pasternak.
Dla kogo?
Purée z ziemniaków, batatów oraz pasternaku to nasz pomysł na oryginalny dodatek do dań głównych przypadnie do gustu osobom, które nie są fanami powtarzania wciąż tych samych przepisów na purée ziemniaczane. Czas na powiew świeżości w zaciszu domowej kuchni.
Na jaką okazję?
Macie w planach rodzinny zlot i zastanawiacie się, co przygotować, by zadowolić gości o zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych? Jedno danie może nie wystarczyć – z trzema wersjami warzywnego purée możecie być pewni sukcesu.
Czy wiesz, że?
Pasternak nie należy aktualnie do najpopularniejszych warzyw, lecz warto wiedzieć, że był znany już w starożytnym Rzymie. Podawano go jako przystawkę podczas uroczystych uczt.
Dla urozmaicenia:
Smak purée ziemniaczanego świetnie podkreśla parmezan. Wersję purée z batatów pomoże wzbogacić sok z cytryny lub limonki, z kolei do pureé z pasternaku pasuje dodatek selera.