Domowe chipsy kartoflane z pikantnym dipem
średnie
15 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz z łupin, dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj je w plastry ustawiając najcieńszą opcję.
Krok 2
Do garnka wlej litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucaj partiami plastry ziemniaków i smaż na złoto.
Krok 3
Wyciągnij je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju. Następnie posyp przygotowaną mieszanką przypraw. Czynność powtarzaj, aż usmażysz wszystkie chipsy.
Krok 4
Do miseczki wlej 4 łyżki soku pomidorowego, dodaj 3 łyżki gotowej mieszaniny musztardy i keczupu i wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Knorr.
Krok 5
Wlej jeszcze 2 łyżki oleju z pestek winogron i dokładnie wymieszaj sos. Chipsy podawaj z sosem natychmiast po usmażeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej