Domowe chipsy kartoflane z pikantnym dipem
średnie
21 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz z łupin, dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj je w plastry ustawiając najcieńszą opcję.
Krok 2
Do garnka wlej litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucaj partiami plastry ziemniaków i smaż na złoto.
Krok 3
Wyciągnij je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju. Następnie posyp przygotowaną mieszanką przypraw. Czynność powtarzaj, aż usmażysz wszystkie chipsy.
Krok 4
Do miseczki wlej 4 łyżki soku pomidorowego, dodaj 3 łyżki gotowej mieszaniny musztardy i keczupu i wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Knorr.
Krok 5
Wlej jeszcze 2 łyżki oleju z pestek winogron i dokładnie wymieszaj sos. Chipsy podawaj z sosem natychmiast po usmażeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej