Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
łatwe
769 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
120 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie piecz w całości w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Później odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Upieczone przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, tak aby powstała łódeczka ze skórki. Pozostały miąższ z ziemniaków pokrój drobno nożem.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj. Powinien być dość gęsty.
Krok 4
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Najpierw wytop tłuszcz z boczku na patelni, następnie dodaj cebulę.
Krok 5
Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj je do sosu pieczarkowego wraz z pokrojonymi ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Krok 6
Takim farszem napełnij łódeczki z upieczonych ziemniaków. Na wierzchu posyp całość startym serem i zapiekaj w 180 °C przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią zaskakiwać w kuchni. Przepis na faszerowane ziemniaki z boczkiem i cebulą to świetna propozycja do zaserwowania najbliższym – na pewno ich zachwyci!
Dla kogo?
Ziemniaki faszerowane boczkiem i zapiekane to przepis dla wszystkich lubiących zjeść dużo i dobrze! Dla wielbicieli ziemniaków i swojskiego jedzenia, które można zaserwować niezależnie od dnia tygodnia czy pory roku.
Na jaką okazję?
Party w ogrodzie? Wyzwanie przyjęte! Ziemniaki faszerowane boczkiem powinny obowiązkowo znaleźć się w menu.
Czy wiesz, że?
Ziemniaki uprawia się praktycznie na całym świecie! Są czwartym warzywem pod względem wielkości upraw – zaraz po ryżu, pszenicy i kukurydzy.
Dla urozmaicenia:
Zamiast boczku równie dobrze sprawdzi się także pierś z kurczaka lub kiełbasa. Na wierzch użyć możesz dowolnego sera!