Ziemniaki faszerowane boczkiem i cebulą i serem | Przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

446 osób wydrukowało

Pobierz pdf

766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

120 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie piecz w całości w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Później odstaw do ostudzenia.

Krok 2

Upieczone przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, tak aby powstała łódeczka ze skórki. Pozostały miąższ z ziemniaków pokrój drobno nożem.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj. Powinien być dość gęsty.

Krok 4

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Najpierw wytop tłuszcz z boczku na patelni, następnie dodaj cebulę.

Krok 5

Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj je do sosu pieczarkowego wraz z pokrojonymi ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 6

Takim farszem napełnij łódeczki z upieczonych ziemniaków. Na wierzchu posyp całość startym serem i zapiekaj w 180 °C przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem

Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią zaskakiwać w kuchni. Przepis na faszerowane ziemniaki z boczkiem i cebulą to świetna propozycja do zaserwowania najbliższym – na pewno ich zachwyci!

Dla kogo?

Ziemniaki faszerowane boczkiem i zapiekane to przepis dla wszystkich lubiących zjeść dużo i dobrze! Dla wielbicieli ziemniaków i swojskiego jedzenia, które można zaserwować niezależnie od dnia tygodnia czy pory roku.

Na jaką okazję?

Party w ogrodzie? Wyzwanie przyjęte! Ziemniaki faszerowane boczkiem powinny obowiązkowo znaleźć się w menu.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki uprawia się praktycznie na całym świecie! Są czwartym warzywem pod względem wielkości upraw – zaraz po ryżu, pszenicy i kukurydzy.

Dla urozmaicenia:

Zamiast boczku równie dobrze sprawdzi się także pierś z kurczaka lub kiełbasa. Na wierzch użyć możesz dowolnego sera!