Ziemniaki faszerowane boczkiem i cebulą i serem | Przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

450 osób wydrukowało

Pobierz pdf

773 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

120 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie piecz w całości w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Później odstaw do ostudzenia.

Krok 2

Upieczone przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, tak aby powstała łódeczka ze skórki. Pozostały miąższ z ziemniaków pokrój drobno nożem.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj. Powinien być dość gęsty.

Krok 4

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Najpierw wytop tłuszcz z boczku na patelni, następnie dodaj cebulę.

Krok 5

Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj je do sosu pieczarkowego wraz z pokrojonymi ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 6

Takim farszem napełnij łódeczki z upieczonych ziemniaków. Na wierzchu posyp całość startym serem i zapiekaj w 180 °C przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem

Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią zaskakiwać w kuchni. Przepis na faszerowane ziemniaki z boczkiem i cebulą to świetna propozycja do zaserwowania najbliższym – na pewno ich zachwyci!

Dla kogo?

Ziemniaki faszerowane boczkiem i zapiekane to przepis dla wszystkich lubiących zjeść dużo i dobrze! Dla wielbicieli ziemniaków i swojskiego jedzenia, które można zaserwować niezależnie od dnia tygodnia czy pory roku.

Na jaką okazję?

Party w ogrodzie? Wyzwanie przyjęte! Ziemniaki faszerowane boczkiem powinny obowiązkowo znaleźć się w menu.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki uprawia się praktycznie na całym świecie! Są czwartym warzywem pod względem wielkości upraw – zaraz po ryżu, pszenicy i kukurydzy.

Dla urozmaicenia:

Zamiast boczku równie dobrze sprawdzi się także pierś z kurczaka lub kiełbasa. Na wierzch użyć możesz dowolnego sera!