Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
łatwe
773 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
120 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie piecz w całości w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Później odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Upieczone przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, tak aby powstała łódeczka ze skórki. Pozostały miąższ z ziemniaków pokrój drobno nożem.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj. Powinien być dość gęsty.
Krok 4
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Najpierw wytop tłuszcz z boczku na patelni, następnie dodaj cebulę.
Krok 5
Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj je do sosu pieczarkowego wraz z pokrojonymi ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Krok 6
Takim farszem napełnij łódeczki z upieczonych ziemniaków. Na wierzchu posyp całość startym serem i zapiekaj w 180 °C przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią zaskakiwać w kuchni. Przepis na faszerowane ziemniaki z boczkiem i cebulą to świetna propozycja do zaserwowania najbliższym – na pewno ich zachwyci!
Dla kogo?
Ziemniaki faszerowane boczkiem i zapiekane to przepis dla wszystkich lubiących zjeść dużo i dobrze! Dla wielbicieli ziemniaków i swojskiego jedzenia, które można zaserwować niezależnie od dnia tygodnia czy pory roku.
Na jaką okazję?
Party w ogrodzie? Wyzwanie przyjęte! Ziemniaki faszerowane boczkiem powinny obowiązkowo znaleźć się w menu.
Czy wiesz, że?
Ziemniaki uprawia się praktycznie na całym świecie! Są czwartym warzywem pod względem wielkości upraw – zaraz po ryżu, pszenicy i kukurydzy.
Dla urozmaicenia:
Zamiast boczku równie dobrze sprawdzi się także pierś z kurczaka lub kiełbasa. Na wierzch użyć możesz dowolnego sera!