Prażona cebula – jak zrobić ją w domu?

Prażona cebulka to wyjątkowy dodatek do dań, który nie tylko urozmaica smak, ale również świetnie sprawdzi się w roli dekoracji. Poniżej znajdziecie przepis na to, jak uprażyć cebulkę w domu.

Jak zrobić prażoną cebulkę?

Prażona cebula to dodatek, który stosowany jest niemalże na całym świecie. Można ją spotkać od najdalszych zakątków Azji, gdzie stanowi nieodłączny składnik makaronu smażonego po chińsku, aż po USA, gdzie spoczywając na hot-dogach, zaspokaja podniebienia największych smakoszy. Jak więc zrobić prażoną cebulę?

Choć można kupić ją w sklepie, to nic nie przyniesie więcej radości, jak przygotowanie jej we własnej kuchni. Jednak by wyszła naprawdę smaczna, warto się do tego dobrze przygotować.

Dlatego w kuchni nie może zabraknąć:

  • Dużej patelni o średnicy ok. 30 cm z grubym dnem i wyższymi rantami.
  • Metalowego cedzaka do wyławiania cebulki z tłuszczu.
  • Kilku arkuszy ręcznika papierowego, by zebrać nadmiar tłuszczu.

Z takim wyposażeniem możemy przejść do przygotowania.

Jak zrobić prażoną cebulę? Przepis

Do przygotowania prażonej cebuli potrzebne są:

  • 4 średnie cebule – ok. 700 g
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 450 – ok. 80 g
  • Płaska łyżeczka soli
  • Ok. 500 ml oleju do smażenia

Do przygotowania prażonej cebulki można użyć różnych odmian rośliny, w tym żółtej, czerwonej, dymki, czosnkowej, a nawet cukrowej.

Jak uprażyć cebulkę – przygotowanie

Przed prażeniem cebulę należy przygotować. W tym celu obierzcie cebule z wierzchniej warstwy oraz odetnijcie końce, po czym posiekajcie ją bardzo drobno. Ostatecznie może to być gruba kostka – wszystko zależy od Waszych upodobań.

Jak zrobić prażoną cebulkę – krok po kroku

  1. Tak przygotowaną cebulę umieszczamy w szerokiej i dużej misce, solimy ją oraz dodajemy 80 g mąki.
  2. Obtaczamy cebulę w mące, tak by jej nadmiar został na dnie miski.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni do temperatury ok. 140°C.
  4. Cebulkę można prażyć w 1 lub 2 turach, by każdy kawałek cebuli równomiernie się obsmażył.
  5. Na rozgrzany olej wykładamy część cebuli i smażymy ok. 20-30 minut na niższej mocy palnika, tak by przez pierwsze 10 minut cebula się nie spaliła, ani nawet mocno zarumieniła.
  6. Po ok. 25 minutach cebulka powinna robić się rumiana, wtedy wyciągamy ją za pomocą cedzaka i umieszczamy na arkuszach ręcznika, by odsączyć nadmiar oleju.
  7. Po odsączeniu prażoną cebulkę pozostawiamy do wystygnięcia i gotowe.

Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze zrobić prażoną cebulkę w domu – użyjcie frytkownicy. Prażona cebulka wyjdzie rumiana i idealnie chrupiąca.

Jak zrobić prażoną cebulkę w domu i do czego jej używać?

Prażona cebulka to dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej dodawana jest ona do hot-dogów, burgerów, kebabów i kanapek na ciepło, jednakże równie dobrze sprawdzi się na pizzy, zapiekankach ziemniaczanych czy jako dodatek do makaronów. Miłośników polskiej kuchni zapewne zachwyci również pomysł urozmaicenia puree ziemniaczanego, jajecznicy, zup czy pierogów dodatkiem chrupiącej cebuli.