Kuchnia kraju pochodzenia
Jeśli sięgamy po cebulę z USA, dobrze byłoby zjeść coś rodem z amerykańskiego talerza. Może skusisz się na cebulowe krążki smażone w cieście? To jest to! Wykorzystanie cebuli za wielką wodą może być jeszcze pyszniejsze. W końcu Stany Zjednoczone to ojczyzna najlepszych hamburgerów, steków, bekonu i kanapek. Faktem jest, że amerykańskie dania charakteryzują się dużą zawartością mięsnych dodatków. Jak wiadomo, cebula tworzy z nimi zgrany duet! Znajdziemy ją zarówno w daniach śniadaniowych, obiadowych (lunchach), jak i kolacyjnych. Amerykanie ponad wszystko uwielbiają grillować mięso – wieprzowe, wołowe, a nawet drób. Cebula to niezastąpiony dodatek na przykład do grillowanych żeberek. Ciekawym pomysłem na obiad są również udka pieczone na sposób Kentucky. Dużą popularność zdobywają też tradycyjne przekąski, na przykład sandwiche, do których można dodawać rozmaite warzywa, boczek, przyprawy oraz sosy. Wisienką na torcie będzie cebula z USA, która nada kanapkom niezwykle wyrazisty smak. Ponadto w menu zza Oceanu znajdziemy znakomite sałatki: teksańską oraz colesław. Palce lizać!
powrót do góryZainspiruj się!
Sproszkowana cebula i ziemniaki to związek idealny. Faszerowane ziemniaki z łososiem stanowią lekki powiew nowości w polskiej klasyce. Przyprawę można też wykorzystać do przyrządzenia domowych frytek albo talarków ziemniaczanych. A jak to robią na świecie? Cebula gra główne skrzypce zwłaszcza w kuchni tex-mex. Przedstawiamy quesadillas, czyli trójkąciki z tortilli obficie nadziewane najróżniejszymi składnikami oraz oczywiście cebulą. Nie może tam zabraknąć mięsa, papryki i sera, który ciągnie się niczym Rio Grande. Warto zanurzyć każdy kawałek w gęstym sosie guacamole na bazie awokado. Cebula jest bezbłędna jako przyprawa do mięsa, gulaszu, smażonego ryżu… Można by wymieniać jeszcze długo.
powrót do góryCzy wiesz, że
Cebula to niezwykle popularne warzywo. Pochodzi z rodziny roślin czosnkowatych i była znana już 5 tys. lat temu w Azji Środkowej. Jadali ją starożytni Chińczycy, Egipcjanie i Grecy.
Dobrą cebulę bardzo łatwo rozpoznać – powinna być twarda oraz mieć mocną skórkę i zwartą powierzchnię.
W ukraińskim Drohobyczu znajduje się pomnik cebuli.
Cebula występuje w wielu odmianach. Najczęściej do koszyka na targu wpada ta żółta. Na słodko, na ostro bądź czosnkowo…?! To warzywo ma kilka twarzy. Bez problemu możesz zaopatrzyć się w cebulę cukrową, czerwoną lub o lekko czosnkowym smaku. Do wyboru, do koloru!
powrót do góry
Z czym to się je?
Do czego można dodać cebulę? Zapiekanki, pizza, potrawy serowo-ziemniaczane – uwielbiają towarzystwo tej przyprawy. Ciężko wyobrazić sobie bez niej nadzienie do pierogów ruskich czy kotlety mielone. Świetnie podkreśla smak mięs, zwłaszcza czerwonych. Bitki wołowe w gęstym cebulowym sosie, do tego kasza, buraki i nic więcej nie trzeba do szczęścia. Co z sosami? Cebula znakomicie dodaje im wyrazistego smaku i delikatnej słodyczy. Do sosów pomidorowych, paprykowych, mięsnych, grzybowych – każdy z nich możesz wzbogacić jej wspaniałym aromatem. Cebula w postaci suszonej nie traci swojego wyrazistego smaku – wręcz przeciwnie. Wystarczy niewielki dodatek, by odmienić charakter dania i nadać mu głębi. Warto zawsze mieć pod ręką szczyptę cebulowej przyprawy. Wykorzystuj ją, w każdej chwili, nawet pod koniec gotowania. Łącząc cebulę z majonezem i jogurtem przygotujesz znakomity dip do warzyw. Podsmaż, posiekaj, mieszaj… szukaj inspiracji, twórz nowe przepisy i dodawaj cebulę do czego tylko chcesz! Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
powrót do góry
Komentarze (0)