Przepisy na kebab - klasyczne i wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kebab

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (24)

Kebab tradycyjny
ratingratingratingratingrating

165

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Uliczne jedzenie, na które przychodzi ochota zwłaszcza wieczorową porą, możesz teraz przygotować...
Kebab w chlebie tostowym
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czy obiad z chleba tostowego to dobry pomysł na codzienne menu? Oczywiście! Jeśli dodatkowo lubic...
Kebab w kajzerce
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Domowy kebab w kajzerce to danie, które z powodzeniem zastąpi klasyczne miejskie fast foody. Ciep...
Kofta kebab
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź kofta kebab, czyli oryginalne danie z m...
Donner Kebab
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Döner kebab to tureckie danie, które szybko znalazło swoich zwolenników w całej Europie. Jest to...
Kebab z grilla
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab to sposób przyrządzania mięsa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Kofta kebab
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy gri...
Kebab z sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka skąp w aromatycznym, czosnkowym sosie, zawiń w tor...
Seekh kebab
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak niec...
Kebab z mięsa mielonego
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Oto potrawa, która wielu osobom może kojarzyć się ze studenckim jadłospisem lub posiłkiem serwowa...
Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Libańska kuchnia jest ci obca? Już nie! Proponujemy pyszną sałatkę Fattoush z aromatycznymi zioła...
Szybkie kebaby
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kofta kebab dogs
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Jeśli po kebab biegaliście do tej pory jedynie do budek z fast foodem, spróbujcie naszej propozyc...
Vegański kebab
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebabki z ogórkiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kebab z niby tzatziki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kebab z kurczaka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KebabKebab

Kebab to potrawa bardzo różnorodna – znajdziemy ponad 20 jej odmian. Słowo “kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso opiekane na rożnie. Według zapisków podróżników udających się do Indii, danie to wymyślili żołnierze, którzy nabijali na swoje miecze mięso i w ten sposób opiekali je na ogniu. Kebab występuje w wielu odmianach w takich krajach, jak: Azerbejdżan, Afganistan, Bułgaria, Chiny, Indie czy Pakistan. W Polsce najczęściej kupujemy döner kebab, czyli potrawę pochodzącą z kuchni tureckiej w postaci opiekanej na ogniu baraniny, którą następnie skrawa się z pionowego rożna i podaje z wieloma warzywnymi dodatkami oraz różnorodnymi sosami. Równie często w polskich barach szybkiej obsługi znajdziemy sis kebab, czyli mięso wołowe, jagnięce lub drobiowe pokrojone na kawałki i pieczone pod postacią szaszłyków, razem z warzywami – bakłażanem, pomidorami i papryką. Z pewnością cechą każdego rodzaju kebaba jest soczyste mięso, doprawione odpowiednią mieszanką przypraw. Należy także uważać, aby warzywa nie zdominowały aromatu mięsa. Wbrew pozorom, pysznego i soczystego kebaba możesz przygotować również w domowym zaciszu. Wystarczy, że będziesz grillować mięso na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub usmażysz je na patelni. Głównym składnikiem tej potrawy jest mięso - powinno być smażone przez odpowiednio długi czas. Zamiast baraniny możesz użyć jagnięciny, mięsa indyczego, filetu z kurczaka, a nawet mięsa mielonego. Kebab to tak różnorodne danie, że nie sposób wymienić wszystkich sposobów na jego urozmaicenie i ciekawe podanie. Możesz go zaserwować w kanapce lub nadziać na bagneciki do szaszłyka. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej klasycznego sposobu podania, to wystarczy, że podasz kebab na talerzu, w towarzystwie warzyw i ryżu. Jeśli jednak pragniesz spróbować prawdziwie tureckiego kebaba, to mamy dla Ciebie przepis na kebab tradycyjny. Podasz go z frytkami na talerzu lub dodasz je do samego mięsno-warzywnego farszu. Sprawdź nasze przepisy i wybierz ten idealny dla Ciebie.