Kebab

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Kebab tradycyjny

97

łatwe

30 min.
Uliczne jedzenie, na które przychodzi nam ochotę zwłaszcza wieczorową porą po stresującym dniu, m...
Kebab w kajzerce

38

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz prostego rozwiązania na ciepłe danie mięsne, które sprawdzi się na różne okazje, pr...
Shaami kabab

21

średnie

45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotow...
Donner Kebab

21

łatwe

30 min.
Tureckie danie, które rozprzestrzeniło się po całej Europie. Jest jednym z najchętniej jedzonych...
Kebab z grilla

11

łatwe

30 min.
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Kofta kebab

33

łatwe

50 min.
Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy gri...
Kebab z sosem czosnkowym

7

łatwe

30 min.
Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka skąp w aromatycznym, czosnkowym sosie, zawiń w tor...
Seekh kebab

18

łatwe

30 min.
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak niec...
Kebab z mięsa mielonego

16

średnie

45 min.
Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa...
Szybkie kebaby

4

łatwe

45 min.
Kofta kebab dogs

4

łatwe

30 min.
Kebabki z ogórkiem

2

łatwe

45 min.
Kebab z niby tzatziki

(-)

łatwe

45 min.
Kebab z kurczaka

(-)

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KebabKebab

Kebab to potrawa bardzo różnorodna – znajdziemy ponad 20 jej odmian. Słowo “kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso opiekane na rożnie. Według zapisków podróżników udających się do Indii, danie to wymyślili żołnierze, którzy nabijali na swoje miecze mięso i w ten sposób opiekali je na ogniu. Kebab występuje w wielu odmianach w takich krajach, jak: Azerbejdżan, Afganistan, Bułgaria, Chiny, Indie czy Pakistan. W Polsce najczęściej kupujemy döner kebab, czyli potrawę pochodzącą z kuchni tureckiej w postaci opiekanej na ogniu baraniny, którą następnie skrawa się z pionowego rożna i podaje z wieloma warzywnymi dodatkami oraz różnorodnymi sosami. Równie często w polskich barach szybkiej obsługi znajdziemy sis kebab, czyli mięso wołowe, jagnięce lub drobiowe pokrojone na kawałki i pieczone pod postacią szaszłyków, razem z warzywami – bakłażanem, pomidorami i papryką. Z pewnością cechą każdego rodzaju kebaba jest soczyste mięso, doprawione odpowiednią mieszanką przypraw. Należy także uważać, aby warzywa nie zdominowały aromatu mięsa. Wbrew pozorom, pysznego i soczystego kebaba możesz przygotować również w domowym zaciszu. Wystarczy, że będziesz grillować mięso na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub usmażysz je na patelni. Głównym składnikiem tej potrawy jest mięso - powinno być smażone przez odpowiednio długi czas. Zamiast baraniny możesz użyć jagnięciny, mięsa indyczego, filetu z kurczaka, a nawet mięsa mielonego. Kebab to tak różnorodne danie, że nie sposób wymienić wszystkich sposobów na jego urozmaicenie i ciekawe podanie. Możesz go zaserwować w kanapce lub nadziać na bagneciki do szaszłyka. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej klasycznego sposobu podania, to wystarczy, że podasz kebab na talerzu, w towarzystwie warzyw i ryżu. Jeśli jednak pragniesz spróbować prawdziwie tureckiego kebaba, to mamy dla Ciebie przepis na kebab tradycyjny. Podasz go z frytkami na talerzu lub dodasz je do samego mięsno-warzywnego farszu. Sprawdź nasze przepisy i wybierz ten idealny dla Ciebie.