Przepisy na Kebab

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (24)

Kebab tradycyjny
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Uliczne jedzenie, na które przychodzi nam ochotę zwłaszcza wieczorową porą po stresującym dniu, m...
Kebab w chlebie tostowym
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czy obiad z chleba tostowego to dobry pomysł na codzienne menu? Oczywiście! Jeśli dodatkowo lubic...
Kebab w kajzerce
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz prostego rozwiązania na ciepłe danie mięsne, które sprawdzi się na różne okazje, pr...
Shaami kabab
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotow...
Donner Kebab
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tureckie danie, które rozprzestrzeniło się po całej Europie. Jest jednym z najchętniej jedzonych...
Kebab z grilla
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Kofta kebab
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy gri...
Kebab z sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka skąp w aromatycznym, czosnkowym sosie, zawiń w tor...
Seekh kebab
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak niec...
Kebab z mięsa mielonego
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa...
Szybkie kebaby
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kofta kebab dogs
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Jeśli po kebab biegaliście do tej pory jedynie do budek z fast foodem, spróbujcie naszej propozyc...
Kebabki z ogórkiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kebab z niby tzatziki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kebab z kurczaka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KebabKebab

Kebab to potrawa bardzo różnorodna – znajdziemy ponad 20 jej odmian. Słowo “kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso opiekane na rożnie. Według zapisków podróżników udających się do Indii, danie to wymyślili żołnierze, którzy nabijali na swoje miecze mięso i w ten sposób opiekali je na ogniu. Kebab występuje w wielu odmianach w takich krajach, jak: Azerbejdżan, Afganistan, Bułgaria, Chiny, Indie czy Pakistan. W Polsce najczęściej kupujemy döner kebab, czyli potrawę pochodzącą z kuchni tureckiej w postaci opiekanej na ogniu baraniny, którą następnie skrawa się z pionowego rożna i podaje z wieloma warzywnymi dodatkami oraz różnorodnymi sosami. Równie często w polskich barach szybkiej obsługi znajdziemy sis kebab, czyli mięso wołowe, jagnięce lub drobiowe pokrojone na kawałki i pieczone pod postacią szaszłyków, razem z warzywami – bakłażanem, pomidorami i papryką. Z pewnością cechą każdego rodzaju kebaba jest soczyste mięso, doprawione odpowiednią mieszanką przypraw. Należy także uważać, aby warzywa nie zdominowały aromatu mięsa. Wbrew pozorom, pysznego i soczystego kebaba możesz przygotować również w domowym zaciszu. Wystarczy, że będziesz grillować mięso na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub usmażysz je na patelni. Głównym składnikiem tej potrawy jest mięso - powinno być smażone przez odpowiednio długi czas. Zamiast baraniny możesz użyć jagnięciny, mięsa indyczego, filetu z kurczaka, a nawet mięsa mielonego. Kebab to tak różnorodne danie, że nie sposób wymienić wszystkich sposobów na jego urozmaicenie i ciekawe podanie. Możesz go zaserwować w kanapce lub nadziać na bagneciki do szaszłyka. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej klasycznego sposobu podania, to wystarczy, że podasz kebab na talerzu, w towarzystwie warzyw i ryżu. Jeśli jednak pragniesz spróbować prawdziwie tureckiego kebaba, to mamy dla Ciebie przepis na kebab tradycyjny. Podasz go z frytkami na talerzu lub dodasz je do samego mięsno-warzywnego farszu. Sprawdź nasze przepisy i wybierz ten idealny dla Ciebie.