Przepisy na Kebab
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (23) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Kebab
Kebab to potrawa bardzo różnorodna – znajdziemy ponad 20 jej odmian. Słowo “kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso opiekane na rożnie. Według zapisków podróżników udających się do Indii, danie to wymyślili żołnierze, którzy nabijali na swoje miecze mięso i w ten sposób opiekali je na ogniu. Kebab występuje w wielu odmianach w takich krajach, jak: Azerbejdżan, Afganistan, Bułgaria, Chiny, Indie czy Pakistan. W Polsce najczęściej kupujemy döner kebab, czyli potrawę pochodzącą z kuchni tureckiej w postaci opiekanej na ogniu baraniny, którą następnie skrawa się z pionowego rożna i podaje z wieloma warzywnymi dodatkami oraz różnorodnymi sosami. Równie często w polskich barach szybkiej obsługi znajdziemy sis kebab, czyli mięso wołowe, jagnięce lub drobiowe pokrojone na kawałki i pieczone pod postacią szaszłyków, razem z warzywami – bakłażanem, pomidorami i papryką. Z pewnością cechą każdego rodzaju kebaba jest soczyste mięso, doprawione odpowiednią mieszanką przypraw. Należy także uważać, aby warzywa nie zdominowały aromatu mięsa. Wbrew pozorom, pysznego i soczystego kebaba możesz przygotować również w domowym zaciszu. Wystarczy, że będziesz grillować mięso na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub usmażysz je na patelni. Głównym składnikiem tej potrawy jest mięso - powinno być smażone przez odpowiednio długi czas. Zamiast baraniny możesz użyć jagnięciny, mięsa indyczego, filetu z kurczaka, a nawet mięsa mielonego. Kebab to tak różnorodne danie, że nie sposób wymienić wszystkich sposobów na jego urozmaicenie i ciekawe podanie. Możesz go zaserwować w kanapce lub nadziać na bagneciki do szaszłyka. Jeśli jesteś zwolennikiem bardziej klasycznego sposobu podania, to wystarczy, że podasz kebab na talerzu, w towarzystwie warzyw i ryżu. Jeśli jednak pragniesz spróbować prawdziwie tureckiego kebaba, to mamy dla Ciebie przepis na kebab tradycyjny. Podasz go z frytkami na talerzu lub dodasz je do samego mięsno-warzywnego farszu. Sprawdź nasze przepisy i wybierz ten idealny dla Ciebie.