
Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 litra
0.5 opakowania
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na grubą kostkę. Zmieszaj w garnku kawałki mięsa, surową soczewicę, przyprawę garam masala, sproszkowane chili oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dodaj szklankę wody, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Krok 2
Poczekaj, aż mięso nieco ostygnie, a następnie dokładnie je zmiel. Jajo wbij do miseczki i roztrzep na pomocą kuchennej rózgi lub widelca, papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj do mięsnej masy drobno posiekane chili i drobno posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj.

Krok 3
Następnie uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.

Krok 4
Maczaj kotlety w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Kebab kofta serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie Ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta kebab
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź kofta kebab, czyli oryginalne danie z mięsa i soczewicy. Do jego przygotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe.
Dla kogo?
Kebab kofta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni indyjskiej oraz zwolennikom oryginalnych połączeń smakowych. W tym przepisie nie ma miejsca na nudę!
Na jaką okazję?
Kiedy serwować kebab kofta? Przepis jest tak prosty, że kofta kebab możesz potraktować jako danie obiadowe lub na kolację. Podaj je swoim gościom, jeśli tak jak Ty, lubią kulinarne eksperymenty.
Czy wiesz, że?
Odpowiedni aromat i smak kofta kebab zyska dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny groszek zrównoważy smak całości.
Dla urozmaicenia:
Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!