
Składniki
200 gramów
200 gramów
250 gramów
1 łyżka
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
2 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej nie wielką ilość oleju, rozkrusz tofu i podsmaż aż nabierze złotego koloru. Dopraw płatami czosnku Knorr. Odstaw na bok.
Krok 2
Szpinak oraz jarmuż umyj. Jarmuż zblanszuj. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Krok 3
Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój miąższ na większą kostkę.
Krok 4
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Posyp po wierzchu smażonym tofu i podawaj z chipsami warzywnymi.

Dobra rada:
Możesz podawać również z chrupiącymi grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szpinakowa z jarmużem
Suszone pomidory, szpinak, jarmuż – niewiele trzeba, aby stworzyć znakomite połączenia smaków. Co więcej, przygotowanie sałatki szpinakowej z jarmużem zajmie Ci niewiele czasu – przeznaczysz na ten przepis zaledwie kwadrans. Szybko, łatwo i pysznie!
Dla kogo?
Sałatka szpinakowa z jarmużem to propozycja dla każdego, kto uwielbia warzywne smaki. Dodatek tofu z pewnością zadowoli każdego wegetarianina, ale i wielbiciel mięsnych dań znajdzie tu coś dla siebie – na przykład dodając sałatkę do pieczeni albo mięsa z grilla.
Na jaką okazję?
Jeśli masz wolną chwilę, przygotuj tę sałatkę na śniadanie. Porcja szpinaku i jarmużu z samego rana to doskonałe rozwiązanie na resztę dnia!
Czy wiesz, że?
Ze względu na dobrą wartość odżywczą jarmuż bywa suszony i sprzedawany jako proszek, którym można zaprawiać zarówno zupy, jak i smoothies. Nadaje się również do produkcji pikantnych chipsów.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki szpinakowej polecamy dodać grzanki – najlepiej te własnoręcznie zrobione, podpieczone z ulubionymi przyprawami albo czosnkiem.