Sałatka szpinakowa z jarmużem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szpinakowa z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej nie wielką ilość oleju, rozkrusz tofu i podsmaż aż nabierze złotego koloru. Dopraw płatami czosnku Knorr. Odstaw na bok.

Krok 2

Szpinak oraz jarmuż umyj. Jarmuż zblanszuj. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Krok 3

Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój miąższ na większą kostkę.

Krok 4

Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Posyp po wierzchu smażonym tofu i podawaj z chipsami warzywnymi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać również z chrupiącymi grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z jarmużemSałatka szpinakowa z jarmużem

Suszone pomidory, szpinak, jarmuż – niewiele trzeba, aby stworzyć znakomite połączenia smaków. Co więcej, przygotowanie sałatki szpinakowej z jarmużem zajmie Ci niewiele czasu – przeznaczysz na ten przepis zaledwie kwadrans. Szybko, łatwo i pysznie!

Dla kogo?

Sałatka szpinakowa z jarmużem to propozycja dla każdego, kto uwielbia warzywne smaki. Dodatek tofu z pewnością zadowoli każdego wegetarianina, ale i wielbiciel mięsnych dań znajdzie tu coś dla siebie – na przykład dodając sałatkę do pieczeni albo mięsa z grilla.

Na jaką okazję?

Jeśli masz wolną chwilę, przygotuj tę sałatkę na śniadanie. Porcja szpinaku i jarmużu z samego rana to doskonałe rozwiązanie na resztę dnia!

Czy wiesz, że?

Ze względu na dobrą wartość odżywczą jarmuż bywa suszony i sprzedawany jako proszek, którym można zaprawiać zarówno zupy, jak i smoothies. Nadaje się również do produkcji pikantnych chipsów.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki szpinakowej polecamy dodać grzanki – najlepiej te własnoręcznie zrobione, podpieczone z ulubionymi przyprawami albo czosnkiem.