Sałatka szpinakowa z jarmużem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szpinakowa z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej nie wielką ilość oleju, rozkrusz tofu i podsmaż aż nabierze złotego koloru. Dopraw płatami czosnku Knorr. Odstaw na bok.

Krok 2

Szpinak oraz jarmuż umyj. Jarmuż zblanszuj. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Krok 3

Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój miąższ na większą kostkę.

Krok 4

Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Posyp po wierzchu smażonym tofu i podawaj z chipsami warzywnymi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać również z chrupiącymi grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szpinakowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z bobu
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z jarmużemSałatka szpinakowa z jarmużem

Suszone pomidory, szpinak, jarmuż – niewiele trzeba, aby stworzyć znakomite połączenia smaków. Co więcej, przygotowanie sałatki szpinakowej z jarmużem zajmie Ci niewiele czasu – przeznaczysz na ten przepis zaledwie kwadrans. Szybko, łatwo i pysznie!

Dla kogo?

Sałatka szpinakowa z jarmużem to propozycja dla każdego, kto uwielbia warzywne smaki. Dodatek tofu z pewnością zadowoli każdego wegetarianina, ale i wielbiciel mięsnych dań znajdzie tu coś dla siebie – na przykład dodając sałatkę do pieczeni albo mięsa z grilla.

Na jaką okazję?

Jeśli masz wolną chwilę, przygotuj tę sałatkę na śniadanie. Porcja szpinaku i jarmużu z samego rana to doskonałe rozwiązanie na resztę dnia!

Czy wiesz, że?

Ze względu na dobrą wartość odżywczą jarmuż bywa suszony i sprzedawany jako proszek, którym można zaprawiać zarówno zupy, jak i smoothies. Nadaje się również do produkcji pikantnych chipsów.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki szpinakowej polecamy dodać grzanki – najlepiej te własnoręcznie zrobione, podpieczone z ulubionymi przyprawami albo czosnkiem.