Frytki z klasycznym sosem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

424 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, tak aby powstały klasyczne frytki. Przygotowane w ten sposób cząstki wypłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku lub ręczniku papierowym do ocieknięcia. Piekarnika nastaw na 180°C i funkcję pieczenia „góra-dół”.

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - Krok 1

Krok 2

Pokrojone i suche ziemniaki rozsyp płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. Frytki skrop olejem i piecz przez około 45 minut, dopóki nie nabiorą złocistej barwy.

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - Krok 2

Krok 3

W misce połącz Majonez Babuni Hellmann's z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym oraz chrzanem. Następnie dodaj przyprawę Knorr, a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolity sos.Upieczone frytki przesyp na talerz lub do miski. Sos koktajlowy podawaj oddzielnie i w niewielkich miseczkach.

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chrupiące frytki prosto z piekarnika możesz również podać z różnorodnymi sosami do wyboru np. łagodnym majonezem, dymnym barbecue, dipem czosnkowym lub ulubionym ketchupem.

3

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Chrzan będzie tego wydania frytek bohaterem. Tak stworzonym pysznym sosem, z domownikami się podzielę. Aby zyskał ciut na łagodności - mus z 2 moreli w jego składzie zagości! MNIAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Fajny jest pomysł na takiego z Knorr'a dipa, lubi go pewnie nie jedna ekipa! Gdyby jednak był od chrzanu za mocny, zapewne serek mascarpone będzie pomocny!!! Złagodzi smak i nada delikatności, wypróbuj! - zachwyci Ciebie i Twoich gości!!! Smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 13.06.2021

    TAK. Ziemniaki na frytki pokroję - ja z dumą w kuchni stoję. Frytki wyłożę na blaszce do pieczenia - takie przysmaki spełnią mojej rodziny marzenia. Skropię olejem, Fixem Knorr będę przyprawiała i na swoje frytki 45 minut czekała. Majonez z chrzanem, przecierem pomidorowym i wyciśniętym czosnkiem połączę i już działać w kuchni kończę. Frytki podam z sosem koktajlowym i już mogę się cieszyć daniem gotowym. SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z klasycznym sosem koktajlowym   Frytki z klasycznym sosem koktajlowym

Masz ochotę na przekąskę z chrupiącymi frytkami w roli głównej? Nic prostszego! Wystarczy pokroić ziemniaki w paski, skropić olejem, włożyć do piekarnika i już po kilkudziesięciu minutach możesz się cieszyć ulubionym daniem. Do frytek koniecznie przygotuj gęsty, kremowy sos, który podkreśli łagodny smak ziemniaków. Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Dla dużych i małych łakomczuchów! Frytki z piekarnika zawierają mniej tłuszczu niż te smażone na głębokim oleju, dlatego warto skorzystać z tej formy przygotowania.

Na jaką okazję?

Chrupiące i złociste frytki z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich doskonale się sprawdzą nie tylko jako szybka przekąska, ale także dodatek do drugiego dania. Pieczenie, smażone lub grillowane mięsa smakują z nimi fantastycznie!

Czy wiesz, że?

Zioła prowansalskie to wieloskładnikowa mieszanka używana do przygotowania wielu popularnych w kuchni Francuskich dań. W skład przyprawy wchodzą m.in. rozmaryn, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, bazylia, majeranek, tymianek oraz cząber ogrodowy.

Dla urozmaicenia:

Przed pieczeniem frytki możesz oprószyć mieloną słodką papryką, która nie tylko podkreśli smak ziemniaków, ale także wzmocni ich złocisty kolor. W podobny sposób możesz również przygotować frytki z batatów, czerwonych buraków, marchwi oraz korzenia selera. Życzymy smacznego!