Składniki
6 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, tak aby powstały klasyczne frytki. Przygotowane w ten sposób cząstki wypłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku lub ręczniku papierowym do ocieknięcia. Piekarnika nastaw na 180°C i funkcję pieczenia „góra-dół”.
Krok 2
Pokrojone i suche ziemniaki rozsyp płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. Frytki skrop olejem i piecz przez około 45 minut, dopóki nie nabiorą złocistej barwy.
Krok 3
W misce połącz Majonez Babuni Hellmann's z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym oraz chrzanem. Następnie dodaj przyprawę Knorr, a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolity sos.Upieczone frytki przesyp na talerz lub do miski. Sos koktajlowy podawaj oddzielnie i w niewielkich miseczkach.
Dobra rada:
Chrupiące frytki prosto z piekarnika możesz również podać z różnorodnymi sosami do wyboru np. łagodnym majonezem, dymnym barbecue, dipem czosnkowym lub ulubionym ketchupem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z klasycznym sosem koktajlowym
Masz ochotę na przekąskę z chrupiącymi frytkami w roli głównej? Nic prostszego! Wystarczy pokroić ziemniaki w paski, skropić olejem, włożyć do piekarnika i już po kilkudziesięciu minutach możesz się cieszyć ulubionym daniem. Do frytek koniecznie przygotuj gęsty, kremowy sos, który podkreśli łagodny smak ziemniaków. Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Dla dużych i małych łakomczuchów! Frytki z piekarnika zawierają mniej tłuszczu niż te smażone na głębokim oleju, dlatego warto skorzystać z tej formy przygotowania.
Na jaką okazję?
Chrupiące i złociste frytki z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich doskonale się sprawdzą nie tylko jako szybka przekąska, ale także dodatek do drugiego dania. Pieczenie, smażone lub grillowane mięsa smakują z nimi fantastycznie!
Czy wiesz, że?
Zioła prowansalskie to wieloskładnikowa mieszanka używana do przygotowania wielu popularnych w kuchni Francuskich dań. W skład przyprawy wchodzą m.in. rozmaryn, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, bazylia, majeranek, tymianek oraz cząber ogrodowy.
Dla urozmaicenia:
Przed pieczeniem frytki możesz oprószyć mieloną słodką papryką, która nie tylko podkreśli smak ziemniaków, ale także wzmocni ich złocisty kolor. W podobny sposób możesz również przygotować frytki z batatów, czerwonych buraków, marchwi oraz korzenia selera. Życzymy smacznego!